Annonce
Aarhus

Akut økonomisk hjælp til lukningstruede bosteder: - Men pengene rækker ikke ret langt

Der er voldsom turbulens om handicapområdet i Aarhus Kommune. Nu er områdets rådmand klar med fem millioner kroner til nødlidende bosteder, men pårørendeforening har på ingen måder hænder over hovedet i begejstring. Foto: colourbox.com
Rådmand er klar med fem millioner kroner til omstridte bosteder. Det gælder i særdeleshed bostedet Elev, som tilsyn truer med at lukke på grund af mangler i plejen af de handicappede beboere. Ifølge LEV Aarhus rækker pengene ikke langt.

AARHUS: Der er fem millioner kroner på vej i akut hjælp til Aarhus Kommunes bosteder for voksne handicappede.

Rådmand Kristian Würtz (S) vil tilføre fem millioner til bostederne, og den særlige bevilling skal blandt andet bruges på øjeblikkeligt at opnormere bemandingen på bostedet Elev.

Det får flere fastansatte, faguddannede medarbejdere. I praksis øges normeringen i Hus 5 fra to til tre ansatte dag og aften, alle ugens dage

Annonce

Rådmandens beslutning kommer efter, at forhandlingerne om et særligt tilskud til bostederne kollapsede torsdag i sidste uge, hvor partierne bag budgetforliget var indkaldt til forhandlinger.

Dagen efter varslede Socialtilsyn Midt i et brev Socialforvaltningen i Aarhus Kommune om, at Elev risikerer at miste sin godkendelse som følge af udfordringerne på stedet.

- Situationen på særligt Elev kræver handling nu. Der er brug for en indsats nu og her med flere dygtige medarbejdere, og da det ikke lykkedes i budgetforligskredsen, må vi finde pengene på anden vis. Vi kan ikke vente, siger Kristian Würtz.

Pengene rækker ikke

Socialområdet i Aarhus har i årevis døjet med økonomiske problemer og kritik.

Ikke mindst pårørende til handicappede på bosteder har kritiseret forholdene, og aktuelt er der stærkt fokus på kvaliteten af en række bo- og dagtilbud under Borgercenter Nord.

LEV Aarhus er en organisation for mennesker med udviklingshandicap, pårørende og andre interesserede. Formand Anne Kjeld Pedersen har talrige gange efterlyst flere penge til området.


Fem millioner kroner er bedre end nul kroner. Men pengene rækker ikke ret langt på et område, der er i så markante økonomiske problemer.

Anne Kjeld Pedersen, LEV Aarhus


- Fem millioner kroner er bedre end nul kroner. Men pengene rækker ikke ret langt på et område, der er i så markante økonomiske problemer, understreger Anne Kjeld Pedersen.

Kristian Würtz forventer, at socialområdets økonomi og forhold bliver et af de vigtigste debatemner ved sensommerens forhandlinger om næste års budget.

Nu og her finder rådmanden de fem millioner kroner ved at tage fire millioner kroner af Sociale Forhold og Beskæftigelses egen kasse, mens resten tilføres fra Borgmesterens Afdelings opsparing.

Modellen betyder, at det ventede underskud på socialområdet øges med fire millioner kroner.

Annonce

Svært at begribe

Socialtilsyn Midt var i april i år på besøg i bostedet Elev.

Det er på den baggrund, at tilsynet har orienteret Aarhus Kommunes socialforvaltning om, at tilsynet påtænker at fratage Borgercenter Nord med en række bo- og dagtilbud tilladelsen til at drive bosteder for voksne mennesker med handicap.

Ifølge tilsynets skrivelse risikerer hele Borgercenter Nord få frataget sin tilladelse til at drive bosteder, fordi Elev er omfattet af den godkendelse, der gælder alle centrets bosteder.

Socialtilsyn Midt og Aarhus Kommune

Aarhus Kommunes Borgercenter Nord har fredag11. juni 2021 modtaget en påtænkt afgørelse fra Socialtilsyn Midt. I den påtænkte afgørelse varsles ophør af Borgercenter Nords godkendelse som socialt tilbud.

