Annonce
Østjylland

Ahmad fra Hørning var fange hos Islamisk Stat

Ahmad Walid Rashidi fortryder ikke, at han tog af sted til Syrien, men han er i dag blevet klogere på, hvad Islamisk Stat står for. Foto: Axel Schütt

22-årige Ahmad Walid Rashidi genoptager sine medicinstudier efter en vild redningsaktion til Syrien.

Umiddelbart kan 22-årige Ahmad Walid Rashidi ligne enhver anden ung mand med fremmed baggrund. Men da han går ud i køkkenet for at lave te til gæsten, afslører hans bevægelser hurtigt, at han trækker på det venstre ben.

Dommeren ved shariadomstolen indvilgede til sidst i at give Ahmad Walid dette dokument, der gav ham tilladelse til at opholde sig lovligt i Islamisk Stat. Foto: Bollerup

Ahmad Walid fik sprængt det nederste af benet væk af en håndgranat, da han som femårig boede med sin familie i Kabul og blev fanget i en krydsild mellem Taliban og regeringsstyrker. Han overlevede og skubbede og kravlede sig frem de næste fem år, til han i 2000 kom til Danmark som FN-flygtning med sin mor og sine søskende.

Ahmad Walid ­Rashidi

Født 30. august 1991 i Kabul, Afghanistan.
Mistede som fem-årig sit ene ben i krigen mod Taliban.
Kom til Danmark som FN-kvoteflygtning 9. november 2000 og boede først i Lemvig med moderen, farmoderen og seks søskende.
Har gået på Rønde og Skanderborg Gymnasium. Har sideløbende med gymnasiet haft op til fem job samtidig.
Holdt efter studentereksamen et sabbatår for at arbejde og stifte projektet Walking Future, der sender proteser til krigsofre. Walking Future laver snart en lokalafdeling i Aarhus.
Flyttede til København og begyndte i 2013 på medicinstudiet for at blive læge. Fra januar 2014 læser han videre ved medicinstudiet ved Aarhus Universitet.

Hans far og en ældre bror var blevet dræbt i borgerkrigen. Nu skulle familien starte en ny tilværelse i Danmark. Og Admad havde fået en benprotese.

Annonce

Det gik i det hele taget godt for ham. Først fem år i Lemvig, så i Hørning og med en studentereksamen i Skanderborg begyndte han at læse medicin ved Københavns Universitet. Ved siden af var han fitnessinstruktør, politisk aktiv, skrev kronikker og startede en humanitær indsamling under navnet Walking Future for at kunne sende proteser til krigsofrene i Afghanistan.

Men i juni sidste år tog nu 22-årige Ahmad Walid en beslutning, der viste sig igen at bringe hans liv i fare.

'Terrortvillingerne'

Han sagde ja til at hjælpe en somalisk veninde med at bringe hendes to 16-årige tvillingesøstre tilbage efter, at de formentlig var rejst til Syrien for at blive gift med en hellig kriger.

Den somaliske familie, der alle har dansk pas og har boet seks år i Aarhus, har de sidste 10 år boet i Manchester. En morgen i juni var de to piger pludselig forsvundet. Britisk politi og PET i Danmark blev alarmeret, blandt andet for at få spærret tvillingernes pas, så de ikke kunne rejse ind i Syrien. Men væk var de.

Mens den engelske tabloidpresse fik fat i historien og døbte søstrene 'terrortvillingerne', tjekkede Ahmad Walid ind i Kastrup Lufthavn 27. juni med kurs mod Hatay Airport i det sydlige Tyrkiet.

Den dansk-somaliske familie var parat til at dække udgifterne, hvis han rejste til Syrien for at finde pigerne.

»Det var jo børn, så jeg ville godt gøre en indsats for at bringe familien sammen igen. Dengang vidste man heller ikke meget om Islamisk Stat. Jeg vidste heller ikke, hvor pigerne var. De kunne være hos flere forskellige militante grupper,« siger Ahmad Walid.

Han regnede med, at han kunne været tilbage i løbet af en uges tid. Han anede ikke på det tidspunkt, at han skulle blive anholdt af Islamisk Stat og komme 36 dage i forskellige fængsler, hvor tortur var en naturlig del af hverdagen.

Annonce

Et livstegn fra pigerne

Da han landede i Hatay og tog til grænsebyen Reyhanli, vidste han ikke, om tvillingerne var i Tyrkiet eller Syrien.

Han stak med sit mellemøstlige udseende og sin muslimske baggrund ikke af fra omgivelserne. Og de næste dage brugte han på at kontakte personer i området. Han besøgte også en syrisk grænseby og fik her nogle moderate oprørsgrupper i tale. Men ingen havde hørt om to 16-årige tvillinger.

Mandag 30. juni holdt han et møde med en repræsentant for Islamisk Stat, der tilbød at hjælpe med at garantere hans sikkerhed inde i Syrien.

Samme dag oploadede den ene af tvillingerne et foto på det sociale medie Instagram og fortalte, at hun allerede var nået frem til Islamisk Stats selverklærede kalifat.

En af Ahmad Walids kontakter, en tyrkisk mand, tilbød at efterlyse pigerne for 5.000 amerikanske dollar. Det blev aftalt, og manden sendte billeder af dem rundt til en række personer. Kort efter meldte han tilbage, at han havde fået at vide, at pigerne var i Syrien og læste på en shariaskole i byen al-Bab, før de kunne blive gift.

6. juli bekræftede en kilde i Islamisk Stat, at pigerne var i al-Bab, og at de begge snart ville blive gift med hver deres britisk-afghanske jihadist. Nu skulle der handles, men han var klar over, det ville være for risikabelt at rejse ind i Syrien som mand og lede efter to måske gifte kvinder i et land, der kræver adskillelse af kønnene. Han fik derfor pigernes mor til at rejse ned for at hjælpe. Hun ankom 20. juli og 2. august rejste de ind i Syrien.

Annonce

De opsøgte Islamisk Stat

Som dækhistorie havde de aftalt, at Ahmad var gift med et familiemedlem til tvillingerne. Dermed var han ifølge islamisk lov svigersøn og værge og kunne legalt rejse ind i Syrien sammen med moren. Alligevel var han stærkt bekymret.

»Bange for at blive slået ihjel eller tvunget til at gå jihad, hvis jeg nægter,« skrev han til en veninde i Danmark før afrejsen.

Han bad hende slå alarm til myndighederne, hvis hun ikke havde hørt fra ham i løbet af otte dage. Sine penge og pas gemte han i sin benprotese.

I byen Manbij, der anses for et knudepunkt for vesterlændinge, der tager til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat, tog Ahmad Walid kontakt til flere af Islamisk Stats myndigheder og præsenterede ærligt sit ærinde - at han sammen med tvillingernes mor var taget til Syrien for at besøge hendes tvillingedøtre. Og endelig fik de et godt spor. De fik at vide, at en af pigerne indtil for nylig havde boet i et bestemt hus med en britisk-afghansk mand, som hun nu var gift med.

Da de tog hen til huset, blev de afvist. De fik at vide, at parret lige var flyttet.

»Senere fandt jeg ud af, at det var manden til den ene tvilling, vi talte med,« fortæller han.

Det var også, hvad han anede, og i deres samtale blev han vred og truede med, at han ville involvere IS-politiet, så moderen kunne få lov at se sine døtre. Det blev til et skænderi med det resultat, at de begge blev taget med på politistationen, så uenighederne kunne blive afklaret. Ahmad Walid regnede med, det ville være en formssag. Det blev det ikke.

Annonce

De værste anklager

I stedet blev moderen anklaget for, at hun havde svinet IS til på en vestlig tv-station, og Ahmad for at være en vantro journalist. Enden blev, at de begge blev fængslet.

Umiddelbart følte han ikke, han var i fare. Han havde jo ikke gjort noget forkert. Men da han fik beslaglagt sin telefon, slog det ham, at den blandt andet rummede et telefonnummer til en journalist på en vestlig tv-station, han for nylig havde fået i Tyrkiet.

Annonce

36 dage i tre fængsler

Fængselsopholdet var i sig selv en prøvelse. I det stærkt overfyldte fængsel, hvor fangerne sad så tæt, at de ikke kunne strække benene, havde fangerne forbud mod at tale sammen Og nogle fangevogtere var hidsige og utilregnelige og gik amok på fangerne.

En aften blev Ahmad slæbt fra cellen ud i en gård. Han blev sparket og slået, mens han gjorde alt for ikke at reagere eller yde modstand. Det stod på i flere timer.

Fangevogterne var ikke overbevist om, at han var troende muslim - de mente, han var journalist eller spion for Vesten.

Han blev flyttet til et nyt fængsel og gjorde alt, hvad han kunne for at overbevise myndighederne om sin uskyld og religiøsitet. Imens var han overbevist om, at der uden for cellen foregik likvidering af fanger. På et tidspunkt skrev han et farvelbrev til sin familie i et kladdehæfte.

Under opholdet blev han involveret i nogle episoder med fangevogterne overfor nogle af de andre fanger, han ikke ønsker at tale om i dag.

»Det var ikke noget, jeg bevidst gjorde for at overbevise dem om min religiøsitet og uskyld, men de ville prøve mig af,« siger han.

»Men jeg spillede rollen 100 procent. Jeg brugte også min medicinske viden til at hjælpe med at give nogle medfanger medicin,« siger han.

Det styrkede tydeligvis fangevogternes tillid til ham.

Annonce

Han øjnede et håb

Sidst i august blev han pludselig flyttet til et tredje fængsel, hvor forholdene var bedre. Myndighederne havde heller ikke fundet bevis for, at anklagerne mod ham og moderen var sande. Og han begyndte at øjne et håb.

I begyndelsen af september fik han at vide, at de ville komme for en shariadomstol. Det skete med en række forhør af dem selv og vidner, blandt andet tvillingernes ægtemænd. Resultatet blev, at de begge blev frikendt. Mens den ene ægtemand i stedet blev fængslet for falske anklager.

Ahmad Walid fik udvirket, at han fik et dokument, der bekræftede, at han opholdt sig lovligt og kunne bevæge sig rundt i Islamisk Stat.

Ved en enkelt lejlighed mødtes tvillingerne også med deres mor. Men pigerne havde ikke tænkt sig at vende tilbage til England. Og moderen og han begyndte at planlægge deres flugt ud af Syrien. Domstolens dokument gav nemlig ikke ret til udrejse.

Ahmad forklarer, at de lavede en dækhistorie, og uden myndighedernes viden lykkedes det dem ved hjælp af lokale kontakter af snige sig over grænsen og komme ind i Tyrkiet 11. september. Dagen efter landede han i Kastrup på en flybillet, som den danske ambassade i Ankara havde lagt ud for.

Efter hvad han ved, er den ene af tvillingernes mænd i dag død i borgerkrigen i Syrien.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

INVESTERING

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Annonce