Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Aktivt medborgerskab i Aarhus

<p>Illustration: Nex</p>

Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af forandringer i befolkningssammensætningen og af snævre økonomiske rammer. Samtidig vokser Aarhus.

Hvert år tager byen imod flere tusinde nye borgere, som har ressourcer til at kunne bidrage til at gøre Aarhus til en god by for alle.

Skal vi fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund, kræver det, at vi gentænker den måde, vi er sammen om Aarhus på. Vi har alle et medansvar for hinanden og for vores by.

Medborgerskab

  • En mangfoldig og bred kreds af århusborgere har givet inspiration til Medborgerskabspolitikken på debatmøder, ved »Middag for Medborgerskab« og i andre sammenhænge.
  • Aarhus Kommunes medborgerskabsudvalg har 16 medlemmer, otte byrådsmedlemmer og otte århusborgere, som er rekrutteret gennem en udvælgelsesproces.
  • Inden Medborgerskabsudvalget ophører med udgangen af 2015, afleverer udvalget også flere andre produkter, herunder et inspirations- og metodekatalog, der kan anvendes af alle i Aarhus, som arbejder med samskabelsesprocesser. ?Udkast til medborgerskabspolitik er i høring fra 21. setember til 15. november og skal derefter behandles i Aarhus Byråd-
  • Se politikken på udvalgets hjemmeside www.medborgerskabiaaarhus.dk
  • Følg udvalgets arbejde på www.facebook.com/medaaarhus

Med det forslag til Aarhus Kommunes første medborgerskabspolitik, der nu sendes i høring, bliver der givet et bud på, hvordan vi i fællesskab kan løfte det ansvar.

Annonce

Medborgerskab i Aarhus handler om, hvad vi kan gøre sammen. Mulighederne er uendelige.

Nøgleordene er samskabelse, medejerskab, sammenhængskraft og fællesskab. Som borgere i Aarhus er vi en del af noget, der er større end os selv. Alle betyder noget uanset livsform, eller hvor man kommer fra. Medborgerskabspolitikken er derfor til alle århusborgere, virksomheder, foreninger, politikere og medarbejdere i kommunen.

Ambitionen er, at alle der bor, arbejder eller studerer i Aarhus, tager medborgerskab på sig.

Medborgerskab i Aarhus er at bruge sine evner og udnytte sine muligheder, at skabe aktiviteter, som inkluderer hinanden som medborgere, at omsætte værdifuld viden til værdifuld praksis, at hjælpe hinanden med at få økonomiske, sociale og miljømæssige forhold til at gå op i en højere enhed, samt at alle århusborgere oplever sig som en del af fællesskabet.

Medborgerskab opstår ud af idéer, interesser, engagement og behov. En forudsætning for at medborgerskab kan blomstre er, at århusborgere investerer tid og følelser i hinanden eller i en sag. Det skal være nemt og enkelt at melde sig ind i fællesskabet, og selv om det ikke direkte står i forslaget til medborgerskabspolitik, må det gerne være sjovt at være medborger.

Medborgerskab er vigtigt. Når vi skaber noget sammen, får vi medejerskab. Vi får et medejerskab, som giver lyst til at engagere sig og tage aktivt del. Når vi tager del i fællesskabet, oplever vi os som medborgere, og når vi oplever os som medborgere, styrker vi ligeværd. Det er en forudsætning for at gøre Aarhus til en god by for alle.

Vi praktiserer medborgerskab i forskellige sammenhænge. Fra de helt nære relationer til begivenheder, som kan inkludere hele Aarhus. Samtalen med en fremmed ved busstoppestedet, timerne bag disken i en genbrugsbutik, eller weekendturen med spejderne.

Alt sammen er det udtryk for aktivt medborgerskab, alt sammen er det med til at forøge livskvalitet og livsglæde. Måske for et enkelt menneske, måske for en gruppe, eller måske for alle århusborgere.

Det udkast til medborgerskabspolitik, som udvalget sender i høring, er naturligvis ikke kommet af sig selv. Der ligger et langt sejt træk bag, og der er gjort mange erkendelser undervejs.

I udvalget har vi været dybt imponerede over, hvor mange århusianere der har givet bidrag og inspiration til arbejdet: 300 århusborgere deltog ved det første af to stormøder i Stakladen en hverdagsaften, ovenikøbet i festugen.

Siden valgte over 100 århusborgere at bruge en hel lørdag på at være med til at skærpe politikken og vores fælles definition af, hvad det vil sige at være en aktiv medborger i Aarhus. Undervejs i forberedelsen af politikken har der også været afholdt ca. 40 arrangementer med navnet »Middag og Medborgerskab«. De er afholdt på borgernes eget initiativ. De er holdt i private hjem, på sociale væresteder, på arbejdspladser og mange andre steder. Tilsammen har over 700 borgere været med til at skabe medborgerskabspolitikken.

To års arbejde i udvalget nærmer sig sin afslutning. For udvalgets medemmer har rejsen givet ny indsigt og mange erkendelser.

Vi er blevet bekræftet i, at der er brug for at sætte medborgerskab højt på den politiske dagsorden, men vi har også oplevet, at århusborgere i alle samfundslag og alle dele af byen allerede praktiserer dét aktive medborgerskab, vi ønsker at fremme med den nye politik.

Når byrådet har vedtaget medborgerskabspolitikken, er det vigtigt, at den kommer til at virke i det daglige liv i Aarhus. Den skal »have ben at gå på«. Det får den gennem aktiviteter, men først og fremmest i de daglige møder mellem mennesker, hvad enten man er privatperson, er frivillig, eller ansat i kommunen.

Medborgerskab angår os alle. Til alle tider.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce