Annonce
AGF

AGF har knap 100 officielle legender: - Nogle kalder dem ambassadører, men vi kalder det legendekorpset

AGF med blandt andet målmand Henry From (til venstre) og anfører Aage Rou (til højre) er netop blevet dansk mester i 1955 efter en sejr på 3-1 i Idrætsparken. Både From og Rou er nu officielt blevet kåret til "Årets Legende" i AGF. Foto: Willy Lund.
Der er to måder, hvorpå man i AGF kan kategoriseres som en legende. Enten kan man kåres til "Årets Legende" og blive hyldet på stadion til en udvalgt kamp, som Henry From eksempelvis bliver det søndag. Ellers kan man kvalificere sig til at blive en del af klubbens såkaldte legendekorps.

FODBOLD: Hvornår kan man kaldes for en legende?

Begrebet bruges i stor stil i daglig tale, men ordets oprindelse kommer af at betegne en kendt person eller ting, som er genstand for en slags mytedannelse.

Det er naturligvis en subjektiv vurdering, hvornår man ønsker at betegne nogen for en legende.

Annonce

Så lad os starte med et lille tankeeksperiment, inden du fortsætter læsningen.

Er Géza Toldi en legende? Er Henry From? Og hvis vi trækker den lidt op i nyere tid er Niklas Backman så en legende. Og hvad med eksempelvis Stephan Petersen?

Dagen, hvor projektørlampens spotlys skinner på legenden

Nå, kære læser. Tilbage til virkeligheden. Spørgsmålet er umuligt at gøre sig til herre over.

Søndag hylder AGF det mytiske til "Legendernes Dag". For femte år i træk bliver et medlem hyldet på stadion som årets legende. Årets valg er gået på Henry From. Tidligere har Troels Rasmussen, Martin Jørgensen, Aage Rou og John Stampe fået samme hyldest.

Men der er faktisk 93 personer yderligere, som AGF også kalder for legender. Det er det såkaldte legendekorps, som består af 95 spillere i alt efter søndagens kamp. Martin Jørgensen og Troels Rasmussen er også med i korpset, og søndag bliver også Frederik Krabbe indskrevet.

For at blive en del af legendekorpset skal man bestå en eller flere kriterier. En spiller, som er noteret for cirka 100 førsteholdskampe eller flere kan komme ind. Ellers kan man have vundet danmarksmesterskabet eller landspokalturneringen i klubben.

Der er mange flere (end 100 AGF-legender). Det er lidt subjektivt, for der er nok nogen, som vil mene, at nogle andre spillere var legender. Men her har du nogle faste kriterier, som man er nødt til at sætte, for ellers ville der være rigtig mange med.

Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef i AGF

Derudover kan man som træner blive kaldt en legende, hvis man har fire år i klubben. Eller som træner/leder, hvis man har ti år i klubben.

Det vil sige, at enkelte spillere også kan kaldes en legende, selvom man har spillet færre end 100 kampe.

- Det hedder AGF's legendekorps. Det er, hvad vi har valgt at kalde det. Nogle kalder dem ambassadører, men vi kalder det legendekorpset, siger Søren Højlund Carlsen. Han er kommunikationschef i AGF.

Så skåret ud i pap. Det vil sige, at der er knap 100 legender i AGF. 

- Der er mange flere. Det er lidt subjektivt, for der er nok nogen, som vil mene, at nogle andre spillere var legender. Men her har du nogle faste kriterier, som man er nødt til at sætte, for ellers ville der være rigtig mange med. Ordet legende er det, vi har valgt at bruge til at sætte korpset, og så har vi titlen "Årets Legende", hvor vi fremhæver en af de helt store.

Sådan bliver man optaget i AGF's legendekorps

For at blive optaget som medlem i AGF's legendekorps skal man som spiller enten: 

- Have spillet 100 førsteholdskampe

- Optrådt på A-landsholdet som AGF'er

- Vundet DM eller pokalturneringen med klubben. 

Derudover kan man optages, hvis man som cheftræner har haft ansvaret for holdet i mindst fire år, eller hvis man er en mangeårig markant leder.

Annonce

Man skal leve for at blive en del af legendekorpset

Og måske kunne man godt kalde nogle flere eller andre for legender. Fra AGF's storartede periode i 1950'erne er kun en enkelt person del af legendekorpset.

Det er af den simple grund, at man skal være i live for at komme med.

Hvorfor er det vigtigt, at man er i live for at blive en del af legendekorpset? 

- Det er fordi, at ellers kan du ikke være med til møderne, hvis jeg må være lidt konkret. Det er et sted, hvor man mødes og er en gruppe af ex-spillere og -trænere, som eksempelvis mødes hele dagen søndag, så man skal være i live for at være med. Men derfor skal vi også hylde dem, som ikke er hos os mere, som vi for eksempel gør med Henry From, siger Søren Højlund Carlsen.

Annonce

Nogle stykker stikker ud

Det betyder, at der kun er en enkelt i legendekorpset fra 1950'erne, hvor AGF ellers havde sin storhedstid og vandt tre danske mesterskaber.

I stedet er der spillere, som har ganske få kampe, men som har deltaget i gode perioder i nyere tid. For eksempel er Erik Solér på listen, da han spillede og scorede i pokaltitlen i 1988, selvom han kun har 10 officielle kampe, da han opfylder kriteriet om en pokaltitel.

Men der er også enkelte i legendekorpset, som ikke nødvendigvis klarer nogle kriterier. Århus Stiftstidende har fundet 11 spillere i 70'erne og 80'erne, som umiddelbart hverken har 100 kampe, A-landskampe eller en titel som AGF'er.

Henry From

  • Født 1. juni 1926. Død 31. august 1990
  • Har i alt 296 kampe for AGF i perioden fra 1948 til 1961. 
  • Vandt i AGF fire danmarksmesterskaber (1955, 1956, 1957, 1960) og fire pokaltitler (1955, 1957, 1960, 1961)
  • Nåede 31 danske A-landskampe og fik OL-sølv i 1960. 
  • Var træner for AGF i 1965-66 og igen i 1974-75
  • Blev optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2016


- Der er også ledere med, som slet ikke har spillet kampe. Jeg kan ikke kommentere på den enkelte person, så skal du tale med Bent Wachmann (som sidder i legendekorpsets udvalg red.), men han vil sige det samme om, at hvis du er medlem af legendekorpset, er du medlem af legendekorpset. Det er vores legendekorps, og jeg synes ikke, det er fair, at vi skal forsvare, om det enkelte medlem er med. De opfylder de kriterier, der er.

- Hvis du sidder og kigger på korpset og tænker, at det er mærkeligt, at han er med, er der helt sikkert nogle årsager til, at han er optaget, siger Søren Højlund Carlsen.

Legende-snakken er en svær en af slagsen. Men summa summarum er, at Henry From søndag hyldes som årets legende i AGF. Blandt andet kommer Jesper Hansen til at stå på mål i en hyldest-trøje, mens der også kan fås tyggegummi på stadion som hyldest til From, der som bekendt placerede et stykke tyggegummi på stolpen mod Ungarn i OL-semifinalen 1960, før han reddede et straffespark.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce