Annonce
Østjylland

Afstemning: Skal kommunen sætte solcelleanlæg op?

Det vil også være en god ide at undersøge, om Skovbakkeskolen kan forsynes med solceller, mener byrådsmedlem Martin Mikkelsen (K). Han er bagmand til et borgerforslag om at gøre det lettere for kommunen at sætte solceller op på kommmunale bygninger. Privatfoto
K-politiker vil gøre det lettere for Odder Kommune at sætte solceller op. Derfor står han sammen med en række partifæller bag et borgerforslag, som skal få Folketinget til at tage sagen op.

Odder: Reglerne er så dumme, at stort set ingen kommuner vil sætte solceller op på skoler, børnehaver og bygninger. Det mener byrådsmedlem Martin Mikkelsen (K), der sammen med en række partifæller andre steder i landet har stillet et borgerforslag om at ændre lovgivningen.

- Spektrum vil være oplagt. Skoler og haller vil være steder, man kunne overveje, siger Martin Mikkelsen.


Vi har luftet ideen om solceller i vores klimaudvalg, men lovgivningen gør det ikke let.

Martin Mikkelsen, byrådsmedlem (K)


- Vi vil forsøge at råbe politikerne på Christiansborg op, og vi vil have en bred offentlig debat. Det er derfor, vi har lavet det som et borgerforslag, siger Martin Mikkelsen.

Forslaget går ud på at fjerne bureaukrati og afgifter, så kommunerne igen får lyst til at sætte solcelleanlæg op.

I årene 2010-2013 gik det hurtigt med at sætte solceller op i kommunerne. Men så blev reglerne ændre. Dels skulle kommunen lave et el-selskab med bestyrelse og så videre for hvert enkelt anlæg, og dels blev der indført en el-afgift. Og siden er der kommet færre og færre kommunale anlæg.

Annonce

For dyrt

Ved årsskiftet blev reglerne ændret igen. Nu kan for eksempel Odder Kommune nøjes med at lave ét el-selskab til alle solcelleanlæg. Men afgiften er der stadig, så det kan formentlig stadigt ikke betale sig. Kommunernes Landsforening er i øjeblikket ved at kigge nærmere på den nye lovgivning.

- Vi har luftet ideen om solceller i vores klimaudvalg, men lovgivningen gør det ikke let. Det er ærgerligt, at man har lavet sådan et benspænd. Som konservativ kan jeg godt lide tanken om, at man får mere af det, man gerne vil have, nemlig solceller, ved at sætte afgiften ned. Jeg forestiller mig, vi kan sætte anlæg op over en periode på flere år. Det vil være en god investering på sigt, hvis vi kan spare på elregningen, siger Martin Mikkelsen.

Via sit netværk i Konservative er sagen blev bragt videre til partiets ordfører på området.

- Og så vidt jeg hører, er der forhandlinger på Christiansborg. Men vi vil gerne have debatten mere bredt ud, så der kommer en anerkendelse af, at forslaget giver mening. Og jeg vil være stolt, hvis forslaget får 50.000 stemmer og kommer i Folketinget, siger Martin Mikkelsen.

Borgerforslaget kan ses på www.borgerforslag.dk, hvor man også kan støtte på det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce