Annonce
Debat

Akutklinikker: Lukningen var helt unødvendig

"I denne sammenhæng er de få sparede timer ved at sende en sygeplejerske og patienterne fra en lukket akutafdeling til samme behandling på et fortravlet akutsygehus stort set uden reel betydning", skriver Ulrich Fredberg. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det har været en tragikomisk håndtering af beslutningen om lukningen af de fire akutklinikker i Grenaa, Ringkøbing, Skive og Silkeborg – og de deraf afledte lukninger af lægevagterne samme sted. Al erfaring viser, at antallet af henvendelser til behandlingsstederne falder, hvis man besværliggør adgangen, hvilket naturligvis primært rammer de ældre og de svageste borgere.

De fire akutklinikker blev lukket efter en administrativ beslutning, som regionsformanden – men ikke regionspolitikerne - var involveret i. Heller ikke selv om det fejlagtigt blev forsøgt fremstillet, som om regionspolitikerne var enige heri.


Havde man reelt primært tanke på medarbejdernes bedste, havde man nok kontaktet de ca. 5.000 (pensionerede) fagpersoner, der har meldt sig. De udgør en enorm ressource.


Borgmestrene i de involverede kommuner blev heller ikke hørt eller informeret, før de kunne læse det i aviserne.

Og hvad var så den officielle begrundelse for dette hastværk? Det var angiveligt omsorg for de mange medarbejdere, der yder en enorm ekstraindsats og tager sig af de mange ekstra indlagte med corona.

Det er en helt relevant begrundelse, som alle naturligvis støtter. Men den hjælp skulle have været hurtigere og først og fremmest langt mere effektiv. I denne sammenhæng er de få sparede timer ved at sende en sygeplejerske og patienterne fra en lukket akutafdeling til samme behandling på et fortravlet akutsygehus stort set uden reel betydning.

Direktionen undgår derfor ikke, at man igen får tanker om andre bevæggrunde for lukningerne af akutklinikkerne, som direktionen har forsøgt mange gange tidligere.

Havde man reelt primært tanke på medarbejdernes bedste, havde man nok kontaktet de ca. 5.000 (pensionerede) fagpersoner, der har meldt sig. De udgør en enorm ressource. Og tak til dem alle. Desværre blev mange af de frivillige aldrig kontaktet, skønt aflastningen af medarbejdere på de fortravlede afdelinger ville have været langt, langt større end ved at lukke akutklinikkerne.

Glædeligt, at alle stemte for at genåbne akutklinikkerne (undtagen SF og Enhedslisten). Specielt tak til Steen Thomsen (Dansk Folkeparti) og Ib Bjerregaard (Venstre) for at tage initiativet til dette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bag om bruddet: Metoo-sag kostede Haysen jobbet i AGF

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce