Annonce
Aarhus

Akutafdeling i Skejby er under pres: Antallet af sengepladser til coronasyge patienter fordobles

I løbet af forsommeren og sommeren faldt coronasmittens spredning i Danmark. Nu er der dagligt rigtigt mange nye smittede, og Aarhus Universitetshospital mærker et stigende pres af patienter. Det får hospitalet til at hæve beredskabet på Akutafdelingen, og samtidig indføres der skrappe besøgsrestriktioner. Foto: Jens Thaysen
Den aktuelle corona-bølge får Aarhus Universitetshospital til at reservere flere kræfter til akutafdelingens beredskab. Samtidig indføres der strammere restriktioner for besøg, så der eksempelvis kommer vagter ved de store indgange. Corona-indsatsen kræver mange kræfter af personalet, men indtil videre er det alligevel muligt at opretholde den normale drift af hospitalet.

AARHUS: På grund af corona-epidemiens fremmarch søger flere og flere patienter hjælp i Aarhus Universitetshospital akutafdeling.

Akutafdelingen undersøger østjyder, der med kort varsel behøver vurdering af læger eller decideret lægehjælp på grund af symptomer på coronasmitte. Det er ikke længere et arbejde for de praktiserende læger.

Opgaven er nu så stor, at beredskabet i akutafdelingen - også kendt som skadestuen - forstærkes ved at fordoble antallet af senge fra seks til 12. I løbet af et døgn bliver hver seng typisk brugt af flere patienter, idet akutafdelingen kun står for den korte indledende vurdering.

Annonce

Styrkelsen af beredskabet sker samtidig med, at er indført nye stramme besøgsregler med blandt andet vagter ved de større indgange til hospitalet.

- Lige nu knytter vores største udfordringer sig til, dels at finde den rigtige balance mellem, hvor meget vi skal presse hospitalet for håndtere både Covid-19 patienter og alle de patienter, der kommer til planlagte undersøgelser og behandlinger. Og dels til, at flere ansatte risikerer at blive smittet på grund af det stigende smittetryk i Danmark og må sendes hjem i isolation, siger sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen fra hospitalet i Skejby.

Corona påvirker bredt

Siden februar har Aarhus Universitetshospital været et af omdrejningspunkterne for Danmarks beredskab mod coronavirus.

I løbet af foråret og sommeren er der løbende skruet op og ned for hospitalets corona-indsats, og nu kræver antallet af patienter og mange daglige smittetilfælde i Aarhus og resten af landet en opjustering af beredskabet på akutafdelingen.

Antallet af corona-patienter på Aarhus Universitetshospital er svingende. Men i den seneste periode har der på hospitalet som helhed været mellem syv og 25 indlagte med Covid-19, og de behandles primært i hospitalets akutafdeling.

For et år siden var coronavirus og Covid-19 ukendte faktorer på Aarhus Universitetshospital. I dag er corona-epidemien omdrejningspunkt for rigtigt mange aktiviteter på hospitalet i Skejby, og nu må beredskabet styrkes for at imødegå den aktuelle situation med stor smittespredning. Foto: Lise Nielsen

Hospitalsledelsen understreger dog, at corona-situationen handler om meget mere end fokus på de indlagte. På mange af hospitalets afdelinger er der nemlig patienter, som kræver opmærksomhed i forhold til risikoen for coronasmitte.

- De patienter er vi nødt til at omgås, som om de har Covid-19 - indtil en test eventuelt frikender dem for sygdommen. Men afdelingerne er også påvirket, fordi de skal sende personale til at hjælpe i Akutafdelingen, på Infektionssygdomme og på Intensiv, forklarer Inge Pia Christensen.

Annonce

Hverdagen kører videre

I foråret måtte Aarhus Universitetshospital skrue ned for de normale aktiviteter for at bruge kræfterne på corona-beredskabet.

Det skabte en pukkel med blandt andet aflyste operationer, som hospitalet efter afmatningen af den første corona-bølge har kæmpet for at høvle af.


Vi behandler patienter i normalt omfang ved siden af afklaring og behandling af patienter med Covid-19. Men det er fortsat et stort arbejde at pleje, observere og behandle patienter med Covid-19 eller med mistanke om Covid-19.

Inge Pia Christensen, Aarhus Universitetshospital


Derfor gennemføres der både operationer og ambulante besøg på lørdage og i aftentimerne. På den led er det også muligt at holde trit med den tilgang af patienter, der løbende kommer til universitetshospitalet.

Ifølge hospitalsledelsen kan den normale drift indtil videre fortsætte.

- Vi behandler patienter i normalt omfang ved siden af afklaring og behandling af patienter med Covid-19. Men det er fortsat et stort arbejde at pleje, observere og behandle patienter med Covid-19 eller med mistanke om Covid-19. De skal fortsat isoleres fra de øvrige patienter, og disse patienter stiller store krav til personalets brug af værnemidler og til isolationsrengøring, understreger Inge Pia Christensen.

Annonce

Forskelle fra foråret

Aarhus Universitetshospital har en beredskabsplan, der baner vej for etablering af 72 sengepladser samt 28 intensivpladser til Covid-19 patienter.

Beredskabsplanen går fra fase 0 til fase 5, hvor fase 0 er udtryk for ordinær drift. Forskellige afdelinger kan være i forskellige faser. Akutafdelingen er nu i fase 1.

Aarhus Universitetshospital og corona-epidemien

Tirsdag 18. februar trådte staben bag kriseberedskabet på Aarhus Universitetshospital sammen for første gang i forbindelse med corona-krisen. Staben mødes dagligt.

Siden er der lavet en lang række initiativer, som har rustet hospitalet bedst muligt til at håndtere patienter smittet med coronavirus.

I løbet af foråret blev corona-beredskabet på Aarhus Universitetshospital skruet så meget op, at det førte til aflysninger af operationer. Siden er beredskabet sænket, og hospitalet har gjort en ekstraordinær indsats for at indhente de udsatte operationer og behandlinger.

Nu hæves beredskabsniveauet på Aarhus Universitetshospital igen. Det sker med virkning fra lørdag 7. november.

Inge Pia Christensen understreger, situationen er forskellig fra i foråret.

- Der er nu en langt større viden blandt medarbejderne om både sygdommen, behandling og forebyggelse og ikke mindst brug af værnemidler, afstand og håndhygiejne. Og vi har ikke lockdown, forklarer den sygeplejefaglige direktør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce