Annonce
AGF

AGF's Bundu skal spille kamp i en borgerkrigszone: - Alt tyder på, at der er en sikkerhedstrussel

Mustapha Bundu er en af to Superliga-spillere, som er blevet udtaget til det sierraleonske landshold. Den anden er Randers' Alhaji Kamara. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Årets afrikanske mesterskaber i fodbold er allerede før dets begyndelse blevet heftigt kritiseret. Blandt andet for valget af Limbe som kampby, hvor mindst 3000 mennesker er blevet dræbt, og næsten en million mennesker er blevet drevet på flugt, siden en borgerkrig startede i 2017.

FODBOLD: Når Mustapha Bundu og Sierra Leone går på banen og møder Ækvatorialguinea i deres sidste gruppekamp ved de afrikanske mesterskaber, skal kampen spilles i Limbe.

Kystbyen Limbe ligger i det borgerkrigshærgede område af Cameroun, hvor det engelsktalende mindretal siden 2017 har kæmpet imod det fransktalende styre.

Siden krigen brød ud er mindst 3.000 mennesker blevet dræbt og næsten en million er blevet tvunget på flugt. Og i den seneste tid har seperatistgrupperne i området udviklet deres egne eksplosiver.

Annonce

Og det er her, i det område som det bevæbnede grupper gerne vil kalde Ambazonien og gøre selvstændigt, at Mustapha Bundu og Sierra Leone skal spille.

- Med det forbehold, at jeg ikke er på jorden i området i dag, så er det sådan, at alt tyder på, at der er en sikkerhedstrussel. Og det er der uanset, om der bliver spillet fodbold eller ej. Det har der været på daglig basis siden 2017.

- Limbe er den næststørste by i den engelsktalende del af landet, og derfor er der en meget skrøbelig sikkerhedssituation i Limbe og i hele taget i de to engelsktalende provinser, siger Oscar Rothstein, som er journalist med fokus på Afrika og dertilhørende afrikansk fodbold.

Regeringen indsatte franske dommere

I 2017 blev det engelske mindretal i Cameroun, hvilket udgør cirka 20 procent af landet, provokeret af, at den fransktalende regering valgt at indsætte fransktalende dommere det engelsktalende område.

Det blev til en demonstration, som blev til væbnede kampe, og i dag er der borgerkrig i Southwestern og Northwestern Province, som er de engelsktalende områder. Krigen er også kendt som den anglofone krise, og seperatistgruppernes ønske er at løsrive de to provinser fra resten af Cameroun.

Ingen stater i verden anerkender dog løsrivningsforsøget.

Grundkonflikten minder meget om den, vi oplevede i Angola, hvor det fik fatale konsekvenser.

Oscar Rothstein, journalist med fokus på Afrika

De afrikanske mesterskaber skulle oprindeligt have været holdt sidste år, men er blevet udsat et år på grund af corona. Men allerede i 2019, på et tidspunkt hvor borgerkrigen var i gang, valgte det camerounske fodboldforbund og regeringen at placere en del af turneringen i Limbe.

- Den engelsktalende del af Cameroun ser det som en meget stor provokation, at regeringen har placeret kampe i Limbe. De mener, at Limbe er en krigszone, og at det ikke skal blandes ind i det arrangement, som det fransktalende Cameroun arrangerer, siger Oscar Rothstein.

Annonce

AGF følger situationen

Hele gruppe F med Tunesien, Mali, Gambia og Mauretanien skal spilles i Limbe, mens altså også Sierra Leones sidste gruppekamp mod Ækvatorialguinea samt to ottendedelsfinaler skal spilles der.

Og i realiteten er der ikke rigtig noget at gøre fra AGF's side. Da de afrikanske mesterskaber er en turnering under Fifa, er det ikke muligt for AGF at nægte Bundu at spille for landsholdet. Akkurat som det heller ikke ville være muligt at gøre i Europa.

Det er dog alligevel lykkes for flere klubber at holde deres spillere hjemme på mere eller mindre snedige måder.

AFCON 2021

Henover de seneste mange uger har de afrikanske mesterskaber været diskuteret kraftigt,

Cameroun skulle oprindeligt have afholdt mesterskaberne i 2019 men fik dem frataget på grund af mangel på infrastruktur og stadionbyggerier. De fik dem i stedet en postgang senere og skubbede de oprindelige værter fra Elfenbenskysten til 2023. 

Derudover kommer hele Corona-situationen, som i første omgang udsatte turneringen med et år. Coronaen får også sin indvirkning på turneringen, hvor kun 60 procent af stadionerne må være fyldte (på nær til Camerouns kampe, hvor der må være 80 procent). Derudover er blot to procent af landet færdigvaccinerede ifølge BBC. 

Flere nationer har allerede været ramt af corona. Torsdag offentliggjorde Gabon at stjernen Pierre-Emerick Aubameyang og midtbanespilleren Mario Lemina var testet positive. Tidliger har Kap Verde været ramt i deres træningslejr, mens Gambia har været nødsaget til at aflyse to opvarmningskampe, da over 50 procent af holdet var ramt. 

Til sidst er der hele situationen i Limbe, som er nævnt i denne artikel. I denne uge er kampvogne og ekstra militær blevet kørt ind i Limbe for at sige, at der ikke sker et angreb.

Topscoreren ved de seneste afrikanske mesterskaber i 2019, Odion Ighalo, er denne gang ikke med for Nigeria, da han i sin nuværende saudiarabiske klub tilsyneladende har indskrevet en klausul i sin kontrakt om, at han ikke spiller landsholdsfodbold.

Og Premier League-klubben Watford har været i karambolage med selvsamme nigerianske landshold for ikke at udlevere to af deres spillere. Den ene, Ismaila Sarr, er dog alligevel udtaget til landsholdet.

AGF's sportschef Stig Inge Bjørnebye er enig i, at sikkerhedssituationen for Bundu ikke er optimal.

- At der skal være et mesterskab i sådan en by er jo bare trist. Men der er intet, vi kan gøre. Vi må jo sætte vores lid til, at arrangørerne og FIFA kan tage vare på sikkerheden, selvom tilliden er tyndslidt.

- Vi kigger på det og følger situationen. Vi ser, hvad vi kan gøre og om Bundu selv har det okay. Men det er jo trist, at der skal være sådan med et idrætsarrangement og et fodboldmesterskab, siger Stig Inge Bjørnebye.

Annonce

Bombesprængning sidste år

Truslen mod stadion i Limbe er meget konkret. Der er allerede udsendt advarsler om, at de allermest kampklare oprørsgrupper skulle være klar til på en eller anden måde at hævne sig på regeringen ved at begå et form for angreb ved mesterskaberne.

Sidste år blev Africa Nations Championship-turneringen afholdt. Det er en slags ligalandsholdsturnering, som spilles hvert år før de rigtige mesterskaber. Og her eksploderede en bombe ude foran stadion i Limbe. Et par biler eksploderede, men ingen kom noget til.

Sikkerhedsvagter i Limbe 27. december. Foto: Josiane Kouagheu/Reuters

- Det er en trussel, som arrangørerne og regeringen tager ekstremt alvorligt, for de ved udmærket godt, at Limbe er et brandpunkt. Der er blevet indsat ekstra mandskab, og der er i månedsvis blevet forberedt for at forhindre noget.

- De camerounske arrangører har helt fra begyndelsen haft Limbe som en del af deres regnestykke, og de er fuldt bevidst om risikoen og har derfor indsat de nødvendige midler i det omfang, de nu engang kan. De tror på, at de kan forhindre angreb og til gengæld kan de få en gevinst ved at vise omverdenen, at situationen i Limbe ikke er alvorlig nok til, at man ikke kan ligge en fodboldkamp der og arrangere det på fredelig vis, siger Oscar Rothstein.

Annonce

Noget lignende er sket før

Faktisk kan man drage visse paralleller til de afrikanske mesterskaber i 2010.

Turneringen blev afholdt i Angola. Her skulle Togo spille helt oppe i det nordvestlige hjørne af landet i byen Cabinda.

I Cabinda havde der i årtier været uroligheder og et stort ønske om selvstændighed - akkurat, som der også er det i Limbe i Cameroun.

Da det togolesiske fodboldhold kørte i bus mod Cabinda blev de beskudt og angrebet. Tre personer mistede livet.

- Jeg har ikke set journalister og iagttagere nævne det, men jeg synes, at det er en totalt oplagt kobling. Situationen i Angola mindede ikke så meget om den her i indhold, men det gjorde den i form. Der er flere grupper i Cameroun, hvor der er forskellige militante oprørsgrupper, som også har lidt forskellige måder at operere og tænke på.

- Men alligevel har du en lille del af landet med nogle mennesker, som ikke identificerer sig med den øvrige del af landet, som i årevis har kæmpet for at komme fri og blive selvstændige, og som ser de afrikanske mesterskaber som deres fjendes fest. Grundkonflikten minder meget om den, vi oplevede i Angola, hvor det fik fatale konsekvenser, siger Oscar Rothstein.

Mustapha Bundu og Sierra Leone skal spille mod Ækvatorialguinea i Limbe 20. januar. Holdet spiller også mod Algeriet 11. januar og mod Elfenbenskysten 16. januar. De kampe skal spilles i Douala, som ligger i regionen lige op til de to krigshærgede områder.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce