Annonce
Aarhus

Aktiekøb: Aarhus Kommune køber lufthavnsaktier for 0 kroner

Foto: Mads Jensen/Kim Haugaard

Aarhus Kommune har overtaget alle aktier fra Favrskov- og Randers Kommune - og også dele af Nord- og Syddjurs Kommune.

Det er blevet billigt at købe lufthavnsaktier. Hvert fald når man hedder Aarhus Kommune.

0 kroner. Det har Aarhus Kommune givet for de aktier, de har overtaget fra Favrskov Kommune og Randers Kommune. Det fortæller borgmester, Jacob Bundsgaard (S), til Århus Stiftstidende torsdag morgen.

Aarhus Kommune har nu overtaget alle aktier fra Randers Kommune og Favrskov Kommune, og dele af aktierne fra Nord- og Syddjurs kommune.

Onsdag kunne Århus Stiftstidende fortælle, at Favrskov kommune har trukket sig ud af lufthavnssamarbejdet, og torsdag oplyser Jacob Bundsgaard så Aarhus Kommunes købspris.

- Jeg er godt tilfreds, nu ejer vi lidt over 90 procent af aktierne i lufthavnen, fortæller Jacob Bundsgaard.

Og med aktiekøbet skal der også ske forandringer.

- Vi kommer til at se en betragtelig udvikling af lufthavnen i det kommende år. Blandt andet vil vi indsætte en del nye erhvervsfolk i bestyrelsen. Man kan sige, at vi rykker borgmestrene ud og sætter kompetencer ind, fortæller Jacob Bundsgaard med et smil.

Annonce

Regningen skal stadig betales

Men selvom blandt andre Favrskov Kommune er ude af samarbejdet, skal regningen for 2016 betales. En ekstra regning for et underskud på lufthavnens drift. Og den skal også betales af Favrskov Kommune.

- Det er rimeligt nok, at vi skal være med til at dække det, når vi har været en del af ejerkredsen i 2016, fortalte Favrskov-borgmester, Nils Borring (S), til Århus Stiftstidende onsdag.

Favrskov Kommune købte i 2007 aktierne for omkring syv millioner kroner, og nu sælger de dem så for omkring syv millioner kroner mindre. 0 kroner bliver det til, og Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard, forklarer til Jyllands-Posten, at det beløb er besluttet ud fra, at der er løbende underskud i lufthavnen.

Det underskud har ejerkommunerne i fællesskab dækket. Favrskov Kommune har blandt andet brugt op mod 11 millioner kroner i den tid, den har været medejer af lufthavnen.

Til Jyllands-Posten siger Jacob Bundsgaard:

- Det har været et forsøg på at finde en balance i aftalen. Vi har ikke haft det primære formål at lave en god handel, men at sikre os, at vi har de nødvendige handlemuligheder. Sælgerne har på den anden side købt sig - eller solgt sig - fri for en forpligtelse i at investere i lufthavnen.

Nu ejer Aarhus Kommune så 90,2 procent af aktierne i lufthavnen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce