Annonce
AGF

AGF-legenden fik kun én rigtig landskamp: - Det var kraftedeme så varmt, at man knap nok kunne gå

John Stampe havde et godt mundtøj, og en yndlingsbeskæftigelse i tiden som AGF-spiller var at diskutere med dommerne. Arkivfoto Jørn Timm.
John Stampe er med sine 444 førsteholdskampe den AGF-spiller, der har optrådt flest gange for klubben. På landsholdsniveau fik karrieren dog aldrig vinger for den rapkæftede forsvarsspiller, der op gennem 1980erne stod i skyggen af Morten Olsen. Derfor blev det kun til én officiel A-landskamp.

FODBOLD: John Stampe var uddannet shippingmand, var tilmed en dygtig én af slagsen, så han kendte nok til de fire verdenshjørner, men hvordan Tegucigalpa lå i munden på ham, melder historien ikke noget om.

Tegucigalpa. Hovedstad i Honduras.

Det var under alle omstændigheder her, at den legendariske AGF-forsvarer sidst i januar i 1985 fik karrierens første og eneste A-landskamp. Mod Honduras. Inde i landet, godt 1000 meter over havets overflade.

Det var godt nok med ligalandsholdet - landstræner Sepp Piontek var taget på tur til Mexico og Mellemamerika for at se den bedste danske fodboldrækkes stærkeste navne an, fem testkampe på programmet – men én af dem blev altså kategoriseret som en officiel landskamp.

Og John Stampe spillede hele opgøret. Som libero. Klassisk forudseende libero.

Danmark stillede i øvrigt med følgende startopstilling:

Troels Rasmussen - John Sivebæk, John Stampe, Kent Nielsen, Kim Christofte, Ole Rasmussen - Jan Bartram, John Helt, Morten Donnerup, Allan Simonsen - Torben Christensen.

25.000 tilskuere kiggede på, så der var masser af vidner, og Danmark tabte 0-1 til hjemmeholdet. De danske medier rapporterede hjem om et yderst heldigt sejrsmål til Honduras, og om et dansk hold præget af træthed, flere spillere døjede med maveonde. Der var meget galt.

- Vi kørte dem over to dage før, hvor vi vandt 3-0. Da spillede vi klokken 21, men den her kamp skulle vi så spille midt på eftermiddagen. Det var kraftedeme så varmt, at man knap nok kunne gå. De knækkede os på, at det simpelthen var så varmt, fortalte Stampe nogle år senere om den personlige milepæl, der i sig selv altså ikke ligefrem var nogen opløftende oplevelse for den 27-årige ærkeårhusianer, der spillede i AGF fra 1977 til 1991.

Annonce

AGF'ere i landsholdets tjeneste

  • 75 AGF-spillere har optrådt for landsholdet mens de har været på kontrakt i Aarhus-klubben. De fleste for Danmark, men andre har repræsenteret lande som USA, Sydafrika og Filippinerne.
  • Denne serie sætter fokus på ti historier bag nogle af landsholdsspillerne. Alle afsnit kan læses på Stiften.dk.
  • Vi kommer forbi følgende 10 landsholdsspillere: Haldur Lasthein, Martin Jørgensen, Michael Lumb, Jørgen Olesen, John Stampe, Kent Nielsen, Henry From, Casper Sloth, Frank Olsen og Mustapha Bundu.

Realisten Stampe

Fire AGFere var med på turen til Mellemamerika: Foruden John Stampe var det målmand Troels Rasmussen, Morten Donnerup og Jan Bartram. 14 dages turné. 20 mand udtaget.

Vi befinder os vel at mærke midt i dansk landsholdsfodbolds mest eksplosive periode. Danmark er braget ind på den internationale scene med præstationerne og semifinalepladsen ved EM-slutrunden i 1984 i Frankrig – og sigter nu efter VM i Mexico i 1986.

Sepp Piontek vil derfor her i januar 1985 se nærmere på de hjemlige spillere med henblik på at kunne bruge dem på det "rigtige" landshold, der ellers primært udgøres af udlandsprofessionelle navne som Elkjær, Lerby, Busk, Laudrup, Arnesen og så videre.

Det er chancen, der skal tages, udtaler Stampe til Århus Stiftstidende få dage inden afrejsen.

- Med en 27-28 afbud skulle der vel være en chance for at spille, lyder det med sædvanligt glimt i øjet fra Stampe.

Inderst inde ved han godt, at vejen ind i en mulig VM-trup er lang, meget lang. Som avisen så malende beskriver det er "vejen til A-landsholdet lang og mindst lige så vanskelig passabel som en dansk bivej i snestorm".

John Stampe er 27 år gammel, og har på dette tidspunkt allerede 295 kampe i bæltet for AGF. Han er et veletableret navn i den danske liga, en profil for AGF.

Ikke så hurtig inde på banen, men rap i replikken, som han engang blev beskrevet af navnkundige Frits Ahlstrøm.

Og så er han er også realist, Stampe.

Han er jo klassisk libero – og på den position regerer Anderlecht-spilleren Morten Olsen, landsholdets anfører. Og det er langt hen ad vejen historien om Stampe og landsholdet: Han spillede og toppede i skyggen af efternavnet Olsen.

- For Jan (Bartram), som er ung, er udtagelsen alle tiders chance. For mit eget vedkommende bliver "den gamle" (Morten Olsen, red.) svær at konkurrere med, men det trøster mig, at han i en alder af 35 år spiller så godt. Min chance ligger i, at flere af spillerne har passeret de 30 år, men jeg drømmer ikke om VM i Mexico, kommer det fra Stampe.

Masser af landstræner-ros

Det er ikke længere muligt "at spadsere ind på landsholdet". Konkurrencen er benhård. En ung Lars Olsen er også på vej på positionen. John Stampe har svært ved at komme til.

- Med så mange gode spillere i udlandet er den eneste chance for os herhjemme at markere os på ligalandsholdet. Der vil være himmelvid forskel på at spille en dansk 1. divisionskamp og så spille en kamp i Mexico, siger han.

Han nedtoner altså på forhånd egne som omgivelsernes forventninger. Men derfor kan han godt glæde sig.

Arbejdsgiveren E-Ship har sagt god for landsholdsturen, og har i ugerne op til tilmed ladet Stampe få fri et par timer hver formiddag for at han kunne selvtræne. Han har løbet. Så formen er god, rigtig god.

- Det er første gang, at det er sket (selvtræning i en vinterpause, red.), så vi er nok i 30 procent bedre kondition end de øvrige på nuværende tidspunkt. Men landsholdspladsen har også været en gulerod at løbe efter, siger han. Og drager af sted.

Danmark skal altså spille i alt fem kamp og indleder "togtet" i Mexico, hvor danskerne taber med 1-2 til det mexicanske 1. divisionshold Atlante.

John Stampe er at finde i startopstillingen, spiller hele kampen og bliver efter det smalle nederlag i 2000 meters højde sammen med klubkammerat Troels Rasmussen fremhævet af landstræner Sepp Piontek.

To dage senere møder landsholdet så Honduras i San Pedro Sula. Det er en såkaldt opvisningskamp, så DBU og trænerstaben havde på forhånd ventet at skulle et udvalgt hold fra området, men står til alles overraskelse overfor Honduras’ A-landshold, som danskerne nu alligevel besejrer 3-0 foran mere end 32.000 tilskuere. Unge Jan Bartram scorer to af målene, Lyngbys Flemming Christensen det sidste.

Igen spiller Stampe hele kampen. Men selvom det er det "rigtige" landshold, de møder, er der ikke tale om en officiel landskamp.

Så debuten må vente for Stampe.

John Stampe kastede sig efter sin aktive karriere over trænergerningen og var i en periode cheftræner i AGF. Arkivfoto: PALLE HEDEMANN/SCANPIX NORDFOTO.

Og det var så det

Den kommer så to dage senere i Tegucigalpa, hvor Honduras igen står klar på den anden banehalvdel. Danmark taber 0-1. Og der var varmt. Og dommeren var dum.

- Vi havde vundet den første kamp, og skulle åbenbart ikke have lov til at fortsætte på den måde. Det frispark, som førte til målet, var en ren vittighed, og ti minutter før tid væltede en forsvarer Kim Vilfort, da denne var sluppet fri i straffesparksfeltet. Men dommeren havde intet set. Det er den slags, der kan irritere voldsomt, men må siges at være ganske almindeligt på disse breddegrader, lød det efter opgøret fra landstræner Sepp Piontek, der igen sendte rosende ord i retning af John Stampe.

- Jeg var meget imponeret af Brønshøjs Kent Nielsen. Han spillede en forstopper a la Ivan Nielsen med glimrende hovedspil og stor autoritet i nærkampene. Også Troels Rasmussen, John Stampe og Ole Rasmussen gjorde det fint, mens John Sivebæk var stærk i første halvleg, men senere forsvandt ud af billedet, kom det fra den tyske træner.

Herefter gik turen til El Salvador, hvor ligalandsholdet fjerde kamp blev spillet mod det argentinske 1. divisionsmandskab Talleres Cordoba foran imponerende 28.000 tilskuere. Opgøret ender 1-1.

John Stampe sidder efter eget ønske over. Han er træt efter tre kampe på seks dage og masser af rejseaktivitet ved siden af – og så ønsker han at være klar til turens femte og sidste styrkeprøve mod El Salvadors A-landshold.

Det er i øvrigt en kamp som danskerne taber med 0-3, selvom Piontek efter opgøret i San Salvador kalder hjemmeholdet "to klasser dårligere end Honduras".

Her er der heller ikke tale om en officiel landskamp, John Stampe kommer nu slet ikke på banen, men roses efterfølgende af landstræneren sammen med Troels Rasmussen, Brønshøjs Kent Nielsen, Ikasts Ejnar Rahbek, Hvidovres Pierre Larsen og Lyngby-spydspidsen Flemming Christensen som de spillere, der generelt har gjort sig mest og bedst bemærkede på turen.

Det hjælper bare ikke Stampe tættere på A-landsholdstruppen. Og selvom han året efter i februar måned igen er på tur med ligalandsholdet, denne gang i Mellemøsten, hvor det bliver det til tre uofficielle landskampe mod Irak, Bahrain og Qatar, kommer han aldrig igen i nærheden af en A-landskamp.

Men hvad gør det? I 1986 er han med til at sikre AGF det danske mesterskab. Og i Aarhus står han med sin klubrekord på 444 førsteholdskampe som et af byens største fodboldnavne gennem tiderne, hvis ikke det største.

Og på klassisk Stampe-manér tager han alligevel en del af æren for Elkjær og og de andres VM-ridt. En slutrunde, hvor Piontek i øvrigt fandt plads i trupppen til to andre AGFere: Troels Rasmussen og únge Jan Bartram. Så helt umuligt var det ikke for de hjemligt baserede spillere.

- Der var derfor Danmark havde så stor succes ved VM 1986. Det var fordi Sepp havde haft os derovre og tæske os rundt i varmen i højderne som prøvedyr. Så i '86 vidste han hvad der skulle til, kom det fra AGFeren.

For John Stampe var det ikke den ene officielle landskamp i lummerheden i Honduras, der gjorde forskellen karrieremæssigt. Men den står der.

John Stampe gik bort i 2012 i en alder af 55 år. Måske husker de ham også stadigvæk i Tegucigalpa?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce