Annonce
AGF

AGF-året der gik: Handlede mest om corona, men der blev da også hængt historiske medaljer om halsen på spillerne

En grimasse, der kan passe. AGFs Jakob Ankersen, Casper Højer Nielsen og målmand William Eskelinen efter nederlagte på 0-1 til Brøndby i medaljeslutspillets sidste kamp. AGF har netop vundet sine første medaljer i 23 år, men ærgelsen over, at det ikke blev til mere står malet i ansigterne på spillerne efter slutfløjtet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
2020 er sådan et år, de fleste AGF-fans på grund af en omsiggribende pandemi - tomme tribuner og måneder uden fodbold - hurtigst muligt vil lægge bag sig. Og så alligevel ikke: Holdet præsterede på bedste vis midt i al virakken og vandt klubbens første medaljer i 23 år.
Annonce
Annonce

Fredag 7. februar – Det store skrummel

AGF-spillerne er lykkeligt uvidende om den store, stygge pandemi, der snart kommer tromlende hen over Europa, men reelt lykkelige er flokken, da anfører Niklas Backman kan løfte det enorme – og vel for en træningsturnering lettere overproportionerede – trofæ op mod den blå Algarve-himmel efter finalesejren i The Atlantic Cup på 1-0 over FC København.

Det er anden gang indenfor få år, at århusianerne slutter træningslejren i det sydlige Portugal af med at vinde turneringen, tjekkiske Slavia Prag og svenske BK Häcken er slået i kampene op til, og selvfølgelig er det da Mustafa Amini, der bliver matchvinder for det hele.

Den lille, krølhårede australier, der inden opgøret mod FC København ikke har spillet et eneste minut i AGF-trøjen i opstartens testkampe – skadet har han været - kommer ind, da der mangler godt 20 minutter, den mest kamprustne af alle, men altså, han stempler ind, scorer sejrsmålet på en velkontrolleret helflugter to minutter inde i overtiden, sikrer AGF den bedst tænkelig start på 2020, den perfekte generalprøve på den programsatte forårspremiere mod Randers FC ni dage senere.

Det er så godt nok en premierekamp, der bliver udsat på grund af håbløse baneforhold på Ceres Park, banen er simpelthen for sumpet, men nok om det her, tilbage til Portugal, hvor AGF altså træder ind i 2020 på samme imponerende vis, som de sluttede 2019.

De ligger treer i Superligaen, er i pokalkvartfinalen, og ligner med sejren over Ståle Solbakkens stjernespækkede mandskab et hold, der mener det alvorligt.

Er det tegningen til noget stort? De første medaljer til Aarhus i 23 år?

Der er faktisk ret så meget – både godt og ondt – i vente, men det aner spillere og trænere og alle andre omkring holdet naturligvis ikke, da de træder ind i flyveren i lufthavnen i Faro. Med sig hjem har AGF et kæmpe skrummel af en pokal og masser af tro på egne evner. De har levet i en fodboldmæssig, solbeskinnet osteklokke Europa i tolv dage, men Europa er faktisk allerede i gang med at lukke ned, bukke under for corona.

Annonce

12. marts - Er der lukket?

Noget højdepunkt er det ikke ligefrem, men det skal jo med alt den stund, at den forbandede virus – førnævnte corona – ikke helt er til at drible udenom, når det handler om 2020.

12. marts lukker Divisionsforeningen Superligaen ned. Eller rettere: De udskyder kommende kampe i to uger, hvilket dermed også går ud over den allerede flyttede kamp mellem AGF og Randers FC, som skulle være spillet samme aften.

Det hele sker som en reaktion på statsminister Mette Frederiksens pressemøde aftenen før, hvor hun præsenterede en række historiske og gennemgribende restriktioner. Det skal vi ikke køre mere rundt i her. Vi ved alle, hvad der siden er sket.

Men her medio marts råder uvidenheden, usikkerheden. Også i dansk fodbold.

- Præcist, hvad det får af betydning for afviklingen af turneringerne, kigger vi på den kommende tid. Her og nu handler det i første omgang på at reagere på myndighedernes udmeldinger og sikre, at vi i dansk fodbold gør, hvad vi kan for at mindske smitterisikoen. Vi følger fortsat med i de udmeldinger, der kommer fra myndighederne. Hvad der rent praktisk kommer til at ske med de udsatte kampe og resten af sæsonen melder vi ud, når vi ved mere, udtaler Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen.

Direktøren og alle os andre skulle bare vide.


Det var fantastisk at få debut. Det er bare langt sjovere, når der er tilskuere på tribunerne, og de var rigtig gode til at støtte os. Det er virkelig vigtigt i sådan en kamp her, for det giver 10-20 procent ekstra, når man kan mærke dem. Og ja, man ved aldrig rigtigt med premierekampe. De er bare svære

Patrick Olsen efter 4-2-sejren over Vejle


En uge senere bliver dansk klubfodbold suspenderet på ubestemt tid. Alt ligger stille.

Men midt imellem hjemturen fra Portugal og nedlukningen når AGF dog at spille fire betydende fodboldkampe:

De slår Horsens i den første, cementerer dermed tredjepladsen i Superligaen, spiller herefter 0-0 mod Hobro foran 7.500 tilskuere på eget nu tilsyneladende mindre sumpede græs – det sidste opgør foran tilskuere i Aarhus i lang tid, skal det vise sig – og AGF flyver såmænd også i pokalsemifinalen efter en 4-1-sejr i kvartfinalen over Esbjerg.

Og 9. marts, to dage inden statsministerens pressemøde, spiller AGF for lukkede døre i Silkeborg mod ligaens dårligste mandskab. Det kan de ikke finde ud af. AGF taber 1-2 på kunstgræsset, mens et par håndfulde opportunistiske fans er mødt op ude på parkeringspladsen, hopper og synger og presser næserne flade mod jerngitteret ind til stadion for at få et glimt af løjerne indenfor kridtstregerne.

Set med AGF-briller er det en spillemæssig ynk. Lige så godt og bramfrit holdet er ramlet ind i 2020, lige så uelegant slår de hovederne mod den ufrivillige corona-pause.

Annonce

28. maj - Jamen, hej igen

Over to og en halv måned skal der gå fra nedlukningen og til der igen bliver spillet bold på Ceres Park. Det er den to gange udsatte kamp mod Randers FC, og det bliver ingenlunde et opgør, der sparker siderne ind til historiebøgerne. Men hvem havde også lige regnet med det efter så lang tid med hjemsendte spillere og siden træning i mindre grupper uden åbent spil?

Ingen.

Der bliver delt i porten, Patrick Mortensen, årets suverænt mest scorende AGF-spiller, udligner til 1-1 i overtiden. Alle er glade. Fodbolden ruller igen.

AGFs 2020

AGF har i 2020 spillet i alt 36 betydende kampe:

Det er blevet til 20 sejre (straffesparkskonkurrence.sejren over Kolding IF i pokalen medregnet), syv uafgjorte og ni nederlag.

Fire kampe inden corona-nedlukningen: En sejr, en uafgjort og et nederlag i Superligaen plus sejr i  pokalkvartfinalen over Esbjerg.

Fire kampe på den anden side af nedlukningen: Tre i Superligaens grundspil (to sejre, en uafgjort) plus en tabt pokalsemifinale til AaB.

Ti kampe i medaljeslutspillet (5-2-3) plus vundet Europa playoff-finale mod OB.

17 kampe i efteråret: 13 i Superligaen (7-3-3); to vundne pokalkampe (Kolding IF og AC Horsens); to opgør i Europa League-kvalifikationen (sejr over FC Honka, nederlag til Mura)

AGF vinder bronze i 2019/20. Overvintrer som nummer tre i Superligaen og er klar til to pokalkvartfinaler mod B93 fra 2. Division.

Annonce

26. juli - Sølv tabt, bronze vundet

8.840 tilskuere er på plads på Ceres Arena. De sidder med god afstand.

Det er sidste kamp i medaljeslutspillet, sjette kamp i træk, hvor der må lukkes et vist antal mennesker ind på tribunerne. Restriktionerne er løsnet, lys forude. Det er en festdag.

Brøndby er på besøg. AGF har allerede sikret sig medaljer. Spørgsmålet er bare om de skal være af sølv eller bronze. Det første er naturligvis at foretrække, men det andet synes mest sandsynligt, for århusianerne er inden opgøret ét point efter FC København i det samlede regnskab, og kan altså ikke selv afgøre det.

De har brug for, at løverne snubler over egne poter, hvis de skal konvertere tredjepladsen til andenpladsen.

Det er ellers kun en uge siden, at AGFerne i Parken med en meriterende 4-2-sejr over selvsamme københavnere spillede sig op på sølvpositionen, men det blev så smidt væk igen i midtugen, 1-1 i Farum mod FC Nordsjælland, FCK sneg sig indenom.

Det ender da også med bronzemedaljer. AGF kan ikke slå Brøndby, taber 0-1 til de blå-gule, og så kan det jo sådan set være ligegyldigt, hvad der sker ovre i Parken, hvor FC Nordsjælland er på besøg.

Derfor er det hele også lidt underligt bagefter. Jovist, de første medaljer til klubben i 23 år bliver da fejret på behørig vis, men blandt spillerne hersker der også en følelse af, at det kunne og burde være blevet til mere. Så der bliver danset og hoppet sådan lidt både og-agtigt. En mærkeligt art historieskrivning med bismag.

Sandheden er, at AGF efter 36 kampe er endt som landets tredjebedste fodboldhold. Det kan spillerne godt tillade sig at være stolte af, og det er de også. Men de lander lidt fladt, indrømmer de bagefter. De har banket de suveræne danske mestre FC Midtjylland med 4-3 efter at være nede med 1-3, og de har sat FC København til vægs i Parken med 4-2. De har vist, at de sagtens kan spille med mod de bedste herhjemme.

Så spillerne står der og føler sig mere værd end bronze.

Så er det godt, trods alt, at der tre dage senere venter en Europa playoff-finale mod OB til at binde den allersidste sløjfe på en lang, alt for lang sæson.

En finale AGFerne vinder 2-1, og dermed indløser billetter til Europa League-kvalifikationen.

Annonce

26. juli (senere på aftenen) - Alle mænd og kvinder til Rådhuspladsen

Tilbage til Brøndby-kampen.

Fansene fejrer bronzemedaljerne, som var det af en helt anden karat. Snart stimler de sammen i byens gader, Rådhuspladsen bliver i løbet af aftenen pakket af mennesker, lyst op i rødt fra talrige romerlys, der bliver fyret kanonslag af, sunget, festet, drukket.

Stemningen er euforisk, folk træder hinanden over tæerne, også de omkringliggende gader er proppet med glade AGF-supportere.

Corona og forsamlingsforbud og almindeligt samfundssind er for en stund stukket i baglommerne. Politiet forsøger forgæves at råbe folk op via højtalere og få dem til at overholde reglen om en meters afstand. Det er en umulig opgave.

Festen stak også af en uge tidligere, særligt omkring Busgaden i midtbyen, efter 4-2-sejren i Parken over FC København. Fans og alle mulige andre stimlede sammen på den smalle plads, fejrede de tre point, og en skadet Mustafa Amini, der ikke var med i København, filmer sig selv, mens han fester og crowdsurfer hen over fansene.

Så politiet er ude med en løftet pegefinger inden Brøndby-kampen en uge senere. Den var ikke særlig effektiv.

Annonce

17. september - Slovensk mareridt

Senest AGF legede med ude i Europa var det ikke videre kønt. Det var 2012, og århusianerne - dengang under ledelse af cheftræner Peter Sørensen - røg ud efter to kampe mod de upåagtede georgiere fra Dila Gori, der havde en vis Mate Vatsadze som målræv.

Otte år senere står AGF der så igen. Og det begynder meget godt, da finske FC Honka sidst i august - under strenge corona-foranstaltninger, naturligvis - bliver besejret 5-2 i Aarhus. På grund af pandemien spilles der ikke returopgør, så AGF er videre til næste runde, hvor de så til gengæld skal på farten, ja, til det nordøstlige Slovenien, helt op til grænsen til Ungarn, hvor NS Mura venter på deres lille, primitive Fazanerija Stadium i byen Murska Sobota, der er på størrelse med Galten.

Slovenien er på nippet til at lukke helt ned for al indrejse til landet, AGF-spillerne bor isoleret på deres hotel, må ikke gå udenfor, og da kampen skal stå, er det som om, at energien er sluppet op.

Ok, det starter ok, AGF sidder på spillet, Mura virker overdrevent skræmte, men finder lige så langsomt ud af, at gæsterne måske ikke helt er på toppen, og da de først får lukket op, bringer sig i front i det 37. minut ved Jan Gorenc, tvinger det AGF i knæ.

Det ender 0-3. Drømmen om en en rigtig knaldkamp mod hollandske PSV falder til jorden for Mortensen, Blume og co.

Annonce

14. september - Vejle får køretur

Tre dage forinden den slovenske nedtur har holdet ellers leveret lidt af en præstation i sæsonpremieren hjemme mod oprykkerne fra Vejle.

De maser fra første friske fløjt gæsterne, højt, aggressivt pres, hurtig boldomgang, tilmed med kvalitet.

Vejlenserne stamper rundt på konvolutter, forvirrede, rundtossede backs, nervøse trækninger, når de endelig er på læderet. Tempo og fysik til forskel. Det gør AGF-målmand William Eskelinen helt og aldeles arbejdsløs i den første halve time, ja, svenskeren ligner faktisk en mand, der keder sig noget så gevaldigt på det fine græstæppe, men ingen sommerfugle at kigge på. Kun fodbold.

Hjemmeholdet tromler løs, og sætter første hug ind i det niende minut, da en tydeligt oplagt Gift Links fra et måbende hjørneflag senderet projektil af et indlæg til bagerste stolpe, hvor en lige så oplagt Patrick Mortensen svæver hen over en næsepillende Viljomur Davidsen, pandebrask, smæld, 1-0.

Det bliver 2-0. Og 3-0. Ligner ren afklapsning, men så smækker de hvide trøjer benene op, Vejle reducerer to gange, pludselig spænding på drengen, indtil Benjamin Hvidt i overtiden får lukket og slukket. 4-2, og en særdeles løfterig første times tid fra AGF, der ligner et hold, der bare har tænkt sig at buldre videre fra bronze-sæsonen.

Patrick Olsen, som klubben har hentet i AaB, får sin Superliga-debut for AGF, og han er begejstret - ikke mindst over, at der var 7.500 tilskuere på plads:

- Det var fantastisk at få debut. Det er bare langt sjovere, når der er tilskuere på tribunerne, og de var rigtig gode til at støtte os. Det er virkelig vigtigt i sådan en kamp her, for det giver 10-20 procent ekstra, når man kan mærke dem. Og ja, man ved aldrig rigtigt med premierekampe. De er bare svære, udtaler Olsen.

Vejle-kampen bliver så den sidste med mere end de obligatoriske, rent symbolske 300 mennesker til at kigge på live. Corona affolker atter stadions rundt i landet.

27. november - PC'en trækker stikket

Midt i alt muligt - fire Superligakampe plus en pokalkamp tilbage i efteråret, tanker om et kommende transfervindue, generel fremdrift for klubben - smider AGF-sportschef Peter "PC" Christiansen en stinkbombe inde på sit eget kontor, så administrerende direktør, Jacob Nielsen, mister appetitten.

Han siger op. Har sagt ja til at blive ny sportsdirektør i FC København.

Efter fire år på posten, markant modellering af truppen, markante spillersalg af Jens Stage og Mustapha Bundu og Aleksandar Jovanovic, vil han prøve sig selv af på en endnu større scene og med et endnu større budget at lege med.

Det efterlader så AGF med et kæmpe hul i organisationen, en fuldstændig uforudset problemstilling. Der skal findes en ny sportschef.

Jacob Nielsen overtager midlertidigt Christiansens opgaver, da denne er blevet suspenderet, og sideløbende med knokleriet med at finde en afløser, har direktøren haft fart på: Han har forlænget kontrakterne med Frederik Tingager, Niklas Backman, Sebastian Hausner og Albert Grønbæk Erlykke - ligesom angriberen Mathias Jørgensen er hentet til på en lejeaftale fra New York Red Bulls.

20. december - Farvel 2020

Når nu sæsonen først er sat i gang midt i september måned, altså to måneder senere end normalt, må man spille helt op til juleaften.

Og AGF slutter et både opløftende og deprimerende år af med at sætte AaB på plads på Ceres Park. 3-0 ender det. To kasser af islandske Jon Dagur Thorsteinsson, en enkelt af sydafrikanske Gift Links, og alle tre sat ind i en imponerende omgang i de første 45 minutter af et toptændt AGF-mandskab.

Cheftræner David Nielsen har flere gange i løbet af det komprimerede efterår påpeget, at AGF med holdets fysiske, dynamiske spillestil har manglet tilskuerne, stemningen, noget at spille op imod.

- Vi lider under, at der ikke er flere tilskuere på stadion, sagde han eksempelvis efter 1-1 i Aalborg tidligere på sæsonen.

Men fakta er faktisk, at AGFerne har tacklet corona, de tomme tribuner ganske godt i 2020.

Århusianerne slutter efteråret af på en tredjeplads, nøjagtigt som et år tidligere, og har blot tre point op til både FC Midtjylland og Brøndby på de foranliggende placeringer, og måske endnu mere vigtigt: Fem point ned til netop AaB på den der kedelige syvendeplads.

For med jævnbyrdigheden in mente, er der på denne tid af året - midt i endnu en corona-nedlukning - ingen snak om medaljer. Det handler om top seks.

Og så er de i øvrigt også - som året før - med blandt de otte sidste hold i pokalturneringen. AC Horsens bliver fire dage før AaB-kampen besejret med 1-0 hjemme på Ceres Park, og århusianerne trækker efterfølgende B93 fra 2. division i kvartfinalerne, der til foråret spilles over to kampe. Det lugter af en semifinaleplads.

Nå, ingen ved, hvad 2021 vil byde på. Fodboldmæssigt tegner det igen lovende for AGF, men der bliver ingen tur til Portugal, træningslejren aflyst, ingen ny The Atlantic Cup-"triumf" at varme op med. Det har corona sørget for.

26. december - Juleferie i karantæne

For lige at "fuldende" et på alle mærkværdigt fodboldår, sætte et forbandet 2020 i glas og ramme, bliver fire AGF-spillere testet positive for corona - og må derfor bruge en del af deres juleferie i karantæne.

Det drejer sig om Patrick Olsen, Søren Tengstedt, Daniel Gadegaard og den endnu ikke helt tiltrådte lejesvend Mathias Jørgensen. Men de kan trods alt hænge ud derhjemme.

Det gælder ikke for Jon Dagur Thorsteinsson, tomålsskytten fra den afsluttende AaB-kamp, der ikke har corona, men efter opgøret rejser hjem til Island med en fem dage lang selvisolation til følge. Det betyder, at han ikke kan holde juleaften sammen med familien, men skal sidde alene.

- Til gengæld kan jeg være sammen med dem på den anden side af juleaften. Så det er sådan, det er nu om dage, siger han og trækker på skuldrene.

Hen over sommeren har Mustapha Bundu - inden salget til belgiske Anderlecht - også ranet smitten til sig, hvorfor han misser de sidste par kampe af sommerens bronzeridt, og i efteråret bliver målmand Kasper T. Kristensen også testet positiv.

Ingen går ram forbi. Heller ikke AGF, selvom det i et turbulent 2020 kørte ganske fornuftigt inde på banen.

AGF-fans fejrer bronzemedaljerne med fyrværkeri på Rådhuspladsen i Aarhus søndag den 26. juli. Det kniber lidt med afstanden til sidemanden og overholdelsen af en række af de andre corona-restriktioner, men glæden over de første medaljer i 23 år er så dybfølt, som den kan blive. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Århusianske løbere smadrede personlige rekorder og EM-krav i historisk løb: Dansk atletik har aldrig stået i denne situation før

Aarhus

Fredagens coronatal: Laveste antal nye smittede i tre måneder i Aarhus

Annonce