Annonce
Sport

AGFs unikke rekord

AGFs danske mestre og pokalvindere anno 1960. Stående fra venstre: Formand Søren Nielsen, Finn Overby, John Amdisen, John Jensen, Aage Rou Jensen, Peter Kjær Andersen, træner Geza Toldi. Siddende fra venstre: Erik Jensen, Erik Christensen, Henry From, Bjarke Gundlev, Jørgen Olesen og Hans Christian Nielsen. Arkivfoto: Børge Venge.

Med pokalsejren i 1960 satte AGF en ganske særlig rekord, som klubben forsvarer i årets finale i Parken mod FC København.

Som den eneste klub i Danmark har AGF vundet mesterskabet og pokalturneringen samme år tre gange.

Annonce

Den tredje 'The Double'-triumf kom i hus i 1960 via finalesejren over Frem Sakskøbing på 2-0. Det var i øvrigt første gang, at et hold fra den næstbedste række spillede sig frem til finalen i landspokalturneringen, mens det er sket 13. gange siden og senest i 2006 med Randers FC, der også vandt finalen. Som 2. divisionshold vandt moderklubben Randers Freja i øvrigt også pokalturneringen i både 1967 og 1968, mens Vanløse vandt den rene '2. divisions-finale' i 1974 mod OB.

AGFs mål i 1960-finalen blev scoret af Leif Nielsen og John Amdisen - begge i 2. halvleg - og ude på sidelinjen var manden bag den første århusianske 'The Double', ungareren Geza Toldi, tilbage efter sine trænermæssige intermezzoer i Egypten og Belgien.

Vejen til finalen var imidlertid lang og hård. Allerede i første kamp - pokalturneringens tredje spillerunde - måtte AGF'erne ud i forlænget spilletid for at slå datidens store lokalrivaler fra AIA ud.

Herefter blev fynske Dalum slået, mens AGF blev banemænd for de seneste to års pokalvindere fra Vejle i kvartfinalen, og endelig måtte AGF og B1909 ud i hele tre semifinaler, da de to første møder endte henholdsvis 2-2 i Aarhus og 1-1 i Odense. Hjemme for enden af Stadion Allé vandt AGF det afgørende møde med 2-0, og finalebilletten var i hus.

Når nutidens AGF-udgave møder FC København i Parken i årets finale, så gælder det ikke alene om at hente den 10. historiske pokaltitel hjem til Aarhus. Det handler også om at forsvare en 56 år gammel rekord.

For hvis det ikke går, som præsten i Aarhus prædiker Kristi himmelfartsdag, kan FC København tangerer bedriften med tre 'The Double'-triumfer, såfremt hovedstadsklubben også senere på sæsonen vinder mesterskabet, som sandsynligheden taler for lige nu. Godt nok har FCK så skulle bruge 12 sæsoner til sit tredobbelte triumftog, da københavnerne for første gang vandt mesterskab og pokal samme år i 2004 og igen i 2009, mens AGF kun skulle bruge den halve tid til sine tre gange dobbelt op på de største danske fodboldpokaler fra 1955 til 1960.

DEL 1: Pokalen i 1955 - »Pokalen, der hører hjemme i Aarhus«
DEL 2: Pokalen i 1957 - »som brødre de delte«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce