Annonce
Sport For abonnenter

AIA fylder 100 år: En helt speciel klub er blevet som de fleste andre

AIA-holdet fra 1955, der rykkede op i 1. division ved at slå Randers Freja 2-1. Poul Pedersens ses bagerst, nummer to fra venstre. Arkivfoto

Før AGF blev udfordret af Fuglebakken, Skovbakken og Aarhus Fremad var det AIA, der forsøgte at blive nummer ét i Aarhus. De havde statsministerens velsignelse og Danmarks bedste spiller - men dårlige forhold. Til sidst endte AIA med at finde en kæreste i Tranbjerg, som ikke alle kunne lide. Det kulminerede i et langsomt opgør mellem elite og bredde, som viste sig umuligt at kombinere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce