Annonce
Sport

AGFs unikke rekord

AGFs danske mestre og pokalvindere anno 1960. Stående fra venstre: Formand Søren Nielsen, Finn Overby, John Amdisen, John Jensen, Aage Rou Jensen, Peter Kjær Andersen, træner Geza Toldi. Siddende fra venstre: Erik Jensen, Erik Christensen, Henry From, Bjarke Gundlev, Jørgen Olesen og Hans Christian Nielsen. Arkivfoto: Børge Venge.

Med pokalsejren i 1960 satte AGF en ganske særlig rekord, som klubben forsvarer i årets finale i Parken mod FC København.

Som den eneste klub i Danmark har AGF vundet mesterskabet og pokalturneringen samme år tre gange.

Annonce

Den tredje 'The Double'-triumf kom i hus i 1960 via finalesejren over Frem Sakskøbing på 2-0. Det var i øvrigt første gang, at et hold fra den næstbedste række spillede sig frem til finalen i landspokalturneringen, mens det er sket 13. gange siden og senest i 2006 med Randers FC, der også vandt finalen. Som 2. divisionshold vandt moderklubben Randers Freja i øvrigt også pokalturneringen i både 1967 og 1968, mens Vanløse vandt den rene '2. divisions-finale' i 1974 mod OB.

AGFs mål i 1960-finalen blev scoret af Leif Nielsen og John Amdisen - begge i 2. halvleg - og ude på sidelinjen var manden bag den første århusianske 'The Double', ungareren Geza Toldi, tilbage efter sine trænermæssige intermezzoer i Egypten og Belgien.

Vejen til finalen var imidlertid lang og hård. Allerede i første kamp - pokalturneringens tredje spillerunde - måtte AGF'erne ud i forlænget spilletid for at slå datidens store lokalrivaler fra AIA ud.

Herefter blev fynske Dalum slået, mens AGF blev banemænd for de seneste to års pokalvindere fra Vejle i kvartfinalen, og endelig måtte AGF og B1909 ud i hele tre semifinaler, da de to første møder endte henholdsvis 2-2 i Aarhus og 1-1 i Odense. Hjemme for enden af Stadion Allé vandt AGF det afgørende møde med 2-0, og finalebilletten var i hus.

Når nutidens AGF-udgave møder FC København i Parken i årets finale, så gælder det ikke alene om at hente den 10. historiske pokaltitel hjem til Aarhus. Det handler også om at forsvare en 56 år gammel rekord.

For hvis det ikke går, som præsten i Aarhus prædiker Kristi himmelfartsdag, kan FC København tangerer bedriften med tre 'The Double'-triumfer, såfremt hovedstadsklubben også senere på sæsonen vinder mesterskabet, som sandsynligheden taler for lige nu. Godt nok har FCK så skulle bruge 12 sæsoner til sit tredobbelte triumftog, da københavnerne for første gang vandt mesterskab og pokal samme år i 2004 og igen i 2009, mens AGF kun skulle bruge den halve tid til sine tre gange dobbelt op på de største danske fodboldpokaler fra 1955 til 1960.

DEL 1: Pokalen i 1955 - »Pokalen, der hører hjemme i Aarhus«
DEL 2: Pokalen i 1957 - »som brødre de delte«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce