Annonce
AGF

AGF-sportschef inden FCK-brag: En stærk præstationskultur kan også være mange penge værd

Stig Inge Bjørnebye tror på, at AGF kan rykke sig endnu tættere på - og også forbi - en klub som FC København rent sportsligt, selvom de økonomiske muskler lige nu er vidt forskellige. Foto: Frederik Sindberg/AGF
Søndag aften tørner AGF og FC København sammen på Ceres Park. Hos gæsterne opererer de med et langt større sportsligt budget, men det ændrer ikke på, at de to klubber inden opgøret ligger side om side i tabellen. Det gjorde de også, da det snerpede til i sidste sæson. Penge er ikke alt i fodbold, lyder det fra AGF-sportschef Stig Inge Bjørnebye.

FODBOLD: Jo, jo, de ligger side om side i tabellen inden søndagens sene stævnemøde på Ceres Park, AGF og FC København, og jagter for så vidt – med seks kampe tilbage af mesterskabsspillet – det samme: En europæisk billet, at ende så langt fremme som overhovedet muligt, sølv eller bronze, for mesterskabet er fløjet væk. Sådan er det.

I sidste sæson duellerede de også direkte i medaljekampen, så afstanden inden for kridtstregerne har i de seneste par år været betydeligt mindsket, men i og med, at københavnerne opererer med et sportsligt budget, der med god rimelighed kan anslås til at være det firedobbelte af AGFs, tilsiger al logik og statistik, at københavnerne på sigt vil stikke af i det indbyrdes styrkeforhold, hvis den økonomiske forskel forbliver nogenlunde intakt.

I sidste uge fortalte administrerende direktør i AGF A/S, Jacob Nielsen, til denne udgivelse, at den nyansatte sportschef, Stig Inge Bjørnebye, efter AGF-standarder får en historisk stor pose penge at lege med i det kommende transfervindue, men Nielsen påpegede i samme ombæring også, at der fortsat er meget langt op til netop FCK, men også FC Midtjylland i forhold til de sportslige muskler.

Annonce

Alt efter, hvordan man opgører budgettet, har midtjyderne tre gange så mange midler at lege med end AGF.

Ambitionen er en eller anden dag derude i fremtiden at kunne bide dem i haserne budgetmæssigt, men det er ikke lige rundt om hjørnet.

Det skræmmer nu ikke Bjørnebye. I nordmandens verden handler præstationerne på banen ikke kun om en svulmende økonomisk overarm, men også om at skabe en kultur i hverdagen, som ikke kan købes for penge.

- Vi har i de seneste uger netop set, at for nogle klubber inden for international fodbold betyder penge alt. Men det gør det ikke for mig. En stærk præstationskultur kan også være mange penge værd, siger han.

Flid og hjerte koster ikke penge

Det handler om at skrue på de rigtige knapper.

- Der kan man nå langt, selvom man måske ikke er den klub, der har flest penge. Og kan man ikke konkurrere rent økonomisk med de bedste, må man finde de områder, hvor man kan konkurrere og være bedst. Det er altid muligt at konkurrere på det, der er gratis, for der er konkurrencen helt åben, lyder det fra Stig Inge Bjørnebye.

Og hvad kan det så være?

- Det handler om at finde de ting, der gør klubben, holdet, den enkelte spiller allermest konkurrencedygtig. Det koster jo ikke noget at vælge den rigtige spillestil eller at være skarp rent taktisk i forhold til de spillere, man råder over. Der er noget omkring træningskulturen, vindermentaliteten, alt i hverdagen. Kosten, tilstrækkelig søvn, behandling. Det hele hænger jo sammen. Og der er mange parametre, vi i en klub som AGF kan skrue på, fordi vi allerede har nogle fantastiske faciliteter at gøre det i, kommer det fra sportschefen.


Jeg har respekt for ligaen. Jeg har set en god del kampe allerede, og jeg synes, at niveauet er højt. Men der er også muligheder. Med det udgangspunkt, vi har nu, og den tredjeplads holdet fik i fjor, tror jeg på, at der er meget at opnå. Der er 18 point at spille om, og vi har genfundet lysten til at vinde. Det peger allerede fremad

Stig Inge Bjørnebye, sportschef, AGF


Og så handler det i høj grad om også at være skarp på at samle den rette gruppe af spillere, have det rigtige mix af rollemodeller, skraldemænd, individualister, introverte som ekstroverte.

- Når man skal bygge en tydelig kultur, er der brug for rollemodeller. Jeg forventer ikke, at alle i truppen skal være det, for der nogle, der er helt unge, og der er nogle, der er mere afdæmpede og så videre. Og de skal have lov til at være dem, de hver især er. Der skal være en balance i truppen mellem forskellige typer, og det tror jeg på er vigtigt. Men at finde de rigtige rollemodeller er essentielt. De skal vise vejen.

Annonce

Ser gode muligheder for at opnå mere

Han kommer med et konkret eksempel:

- Vi har en Nicolai Poulsen i truppen, som gerne vil gå forrest, men det kan alle ikke gøre. Du kan ikke bare lave et hold af elleve spillere som ham. Det vil aldrig gå, men at han og andre tager sig af den rolle, tror jeg, gør, at andre mere stille typer måske finder et rum til at præstere deres bedste.

- Der er meget psykologi i at finde balancen i truppen. Jeg kan godt lide at spillerne er forskellige, bidrager med hvert deres. Og der ligger en nøgle til at få succes og udvikle holdet, lyder det fra Stig Inge Bjørnebye, der i de seneste to kampe har set noget af den ærgerrighed og sult, han vil have fra spillerne i truppen.

Derfor ser han også store muligheder for resten af slutspillet og længere ud i fremtiden.

- Jeg har respekt for ligaen. Jeg har set en god del kampe allerede, og jeg synes, at niveauet er højt. Men der er også muligheder. Med det udgangspunkt, vi har nu, og den tredjeplads holdet fik i fjor, tror jeg på, at der er meget at opnå. Der er 18 point at spille om, og vi har genfundet lysten til at vinde. Det peger allerede fremad, siger han.

AGF og FC København tørner sammen på århusiansk græs klokken 20.00 søndag aften. Det er ligaens største budget mod det fjerdestørste, men de spiller om det samme her og nu: Tredjepladsen.

Mesterskabsspillet

AGF-cheftræner stiller med følgende formodede startopstilling til søndagens hjemmekamp mod FC København:

Kamil Grabara - Kevin Diks, Sebastian Hausner, Jesper Juelsgård, Casper Højer Nielsen - Nicolai Poulsen - Albert Grønbæk Erlykke, Patrick Olsen, Bror Blume, Jon Dagur Thorsteinsson - Alexander Ammitzbøll

Karantæne: Patrick Mortensen

Der er kick off på Ceres Park klokken 20.00

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bagud med 18 point fem minutter før tid: Utroligt comeback giver Bakken Bears matchbold

Aarhus

Nyt testcenter åbner i midtbyen

Aarhus For abonnenter

Børnetøj på 63 reoler: Lille Nor bugner af genbrugsguld

Annonce