Varslingen tager afsæt i den kritik, som tidligere i år er kommet frem i en tilsynsrapport vedrørende Bofællesskabet Elev samt Socialtilsyn Midts beskrivelse af godkendelseshistorikken i Borgercenter Nord.

Socialtilsyn Midt har på et møde mandag påpeget, at udfordringerne ikke i sig selv er så graverende, at de – hvis Bofællesskabet Elev hus 5 var godkendt som et selvstændigt tilbud – ville føre til en varsling om ophør af godkendelsen. I stedet pegede Socialtilsyn Midt på, at tidligere kritik af bosteder under Borgercenter Nord betyder, at tilsynet nu varsler ophør i stedet for en anden form for sanktion.

Forvaltningen har til den 24. juni 2021 til at komme med sin partshøring i sagen og herefter vil Socialtilsyn Midt træffe sin endelige afgørelse.

Parallelt med den varslede beslutning om at fratage hele Borgercenter Nord godkendelsen er borgercentrene under området for Voksen Handicap i færd med at gennemføre en ny godkendelsesstruktur, hvor alle botilbuddene får hver deres egen godkendelse.

I skrivelsen gør Socialtilsyn Midt det dog klart, at de aktuelle forhold på Elev ikke i sig selv er så alvorlige, at de alene medfører påtænkningen om at fratage bostedet - og dermed altså også resten af Borgercenter Nord - tilladelsen. I stedet begrunder tilsynet sin varsling med, at der også tidligere er konstateret problemer på bosteder under Borgercenter Nord.

Det ræsonnement har direktør for Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen, svært ved at forstå:

- Jeg må ærligt sige, at det er svært for mig at begribe, hvordan tilsynet kan varsle en lukning af alle centerets bosteder på baggrund af problemer et enkelt sted - og samtidig forklare os, at forholdene på det enkelte sted ikke i sig selv er så alvorlige, at de kan medføre en lukning, siger Erik Kaastrup-Hansen.

Annonce

Et opklarende møde

På et opklarende møde mandag mellem Socialtilsyn Midt og Socialforvaltningen blev det klart, at en frivillig lukning af Elev kunne få tilsynet til at trække beslutningen om at tage tilladelsen fra alle Borgercenter Nords bosteder tilbage.

Socialtilsyn Midt var i april i år på besøg i bostedet Elev. Det er på den baggrund, at tilsynet har orienteret Aarhus Kommunes socialforvaltning om, at tilsynet påtænker at fratage Borgercenter Nord med en række bo- og dagtilbud tilladelsen til at drive bosteder for voksne mennesker med handicap. Foto: Sarah Christine Nørgaard

- Med den melding tilkendegiver tilsynet reelt, at man truer med at tage tilladelsen fra en række bosteder, som man i øvrigt ikke ser nogen grund til at lukke. Det må vi jo tage til efterretning. Men jeg har svært ved at se, hvordan det er til borgernes bedste, at tilsynet på den måde gør bosteder rundt omkring i byen til brikker i et bureaukratisk spil. Det synes jeg ikke er forsvarligt, siger Erik Kaastrup-Hansen.

Aarhus Kommune har nu frem til den 24. juni til at svare på tilsynets påtænkte afgørelse.

Annonce

V: - Tror ikke pengene rækker

Venstre er tilfreds med, at der nu åbnes for økonomisk nødhjælp til bostederne.

- Fem millioner kroner er bedre end ingen ting. Men vi tror desværre ikke pengene rækker ret langt - men det er et lille skridt i den rigtig retning. Hele borgercenter nord er i øjeblikket lukningstruet, og derfor skal mere til for at få genskabt tilliden siger Gert Bjerregaard (V), medlem af social- og beskæftigelsesudvalget.

Venstre har sat sagen på udvalgets møde onsdag.

- Vi har behov for at få nogle klare svar og en handleplan fra rådmanden - som indeholder den nødvendig økonomi, samt en vagtplan, der kan betrygge de pårørende og byrådet - vi har behov for at få en forsikring om at der er styr på tingene, forklarer Gert Bjerregaard.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce