Annonce
Debat

Afviste henvisninger rammer patienterne hårdt: Vi ville aldrig have tilladt noget lignende i andre brancher

"Region Midtjylland har på mange måder et godt sundhedssystem, men der er klare muligheder for bedre forhold for patienterne. En af de store udfordringer er afviste henvisninger", skriver Niels Jørgen Langkilde. Tegning: Jens Nex

Region Midtjylland har på mange måder et godt sundhedssystem, men der er klare muligheder for bedre forhold for patienterne. En af de store udfordringer er afviste henvisninger.

Den privatpraktiserende speciallæge har en nøglerolle i vort sundhedssystem. Når patienterne kommer til lægen, er der ofte behov for en speciel undersøgelse på hospitalet og sjældnere for en indlæggelse. De fleste har nok været i den situation, men en del har også oplevet, at lægen får henvisningen tilbage. Faktisk sker det alene i Region Midtjylland ca. 25.000 gange om året.

Det kan der være flere grunde til: Henvisningen kan være mangelfuld. Henvisningen kan være sendt til forkert afdeling/hospital.

Annonce

Men der er også henvisninger, som bliver sendt tilbage med en bemærkning om, at "udredning/behandling ikke skønnes indiceret". Hospitalerne vil altså ikke hjælpe disse patienter, og der bliver sjældent givet en god begrundelse.

Der er ingen klagevejledning eller meget sjældent anden hjælp. Undertiden sker det med henvisning til, at en sådan undersøgelse er foretaget tidligere, andre gange sker det, fordi hospitalslægerne i Region Midtjylland ikke vil lave den slags undersøgelser.

Er henvisninger nødvendige for udredningen, så er udredningsretten reelt annulleret for disse patienter.

Det mest triste er, når kræftpatienter bliver afvist, selv om patientens læge ønsker, at de kommer i et "kræftpakkeforløb".

Hvad gør lægen og patienten så, når man står med en afvisning?

I nogle tilfælde bliver det stop for videre initiativer fra lægens side. Det kan være samtalen med lægen ender ud med: "Du må lære at leve med dine smerter/dit problem". Det kan ledsages af lidt smertelindrende medicin. I andre tilfælde prøver man at sende henvisningen et andet sted – ofte med bedre resultat.


Vi skal bygge vort sundhedssystem på en høj faglighed og valgfrihed for patienterne. Så giv patienterne stemmeret, de må kunne stemme med fødderne.


I et mindre antal gange går patienterne på en privat klinik eller et privathospital, men de er så få og små i Danmark, at de dækker under en procent af opgaverne, og mange opgaver kan og må de ikke løse.

Den insisterende – og lidt mere velhavende - patient drager så til udlandet. Her kan der eventuelt udredes og færdigbehandles, men hvis patienten ikke har de mange penge på lommen, så klarer man det måske med en udredning med dokumentation i form af scanninger, testresultater og en medicinsk udredning. Når patienten kommer tilbage med det, så forventer patienten og de pårørende, at man nu kan overbevise f.eks. Aarhus Universitetshospital om, at man skal i behandling. Men her sker afvisningerne meget hyppigt igen.

En del af hospitalslægerne i Region Midtjylland mener ikke, at beskrivelser fra andre hospitaler og klinikker er troværdige. Så er patienten ikke kommet videre. Ja, er måske dårligere stillet, for nu er der en udredning, der beretter om en lidelse, men ingen vil og kan hjælpe.

Det skaber stor afmagt for patienterne og deres pårørende. Det er noget, få forbinder med det danske velfærdssystem og "lighed i sundhed".

Når lægen også har fået den henvisning retur, så stopper kampen for patienten meget hyppigt. Lægen vil sjældent lægge sig ud med systemet, og patienten betaler prisen f.eks. i form af smerte, stigende invalidering og af, at den ikke-helbredte patient må forlade arbejdsmarkedet permanent efter perioden på sygedagpenge.

Går patienterne så ikke i pressen? Nej, det er for farligt, for så ved man godt, at prisen kan være endnu mindre behandling. Selv ikke stærke patienter tør så meget som sende Patientforeningen et foto af uhumske toiletter af frygt for følgerne.

Hvor ligger systemfejlen?

Fejlen er, at vort sundhedssystem er et monopolsystem. Selv om der i den grad er brug for læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner, så uddannes der alt for få. Kapaciteten er for lille på hospitaler og klinikker. Det betyder meget høje lønninger, fordi der er mangel på arbejdskraft; det betyder, at mange sundhedspersoner har meget længere vagter, end man f.eks. ville tillade for en lastbilchauffør.

Hvis de samme forhold var på f.eks. dagligvareområdet, så ville der hurtigt ske noget, for her er ikke monopoler. Her konkurrerer butikkerne på livet løs. Det sker ved at sætte kunderne i centrum. Behandler Brugsen dig dårligt, så kan du gå i Føtex, Irma eller Rema1000. Kunderne stemmer hele tiden med fødderne, men det kan patienterne ikke.

Der er behov for, at vi får "stemmeretten" tilbage på sundhedsområdet. Det er et stort rationeringssystem. Vi bør have det frie valg på området. Ikke med brugerbetaling, men betaling via vort sygesikringskort over skatten.

Hvad skete der, da monopolet Statens Bilinspektion blev privatiseret? Ventelisterne forsvandt, der var kaffe på kanden i ventetiden, og personalet optrådte venligt. Det var uhyre godt. Skal vi ikke behandle de syge lige så godt – eller bedre - som bilerne?

DR havde også monopol, men så kom først TV3 og siden TV2. Så skete der for alvor noget med en masse ekstra programmuligheder fra underholdning, live-fodbold og sågar en ren nyhedskanal. I dag har vi en rigdom af muligheder på tv – det leverede monopolet aldrig.

Hvad gør de afviste patienter også? Nogle begynder at konsultere alverdens alternative sundhedspersoner. Nogle hjælper godt, andre mindre godt eller slet ikke. Danskerne bruger milliarder af kroner på disse behandlere, som alt for sjældent bygger på høj videnskabelighed.

Patientforeningen ønsker, at vi bygger vort sundhedssystem på en høj faglighed og valgfrihed for patienterne. Så giv patienterne stemmeret, de må kunne stemme med fødderne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Kojo Musah løber 29. hurtigste tid og er færdig ved OL

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce