Annonce
AGF

AGFs kvinder kæmper for at undgå nedrykning til 1. division: - Hvorfor køber I ikke bare et hold ligesom HB Køge?

Cecilie Winther Johansen (7) scorede to gange da AGF besejrede AaB 2-0 i kvalifikationsspillet. Arkivfoto: Foto: Ole Nielsen
AGFs kvindehold har et par år på bagen, men på resultatsiden har den århusianske fodboldsatsning været skuffende. Klubben trøster sig dog ved en ekstrem stærk ungdomsafdeling, og lørdag blev AaB da også besejret 2-0 og overlevelse i ligaen kom et skridt nærmere.

FODBOLD: Knap 200 tilskuere var lørdag mødt op på Vejlby Stadion for at følge AGFs kamp for at overleve i Kvindeligaen.

AaB blev besejret 2-0 på to flotte langskudsmål af Cecilie Winther Johansen i anden halvleg. AGF skruede op for presset efter pausen, bragte sig fortjent foran. Men de nordjyske gæster havde også deres chancer, ramte blandt andet overliggeren, så det var med neglene i munden til små ti minutter før tid da 1-0 blev til 2-0.

Og da stadionspeakeren samtidig kunne fortælle, at B93 kort før tid havde scoret til 1-0 i Varde, kunne enhver høre på stemmeføringen, at det ikke var godt.

Annonce

Status er, at AGF ligger toer i kvalifikationsspillet - to point efter Sundby og ét point foran B93. Der er kun billetter til to hold i ligaen efter sommerferien.

Hvorfor køber I ikke bare et hold?

Fremmødet til lørdagens vigtige kamp fortæller sin egen lille historie om, at overbygningsholdet, der blev en realitet for godt to år siden som en overbygning af VSK Aarhus ligahold og IF Lysengs ungdomsafdeling, ikke rigtig har fået fat i århusianerne endnu - i hvert fald ikke med tanke på hvor stort et AGF-apperat, der er sat i gang.

Men nu tjener det heller ikke kvindeholdet at sammenligne det med deres kollegaer i det modsatte køn, fordi den "kamp" vinder de ikke de næste mange år i Aarhus.

De har deres eget projekt i AGFs kvindeafdeling.

Kvalifikationsspil

AGF - AaB 2-0 (0-0)

Mål: 1-0 Cecilie Winther Johansen (47.), 2-0 Cecilie Winther Johansen (82.)

AGF (4-1-4-1): Katrine Svane - Tina Fremo, Sofie Vendelbo, Jenna Mccormick, Caroline Ahrendtsen Jensen (Hannah Bjørneboe Holgersen, 88.) - Emma Andersen (Maria Denius, 70.) - Maria Herdel Pedersen, Kathrine Spanner (Helena Pedersen, 88.), Cecilie Winther Johansen, Maria Agerholm Olsen (Johanne Guldbæk, 61.) - Sofie Bloch (Thea Rhode, 61.)

Advarsel: Emma Simonsen, AaB

Tilskuere: Knap 200 på Vejlby Stadion

Et projekt, der nok skuffende for mange ikke har kastet mange sejre af sig endnu. Tværtimod.

Det er et projekt med det lange lys, fortæller chefen for AGF kvindefodbold, der ser sit hold som den diametrale modsætning til mesterholdet HB Køge, der er kommet susende op igennem kvindelandskabet de seneste år efter en større økonomisk indsprøjtning fra en amerikansk ejer.

Det er vel at mærke i en verden, hvor en dansk topklub har budget på niveau med et par af AGFs mandlige fodboldspilleres årsløn!

- Det er nok det spørgsmål, jeg oftest får; hvorfor køber vi ikke bare et hold som HB Køge har gjort?

- Jeg diskuterer det altid med Per Rud (direktør i HB Køge, red.) når vi møder dem. De har valgt den strategi, at de har købt et udenlandsk hold. De har fået umiddelbar succes og deraf indtægter - og via den vej kan de bygge klubben op med ungdomsafdeling og så videre.

- Mens de altså har gjort det oppefra og ned, så er vores strategi den modsatte. Vi skal ikke skabe en klub i Aarhus, fordi den er der allerede. Vi bygger på det kvindemiljø, der var i VSK Aarhus, det talentudviklingsmiljø, der er i IF Lyseng og den organisation, det har givet at blive en del af AGF, fortæller Marie Greve, chef for AGF kvindefodbold.

Annonce

Kan AGF tåle at rykke ned?

Landsholdslegenden Katrine S. Pedersen blev i sommer ansat som cheftræner. Til at styre holdet uge efter uge, men også til at implementere mere professionalisme i kvindefodbolden hvor ingen er fuldtids som deres mandlige kollegaer.

Og mens resultaterne altså stadig mangler når der spilles om point, så er AGF meget tilfredse med resultaterne uden for banen.

- Har AGF kvindefodbold været en succes indtil nu? Det kommer an på hvilke parametre, du kigger på. Resultatmæssigt er vi ikke dér hvor vi har ambitioner om at være. Men i forhold til vores filosofi og struktur om at skabe bedre rammer og vilkår for kvindefodbold, lægger vi hele tiden på.

- Vi har lavet en ny struktur hvor spillerne tirsdag og torsdag er fritaget fra deres arbejde eller studier og dermed lever som professionelle de dage. Og det kan kun lade sig gøre fordi vi bor i en by som Aarhus hvor vi samarbejder med villige uddannelsesorganisationer og arbejdspladser, siger Marie Greve.

Vil det betyde noget for jeres strategi, hvis I ender med at rykke ned i 1. division?

- Det er klart, at det vil være et bump på vejen. Jeg vil lyve, hvis jeg fortæller dig andet. Det vil være en bet. Men vi vil stadig holde fast i den rejse, vi er på. Det kommer vi ikke til at ændre på.

Annonce

Stor talentmasse

En af årsagerne til, at Marie Greve sover ganske roligt om natten er, at talentmassen er enorm i AGF.

Klubbens ungdomsafdeling bygger på det arbejde, IF Lyseng har lavet i mange år, og det er næsten ikke til at komme til for ungdomslandsholdsspillere.

Ved de seneste landsholdssamlinger havde AGF to spillere på U19-landsholdet samt tre spillere på både U17- og U16-landsholdet.

- Vi ligger suverænt nummer ét i både U16 og U18-ligaen, vi er den klub i Danmark med flest U-landsholdsspillere. Og det er et af vores mål for fremtiden, at holdet i høj grad skal bestå af egne spillere. Men vi ved også, at hvis vi skal gøre os gældende, så skal vi have noget rutine og et vist niveau på holdet for at være med i en liga, der udvikler sig hastigt.

AGFs kvindehold har altså valgt sin vej.

Spørgsmålet er så, om projektet kan holde til at vente på det lange træk i modsætning til føromtalte HB Køge, der har fået umiddelbar valuta for pengene.

- Det er op til os selv at gøre os relevante. Vi har 56 samarbejdsklubber, og vi rammer pigefodbolden i hele Østjylland. På den måde mener jeg, at vi er relevante. VI har lavet et fodboldflagskib som mange fodboldpiger ikke havde tidligere. Vi gør alt dette lige så meget for den 12-årige fodboldpiges skyld som for vores egen, siger Marie Greve.

Der resterer fire runder i kvalifikationsspillet til ligaen, og AGF skal om en uge til Østerbro for at møde B93 i en nøglekamp om en ligaplads for den kommende sæson.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

Byudvikling

Der har længe været kaos: Nu lukker stærkt trafikeret vej i fire dage

Annonce