Annonce
AGF

AGF-reportage: En langfingret polak og en ærgerrig målnæse gjorde forskellen i Haderslev

To hovedrolleindehavere i Haderslev: Patrick Mortensen, der blev matchvinder, og anfører Jens Stage, der spillede en af sine allerbedste kampe i AGF-trøjen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
AGF har sikret sig en ny sæson i Superligaen. Det er - så godt som sikkert - efter mandagens udesejr over Sønderjyske. Patrick Mortensen blev matchvinder, og 18-årige Magnus Anbo fik debut.

FODBOLD: ”Mission overlevelse” fuldført, supertankeren endnu engang ført ”sikkert” i havn.

Med mandagens udesejr på 1-0 over Sønderjyske sikrede AGF sig endegyldigt en ny sæson i Superligaen. Lidt af et århusiansk påskeæg.

Og ja, dig den matematik-kyndige med fingeren oppe nede på første række, teoretisk set er det endnu ikke en kendsgerning, men læg lige to og to sammen: Tre kampe tilbage, ni point ned til sønderjyderne på tredjepladsen, og det med en målforskel, der er tolv kasser bedre

Det er reelt ti point. Det kan ikke gå galt, så ned med langemand igen, find en anden ligning at tumle med. Regn gerne baglæns.

For præcis to måneder siden var AGF også på besøg på Sydbank Park, og dengang blev det også til tre point, 2-0 stod der på tavlen, da fløjten lød til adjø, målscorere Jens Stage og Patrick Mortensen. Dengang drømte man fortsat søde drømme om top seks i Viby og omegn, dengang er længe siden.

Denne gang, nu i gruppespillets tredje runde, var det rigeligt med en scoring fra sidstnævnte, og den faldt fem minutter før pausen, et århusiansk mønster-angreb – Tingager, Blume, Stage, Højer involveret – og et sylespidst indlæg fra venstre af Højer satte forårstopscorer Mortensen op inde foran hjemmeholdets ramme: En inderside på, simpelt så det ud, en rigtig målnæse på spil. Det var altså nok til at kaste tre point af sig i en ellers yderst chancefattig kamp, hvor gæsterne fra nord aldrig ramte samme offensive charme fra sidste rundes klare sejr i Horsens, men i højere grad sikrede Superliga-eksistensen på en solid holdindsats, hårdt arbejde. Skulle Patrick Mortensen så ikke have lukket og slukket ti minutter før tid, da han igen blev spillet helt blank foran mål? Jo, det skulle han da, men frontløberen sendte det falske læder lige i favnen på sønderjydernes tyske målmand Sebastian Mielitz. Fred være med det, men det kunne have kostet sejren. Spildprocenten er stadig for stor.

Men matchvinder blev han altså, om nogen manden bag de syv point i de tre første puljekampe, der altså har vist sig som nok til at forlænge tilværelsen i landets bedste fodboldrække.

Og det tæller trods alt mere end brændte chancer.

Annonce

Superliga, 29. runde

  • Sønderjyske – AGF 0-1 (0-1)
  • Mål: 0-1 Patrick Mortensen (40.)
  • Sønderjyske (4-1-4-1): Sebastian Mielitz – Stefan Gartenmann, Marc Pedersen, Kees Luijckx, Nicholas Marfelt – Victor Ekani (Christian Jacobsen, 62.) – Alexander Bah (Danny Amankwaa, 70.), Marcel Rømer, Eggert Jonsson, Johan Absalonsen – Peter Christiansen (Mart Lieder, 62.)
  • AGF (4-1-4-1): Kamil Grabara – Magnus Anbo, Frederik Tingager, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen – Jens Stage – Mustapha Bundu (Alexander Ammitzbøll, 90.), Mustafa Amini (Tobias Sana, 86.), Bror Blume (Adama Guira, 77.), Jakob Ankersen – Patrick Mortensen
  • Advarsler: Mustafa Amini, Casper Højer Nielsen, AGF
  • Dommer: Anders Poulsen
  • Tilskuere: 5.214 på Sydbank Park

Grabaras lange fingre

Eneste ændring i forhold til 3-0-sejren mod Horsens var en bemærkelsesværdig én af slagsen: Højre back Alexander Munksgaard var ikke kommet sig over sin skade, og i stedet pegede cheftræner David Nielsen på 18-årige Magnus Anbo, rykket op i førsteholdstruppen for blot to måneder siden, nu direkte ind i startopstillingen til debut i Superligaen.

Og er der et bedre sted at debutere end en solbeskinnet mandag aften i Haderslev mod Sønderjyske foran 5.214 tilskuere?

Tja, det er der vel næppe, når nu holdet vinder, bagkæden holder nullet og man som ung mand sagtens kan være sin første færd ind i de voksnes rækker bekendt.

Magnus Anbo gled uden problemer ind i AGF-kollektivet, der anført af en brølstærk Jens Stage på den centrale midtbane og en yderst kampafgørende ankermand imellem stængerne, Kamil Grabara, viste, at de er puljens klart bedste mandskab.

Anfører Stage var her og der og allevegne i samtlige 93 minutter på det ujævne græs, og den store polak, lejesvenden fra Liverpool, leverede to vitale redninger undervejs, hvor han stod overfor Sønderjyske-spillere i helt fri position: Peter Christiansen efter 20 minutter ved stillingen 0-0, og så i de døende minutter, Kees Luijckx, der kunne, burde havde udlignet til 1-1, men Grabara altså i vejen.

Midtstopper Jesper Juelsgård spillede også en stor kamp, men bundniveauet var i det hele taget højt hele vejen rundt, selvom hjemmeholdet bestemt også udstillede egne begrænsninger på grænsen til det fantasiløse.

Nå, nu er der arbejdsro på Fredensvang, nu kan spillere og trænere og ledelse puste ud og begynde at se lidt mere frem. Mod de europæiske playoff-kampe, hvor enten Randers eller AaB venter i første hug, og på den lidt længere bane: Frem mod næste sæson, for risikoen for den totale katastrofe – nedrykning – er nu sendt til hjørnespark.

Katastrofen lurer til gengæld i det sønderjyske.

Tre point har Glen Riddersholms tropper op til AC Horsens på andenpladsen og bagfra kommer Vejle buldrende, blot to point efter før de sidste tre runder. Det kan ende rigtig grimt, hvis ikke de får hanket op i sig selv, sønderjyderne, inden torsdagens møde i Aarhus mod AGF.

Der er nok at tage fat på, og det er der sådan set også hos mandag aftens sejrsherrer. Sæsonen er langt fra slut. Mortensens træffer, Grabaras sikre hænder, Stages kraftpræstation og Anbos hæderlige debut peger alt sammen fremad og i plus. Og måske ligefrem mod Parken?

AGF har atter armen oppe nede på syvende række.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Annonce