Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Troels Rasmussen takkede 3. oktober 1993 af i AGF efter 11 år. Det er smag og behag om han nåede 391 eller 500 kampe for klubben. Arkivfoto: Ole Nielsen
Mange af AGFs firser-legender har på eget initiativ fået godtskrevet en række mere eller mindre ukurante kampe som officielle, og det får historieinteresserede til at stille spørgsmål ved klubbens metode for at føre statistik. Bestyrelsesformand erkender, at det kan ende i noget rod.

FODBOLD: Når AGF-fans bliver allermest pressede i diskussioner med andre holds fans, banker de sig selv på brystet og trækker ord som traditionsklub op ad tasken.

Fordi historie betyder noget i en fodboldklub hvor kærligheden til logoet ofte går i arv.

Og derfor var det også markant, da Troels Rasmussen forleden blev hyldet på Ceres Park som 'årets legende' i AGF. På den lyseblå ærestrøje, han fik overrakt, stod der et tal, som sprang i øjnene på historieinteresserede AGF-fans.

Annonce

Det var ikke 'Utrolskis' ét-tal på ryggen, men det runde '500' der stod skrevet under AGFs klubemblem, der vakte opsigt. 500 kampe, stod der skrevet.

Det undrede nogle, fordi det er almindelig kendt, at salige John Stampe er rekordholder i AGF med 444 førsteholdskampe.

Så hvad var den af?

På klubbens egen hjemmeside forklarer AGF de 500 kampe med en ny optællingsmetode, som den netop har taget i brug. Det har den gjort på opfordring fra blandt andre den tidligere målmand Troels Rasmussen.


Man kan nemt trække på skuldrene over det, der er foregået, men så ender alt historik i ligegyldighed, og efter min mening sætter AGF sit renomme og sin historik på spil her.

Jesper Bøgh Sørensen, livslang AGF-fan


Den nye optællingsmetode tilgodeser spillerne, der optrådte for AGF i firserne. Det mener i hvert fald et par AGF-fans, der har kontaktet avisen og undrer sig. Metoden har blandt andet den konsekvens, at Troels Rasmussen overhaler Steffen Rasmussen som den målmand med flest kampe for klubben.

Derudover må især spillere fra AGFs hold i 1950erne og 60erne vige pladsen i top ti for firserspillere med mange nye kampe i scrapbogen.

Opvisningskampe bliver officielle

Det er AGFs såkaldte legende-udvalg, der har indstillet til bestyrelsen, at optællingsmetoden skulle kigges efter i sømmene.

Derfor nedsatte AGFs bestyrelse et udvalg bestående af bestyrelsesformand Lars Fournais, sportslig administrator Ole Hall, hovedbestyrelsesformand for amatørafdelingen, Erik Meineche Schmidt, samt de tidligere spillere Troels Rasmussen og Bent Wachmann til at drøfte sagen.

AGFs legendeudvalg

AGFs legendeudvalg har til formål at udpege 'årets legende' samt at styre AGF-legenderne, der rummer mere end 90 klubkoryfæer.

AGFs legendeudvalg består af følgende fire spillere (Aktiv for AGF):

- Jens Harmsen (formand, 1970-81)

- Bent Wachmann (1979-89)

- Troels Rasmussen (1982-93)

- Marc Rieper (1988-91)

De endte med at indstille til en ændring i metoden for opgørelse af kampe, som AGFs bestyrelse har godkendt.

Det betyder, at mange flere kampe anderkendes som officielle kampe for AGFs førstehold. Hidtil har man kun talt danmarksturneringskampe, pokalkampe og Europa Cup-kampe som officielle.

Men den nye metode inkluderer blandt andet Intertoto Cup-kampe, Carlsberg Grand Prix samt mere utraditionelle trænings- og opvisningskampe. Heriblandt den såkaldte Kings Cup i Thailand samt opvisningskampe mod navnkundige hold som Bayern München, FC Köln og Queens Park Rangers i Aarhus.

På AGFs hjemmeside hedder det, at følgende nu tælles med:

- Kampe mod udenlandske modstandere i for eksempel private turneringer eller en opvisningskamp mod en udenlandsk modstander.

Hvad er en officiel kamp?

Der er ingen officielle regler for, hvad der bør tælle som en officiel kamp. Men avisen har spurgt DBU's officielle statistikere hvad de mener.

Jimmie Thomen, medstifter af danskfodbold.com:

- Det er altid subjektivt, hvad man forstår ved officielle kampe.

- En ofte anvendt definition var tidligere, at man stillede med det bedste hold, hvilket nu om dage faktisk kunne give indtryk af, at pokalkampe ikke altid burde være officielle kampe. En anden tilgang er at kigge på kampens arrangør, hvilket gør kampe arrangeret af DBU/Divisionsforeningen naturligt officielle. Og ligeledes kampe arrangeret i regi af UEFA. En tredje betragtning er, at officielle kampe burde være nogle, man har gjort sig fortjent til/kvalificeret sig til. Kort sagt kampe, man som klub ikke selv kan arrangere.

- Intertoto var en sjov størrelse indtil 1995, hvor UEFA overtog turneringen. Den blev ikke altid taget lige seriøst på grund af spilletidspunktet om sommeren, men omvendt var der præmiepenge til gruppevinderen, ligesom kampene ofte var på tipskuponen. For mange klubber var det også en mulighed for at spille mod andre europæiske klubber, hvilket normalt var forbeholdt de bedste klubber. Derfor vil jeg betragte dem som officielle kampe.

- Carlsberg Grand Prix/Carlsberg Cup var en træningsturnering før sæsonstart til understøttelse af den nyligt indførte professionelle fodbold i Danmark, hvor klubberne kunne få lidt ekstra indtægter. Primært fra sponsoren, ikke så meget fra tilskuere, da kampene ikke havde den store interesse. Turneringen var arrangeret af Divisionsforeningen, så selv om der måske ikke var så meget sportslig værdi i turneringen, vil jeg hælde til, at disse kampe skal betragtes som officielle.

- Min subjektive holdning vil være, at egne træningskampe, herunder opvisningskampe, ikke skal indgå som officielle kamp. De er ofte arrangeret for at give publikum en oplevelse, klubben en økonomisk hånd og muligvis brug af spillere fra andre klubber.

Det er af af hensyn til sammenligning med andre spillere i samme tidsperiode, at den nye opgørelsesmetode er taget i brug, fortæller AGF.

- Af hensyn til sammenligneligheden med andre spillere fra andre klubber fra den samme tid, så bør disse kampe også opgøres som officielle kampe for AGF. Derfor har vi indstillet - og bestyrelsen har efterfølgende besluttet - at kampe af den karakter, der er spillet før sæsonen 1991/92, registreres som officielle, mens det fra og med sæsonen 1991/92 kun er kampe i danmarksturneringen, i pokalturneringen og i UEFA-regi, der opgøres som officielle, forklarer Bent Wachmann.

Annonce

Sætter sit renomme på spil

Og det er især den sidste sætning, der har bragt sindene i kog hos historieinteresserede.

Mens Troels Rasmussen altså får sine træningskampe mod udenlandske hold godtskrevet som officelle kampe, må for eksempel Steffen Rasmussen se sine træningskampe som uofficielle, fordi han kun har spillet efter 1991.

- Man kan nemt trække på skuldrene over det, der er foregået, men så ender alt historik i ligegyldighed, og efter min mening sætter AGF sit renomme og sin historik på spil her, siger Jesper Bøgh Sørensen, der beskriver sig selv som livslang AGF-fan.

- En mand som Troels Rasmussen er et stort navn i AGF uanset hvad. Han har været med til at vinde et mesterskab. Så jeg forstår ikke, hvorfor AGF som klub begynder at rode med sådan noget her. For mig bliver det for provinsielt og ikke noget, en klub med stolte traditioner burde gøre. Fordi historien er vigtig i AGF.

Da AGF forleden mødte FC København på Ceres Park, blev Troels Rasmussen hyldet som 'årets legende'. På den specialdesignede kamptrøje står der 500 kampe for AGF, men officielt har han blot spillet 391. Foto: Henning Bagger/Scanpix

- Det er ganske enkelt respektløst over for tidligere spillere, at man på den måde kan opfinde kampe og rykke rundt på ranglisten. Det er ikke at tage deres tilhængere og historik seriøst, mener Jesper Bøgh Sørensen.

Han bliver indirekte bakket op af tidligere landsholdspiller, journalist og fodboldforfatter Morten Bruun, der på Twitter undrer sig over AGFs tiltag.

- Jeg er bestemt historieinteresseret. Men jeg vil betvivle, at opvisningskampe mod udenlandske modstandere, kampe i den hedengangne Carlsberg Cup og i træningsturneringer i udlandet som hovedregel er talt med i de fleste klubber. Det er i hvert fald nyt for mig, skriver Morten Bruun.

Avisen har talt med Brøndby, OB og AaB, som AGF sammenligner sig med.

Det eneste fælles for klubberne er sådan set, at ingen tæller på præcis samme måde. Ingen af dem inkluderer dog trænings- eller opvisningskampe i deres historik, understreger de. Mest skarpe er Brøndby, der; "kun tæller officielle kampe, det vil sige turneringer arrangeret af DBU, UEFA og lignende. Ikke træningskampe, opvisningskampe eller andre turneringsformater i privat regi."

Annonce

- Det bliver lidt noget rod

Det er tilmed påfaldende, at to af de tidligere AGF-spillere, der står bag ændringerne, nyder særdeles godt af optællingsændringen.

Troels Rasmussen går fra at være nummer fire på all time-listen over AGF-kampe til at ligge nummer to, mens Bent Wachmann rykker fra tiende- til femtepladsen.

Derfor har avisen bedt AGF begrunde ændringerne.

Flest spillede kampe i AGF

Den "nye" top 10 (det tidligere officielle tal er sat i parentes for de spillere hvor det har ændret sig)

- John Stampe: 581 (444)

- Troels Rasmussen: 500 (391)

- Aage Rou: 423

- Steffen Rasmussen: 418

- Bent Wachmann: 408 (288)

- Ole Wendelbo: 400 (345)

- Jørgen Olesen: 378

- Lars Lundkvist: 348 (268)

- Michael Hyldgaard: 340 (289)

- Per Beck Andersen: 311 (239)

Den "gamle" top 10

- John Stampe: 444

- Aage Rou: 423

- Steffen Rasmussen: 418

- Troels Rasmussen: 391

- Jørgen Olesen: 378

- Ole Wendelbo: 345

- Henry From 296

- John Amdisen 291

- Michael Hyldgaard: 289

- Bent Wachmann: 288

Kilde: AGF

- Der har været en utilfredshed fra spillerne fra dengang, der ikke har kunne sammenligne deres kampantal med deres konkurrenter i for eksempel OB, AaB og Brøndby. Derfor har vi talt med de klubber og forsøgt at opgøre kamptal på en lignende måde, siger AGFs bestyrelsesformand, Lars Fournais.

- For hver gang, spillerne dengang spillede 50 kampe, fik de en nål. Og Troels Rasmussen har ti nåle derhjemme. Derfor mener vi, at spillerne skal kunne genkende det antal kampe, de har spillet for AGF. Det var et stort ønske fra de tidligere spillere. De har følt, det var forkert.

Når I ikke fører opgørelsesmetoden igennem til i dag - og tilsyneladende heller ikke tilbage til guldholdet fra for 60 år siden - er antallet af kampe vel ikke længere sammenlignelig på tværs af generationer?

- Det bliver lidt noget rod, det kan jeg godt følge. Men vi har valgt, at vi fra 1991 følger de officielle statistikker, da der herfra er en klar definition på tværs i Danmark (omkring etableringen af Superligaen, red.).

Men hvorfor har I valgt at benytte jer af ændringen, når den skaber historisk forvirring og rod?

- Man kan argumentere for, at begge måder er rigtig at tælle på. Hovedargumentet for os er, at spillerne fra dengang skal kunne sammenligne sig med deres konkurrenter, hvor der blev talt på en anden måde. Lars Høgh har for eksempel mere end 800 kampe for OB, og det har han ikke kunne opnå ved kun at tælle divisions-, cup- og Europa-kampe med, mener Lars Fournais.

Avisen har spurgt OB specifikt til Lars Høghs 817 kampe: "Hans kampe er inklusive turnerings-, pokal-, Europa- og Toto Cup-kampe, men ikke opvisningskampe og lignende."

- Men vi holder fast i begge tal, så det stadig vil være muligt at sammenligne på tværs af generationer i AGF også, understreger Lars Fournais.

Hvis I holder fast i begge tal, hvorfor har I så fjernet "den gamle" liste på jeres hjemmeside?

- Det ved jeg ikke, det må du spørge Søren Højlund Carlsen om (kommunikationschef i AGF, red.).

Det er påfaldende, at flere af de spillere, der nyder godt af ændringen, har været med til at presse på for at gennemføre den. Kan du følge den kritik?

- Det er der ikke noget i. Det er ikke Troels Rasmussen, der har trumfet det her igennem. Han går ikke meget op i antallet af kampe, men han har undret sig over det kamptal, vi opgav.

Ændringerne i optællingsmetoden rykker dog ikke på, at John Stampe stadig har flest kampe for AGF. Ni år efter sin død er han blevet tilskrevet 137 kampe, så totalen nu er 581 optrædener for AGF.

Også selvom der står 444 på den legendetrøje, AGF udgav med forsvarstyrmanden for fire år siden.

Intertoto og Carlsberg

I 1970erne og '80erne blev der introduceret nye turneringer, der ikke var arrangeret af de klassiske aktører UEFA, DBU etc.

- Intertoto Cup: En tipsturnering om sommeren med andenrangshold fra hele Europa, der havde det formål at få bettingmaskinen til at rulle året rundt. Til sidst i sin levetid fra 1995 den blev lagt ind under UEFA-regi og herefter fungerede den som kvalifikation til UEFA Cuppen.

- Carlsberg Grand Prix (senere Carlsberg Cup): En træningsturnering skabt af Divisionsforeningen, der blev spillet uden for sæsonen. Den havde andre regler. Heriblandt at kampene ikke kunne ende uafgjort, at straffesparkskonkurrencer blev afgjort på amerikansk vis og at gule kort medførte ti minutters udvisning.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

AGF

Træner med på Fredensvang: Fransk centerforward er på prøve i AGF

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce