Annonce
AGF

AGFs U19-mandskab har lidt under profilernes indmarch i de voksnes rækker

Albert Grønbæk Erlykke nettede to gange i lørdagens AGF-sejr på 4-0 over Lyngby Boldklub. Angriberen fik tidligere på foråret debut på U18-landsholdet og skal efter en kort sommerferie træne sammen med Superligatruppen. Foto: Ole Nielsen
AGFs U19 Liga-hold har været "offer" for, at mange af klubbens talenter i denne sæson har fundet vej til spilletid i Superligaen. Lørdag lukkede de en rodet sæson af med en overbevisende sejr på 4-0 over Lyngby - og sluttede dermed på ottendepladsen i rækken. Det er mere end godkendt, lyder det fra cheftræner Fatah Abdirahman, der snart sender flere profiler ind i førsteholds-folden.

FODBOLD: Det har på mange måder ikke helt været den sæson for AGFs U19 Liga, som omgivelserne havde forventet eller klubben selv havde håbet på. Men den har alligevel været udtryk for en ubetinget succes.

Lørdag eftermiddag lukkede AGF-talenterne sæsonen ned på Fredensvangs bane 2 med en hjemmesejr på 4-0 over ligaens bundprop, Lyngby, og det betyder en samlet ottendeplads, to point efter OB på næste hylde, fem point bedre end Silkeborg på niendepladsen.

Med DM-titler to år i træk til AGF i U17-Ligaen lå det ellers før den nu forgangne sæson i kortene, at flokken fra Aarhus - årgang 2000 og 2001 - skulle spille med om metal her på ældste ungdoms-niveau.

Men sådan kom det ikke til at gå. Flere af truppens profiler - som Sebastian Hausner, Daniel Thøgersen, Magnus Anbo, Alexander Ammitzbøll, Kasper T. Kristensen, Benjamin Hvidt og Kasper Lunding - har mere end flirtet med spilletid i Superligaen, og den succes har selvfølgelig kostet på sammenhængskraften, navneopråbet på U19-holdet, der sjældent har stillet med samme spillere fra kamp til kamp, og derfor også i perioder har været nødt til at trække spillere op fra klubbens U17-mandskab.

Det har givet en rodet sæson, fortæller U19-cheftræner Fatah Abdirahman, der i sidste sæson førte U17-holdet til DM-guld.

- Det har været en rigtig hård sæson. Det handler nok også om selvforståelsen. Spillernes, klubbens selvforståelse i forhold til, at det er to årgange, der har vundet U17-DM, hvorfor der fulgte nogle store forventninger med. Men U19-rækken er bare noget andet, og når man ikke træner som hold, aldrig rigtig ved, hvem der er til rådighed, er det svært at kunne lykkes på samme måde. Så for mig som træner har det været den klart hårdeste og sværeste sæson nogensinde, kommer det fra Fatah Abdirahman efter lørdagens opgør mod Lyngby.

I en del af sæsonen lå AGF sågar sidst i rækken, men en stærk forårsslutspurt - 13 point i de sidste seks kampe - har rykket i tabellen. Paradoksalt nok er stabiliteten kommet henover en periode, hvor man slet ikke har rådet over de førnævnte navne.

- Jeg synes, at vores forår meget godt har afspejlet det her med, at når du træner sammen mere kontinuerligt, følger resultaterne og udtrykket også med. Det er nødvendigt, for man vinder ikke ved at bare at sende nogle individer ind på banen, der før har været vant til at vinde. Måden vi slutter af på, gør, at jeg overordnet synes, at det har været en godkendt sæson. Var vi sluttet som nummer seks havde det været en noget nær perfekt sæson. I forhold til, at vi på et tidspunkt lå sidst og virkelig havde problemer, er det faktisk mere end godkendt at slutte, som vi gør, mener AGF-træneren.

Annonce

Nye navne skal træne med Superliga-truppen

Han er stolt over, at så mange af klubbens egne henover foråret har fundet vej til debut og lærerige minutter i de voksnes rækker.

- Min vigtigste opgave er jo at gøre så mange af de her unge spillere klar til Superligaen. Og i år har Hausner fået debut, Thøgersen har fået debut, Lunding har fået debut, Anbo har fået debut og Ammitzbøll har spillet mere og mere. Derudover fik Kasper T. Kristensen debut i efteråret, Benjamin Hvidt har fået minutter, og vi har fået endnu en landsholdsspiller i Albert Grønbæk Erlykke (U18-landsholdet, red.). Så samlet set ud fra de paramtre jeg måles på, udover resultaterne, er jeg lykkedes til UG. Det har trøstet mig en smule, for jeg har det ellers kun godt, når vi vinder. Der har været store forventninger til det her hold, men når man fjerner 60 procent af holdet, alle de styrende spillere, er det svært, kommer det fra Fatah Abdirahman.

Og der kan være flere på vej til spilletid på førsteholdet. Når Superliga-truppen næste mandag igen starter træningen op vil U19-spillerne Mostafa Marouff, Albert Grønbæk Erlykke og Mikkel Møller Lassen være med. De skal fremover træne med førsteholdet.

De to førstnævnte scorede henholdsvis et og to mål i lørdagens sikre sejr over Lyngby, og kan være de næste navne, der banker på til spilletid på øverste danske hylde.

- Jeg håber da, at jeg kommer til at råde over dem i næste sæson, men jeg ved det jo ikke. Og kan de bruge dem på Superliga-niveau, betyder det jo bare, at jeg har gjort mit arbejde godt, smiler Abdirahman, der til gengæld siger farvel til anfører anfører Søren Gustav Bugge, der fortsætter karrieren i Aarhus Fremad og midtstopper Jacob Kiilerich, der endnu ikke har fundet sig en ny klub. Jacob Trenskow fortsætter - sammen med Marouff - som klubbens to tredjeårs U19-spillere.

Ellers fortsætter de mange årgang 2001-spillere, der i dette forår har dannet stammen på holdet, og som har gjort, at AGF set over hele sæsonen har stillet med U19 Ligaens fjerdeyngste hold.

- Vi har fået nogle hug, men jo mere, vi har spillet med dem, jo dygtigere er de også blevet. De har virkelig taget ved lære, men har manglet noget erfaring og nogle flere fra årgang 00 at læne sig op af, fordi de jo så er rykket op, lyder det fra Abdirahman, der på den baggrund ser frem til den kommende sæson.

- Med de udfordringer vi har haft, er jeg meget optimistisk. Det er stort set alle spillere, der fortsætter, men vi ved jo så heller ikke, hvor mange, der eventuelt kan ryge væk fra holdet, fordi de skal spille højere oppe. Men lige meget hvad, vil det overraske mig, hvis vi ikke slutter bedre i næste sæson. Det er heller ikke altafgørende. Min primære opgave er at levere spillere til førsteholdet, og jeg synes, at de spillere, der har taget springet i den her sæson, er nogle typer, der mentalt har været stærke nok til at gøre det, siger han.

FC Midtjylland blev danske mestre i U19 Ligaen, da AaB lørdag snublede og spillede 2-2 på hjemmebane mod Silkeborg, og dermed vandt midtjyderne rækken på bedre målscore end nordjyderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce