Annonce
Sport

AGF-reportage: Ungdommen knopskød en søndag i Hjørring

Kasper Lunding udlignede til 1-1 i Hjørring og blev tiljublet af blandt andre Sebastian Hausner (th). Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

På en dag, hvor AGF spillede med et halvt ungdomshold, var det holdets ældste, der dummede sig og blev udvist foran 2-1. Det kostede to point, som kan blive dyrebare når grundspillet gøres op om to runder.

FODBOLD: Da AGF senest var i Vendsyssel, gik halvdelen af det nuværende hold i folkeskole.

Ja, der er sket en del, selvom det kun er fire år siden.

I Vendsyssel har de fået færdigbygget en tribune, så spillerne slipper for at klæde om på en nærliggende skole hvor der i øvrigt kun var ét toilet til deling.

Og i AGF er de så småt ved at udklække den talentflok, som der er blevet snakket så meget om, men som reelt har vist sig meget lidt i Superligaen.

Denne søndag blev de nødt til at spille.

Etablerede navne som Juelsgård og Højer Nielsen var ramt af karantæne. Tingager og Backman skadet. Derfor havde David Nielsen én forsvarsspiller tilbage i truppen, højre back Alexander Munksgaard.

Hvad gør man så?

22-årige Jens Stage, der egentlig helst vil spille på midtbanen, men som var angriber i efteråret, blev sat ned i det centrale forsvar. Rundt om ham gav David Nielsen debut til både Sebastian Hausner, 18 år, og Daniel Thøgersen, 19.

Sammen med de "rutinerede" Kamil Grabara, målmand på 20 år, og Munksgaard, back på 21 år, udgjorde de et forsvar næppe set yngre i AGFs historie.

I sådan en situation plejer træneren at bede til en stille start hvor de nye kan skrabe lidt selvtillid til sig.

Hvad fik David Nielsen? Et mål imod sig efter 17 sekunder.

Straks var bolden givet op, da Sebastian Hausner blev fanget ude af position og Tiémoko Konaté var fuldstændig alene med AGF-målmanden. 1-0.

Sikke en start. Hvad nu?

Otte minutter senere kom de unges kammerat fra U19-holdet dem til undsætning. Kasper Lunding, højre fløjen der er startet inde hele foråret, vendte på en tallerken da han modtog et indlæg fra Daniel Thøgersen. Og tørt bankede han AGF på 1-1 fra kanten af feltet.

Og så sang de 800 fremmødte århusianere den 19-åriges navn som var han en profil, der havde spillet for Superligaholdet i ti år.

Det går hurtigt i fodbold.

Annonce

Superliga, 24. runde


  • Vendsyssel FF - AGF 2-2 (1-2)
  • Mål: 1-0 Tiémoko Konaté (1.), 1-1 Kasper Lunding (8.), 1-2 Patrick Mortensen (32.), 2-2 Al-Hadji Kamara (76.)
  • Vendsyssel (4-3-3): Michael Tørnes - Alexander Juel Andersen, Sander Fischer (Mads Roerslev, 62.), Andreas Kaltoft, Søren Henriksen - Morten Knudsen, Mikkel Wohlgemuth (Al-Hadji Kamara, 71.), Moses Opondo - Tiémoko Konaté, Emmanuel Ogude (Lucas Jensen, 46.), Jon Thorsteinsson
  • AGF (4-4-2): Kamil Grabara - Alexander Munksgaard, Sebastian Hausner, Jens Stage, Daniel Thøgersen - Kasper Lunding (Benjamin Hvidt, 54.), Mustafa Amini, Adama Guira, Jakob Ankersen (Mustapha Bundu, 68.) - Patrick Mortensen, Youssef Toutouh (Tobias Sana, 90.)
  • Advarsler: Daniel Thøgersen, Adama Guira, Youssef Toutouh, AGF. Jon Thorsteinsson, Vendsyssel
  • Udvisning: Adama Guira, AGF
  • Dommer: Mikkel Redder
  • Tilskuere: 2059 på Nord Energi Arena

'Kæmpe hjerneblødning'

Scoringen hjalp AGFerne til at finde ro. I en halv time styrede de spillet indtil Patrick Mortensen på akrobatisk vis bragte gæsterne foran.

Angriberen mødte et indlæg fra Youssef Toutouh med ryggen til mål men fik alligevel scoret med en inderside. Det lignede mest af alt noget, Vendsyssels assistenttræner Mike Tullberg kunne have fundet på, da han spillede i AGF-trøjen dengang Hausner og kompagni begyndte i børnehaveklasse.

Et rigtig angribermål som han er blevet købt til at lave, Mortensen. 2-1. AGF på topseks-kurs.

Og mon ikke også, at de havde fået alle tre point, havde det ikke været for Adama Guiras røde kort?

Midtbanekrigeren, rutineret og holdets ældste, gik højt oppe på banen hårdt ind i en tackling med et gult kort i baglommen. 50 minutter spillet. Satset, dumt. Udvist, farvel.

Havde det været en af de unge var det blevet kaldt umodent. Når du er 30 år gammel er ord som 'en kæmpe hjerneblødning', som David Nielsen omtalte situationen efter kampen, rammende.

Det ændrede kampen. AGF blev nødt til at trække sig tilbage, og holdt faktisk hjemmeholdet fra store chancer.

Benjamin Hvidt, 19 år, kom ind i stedet for Lunding og gav endnu et indskud teenager.

Og de gjorde, hvad de kunne, de unge. Men de formåede ikke at holde hjemmeholdet helt fra fadet.

Med et kvarter igen slap Hvidt sin markering efter et indkast, og det efterfølgende indlæg fra en Vendsyssel-spiller sad lige i panden på Al-Hadji Kamara - indskiftet debutant, i øvrigt - der var stukket af fra Sebastian Hausner og kunne heade 2-2-målet i rusen.

Ungdommer kommer

Mustapha Bundu, der forleden blev hele 22 år, blev sendt på banen for at "gøre noget". Han var tæt på at blive båret i kongestol ned ad E45, men hans hovedstød ramte overliggeren.

Det var ikke en fejlfri præstation af AGF-talenterne. Men det ender med at være en mærkedag.

To debutanter og spilletid til to mere fra akademiet. Plus Jens Stage, der i en kort periode også har snust til AGFs ungdomsrækker.

David Nielsen kunne have sat 27-årige Bror Blume på banen da Adama Guira blev udvist. Men han valgte Benjamin Hvidt. Fordi de unge efterhånden er blevet så gamle, at alderen er ligegyldig.

- Sådan som Benjamin har set ud til træning, var han den, der havde størst range i sig nu hvor vi var i undertal. Og derudover var jeg nødt til også at tænke på dødbolde. Det var derfor, jeg valgte ham.

- Han har taget nogle store skridt, og det er muligvis ham, der har vist det højeste niveau af de unge. Men han er oppe imod nogle store profiler i Mustafa Amini og Jens Stage på sin plads. Der er hård konkurrence, og det er dét, der gør, at han ikke har fået muligheden, sagde David Nielsen efter kampen.

Han var skuffet over tabet af to point. Glad for, at de unge rejste sig efter en frygtelig begyndelse.

- Responsen på det hurtige mål fra holdet var fremragende. Det typiske ville være at alle de etablerede spillere slog ud med armene og kiggede på den unge og sagde, at nu har vi tabt kampen. Og så ville holdet spille ad helvede til bagefter. Men det var en helt anden respons. Og det er dét, jeg er godt tilfreds med.

- Spillerne er selvfølgelig skuffede over, at de ikke vandt. Men for mig var det en kæmpe kamp og nogle kæmpe præstationer af de unge. Og så er der alt det top-seks, der kører. Vi jagter top-seks med alt, det vi har, men vi kan ikke lukke øjnene for den positivitet, der har været igennem hele ugen fra de unge. De var ikke kun med, fordi vi manglede spillere. De bidrog og var nogle af vores bedste spillere på banen.

Ungdommen kommer og overhaler. Det har den altid gjort og det bliver den ved med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Genåbning af idrætshøjskole er problematisk: Nye krav ville have givet grund til overvejelse

Annonce