Annonce
Aarhus

Alarmerende fund af asbest i Aarhus Rådhus: Håndværkere sendt hjem og Arbejdstilsynet tilkaldt

Der er fundet problematiske forekomster af asbest i kælderen under Aarhus Rådhus. Det bremser en omfattende udskiftning af rør, som i øjeblikket finder sted i den fredede bygning. Foto: Henrik Ask
Tirsdag måtte Aarhus Kommune indstille en omfattende udskiftning af vandrørene i Aarhus Rådhus. Der er fundet store forekomster af asbest i et materiale brugt som indpakning om store vandrør i rådhusets kælder, og det skal nu fjernes. Arbejdstilsynet har vurderet situationen.

AARHUS: Aarhus Rådhus er ramt af en forurening med asbest.

Den helbredsfarlige asbest er dukket op i rådhuskælderen i forbindelse med en igangværende udskiftning af vandrørene i bygningen midt i Aarhus.

Mandag eftermiddag opstod der mistanke om, at der i rådhusets kælder er brugt asbest i en isoleringsmasse omkring store rør. Det blev straks undersøgt, og mandag formiddag fortalte testresultater om for høje forekomster af det helbredsfarlige materiale.

Annonce

Testresultaterne fik alarmklokkerne til at ringe hos ikke mindst de håndværkere, som har arbejdet med rørene.

Samtidig blev Arbejdstilsynet tilkaldt for at vurdere situationen.

- Fundet af asbest er en rigtig kedelig overraskelse. Men der er naturligvis lavet de relevante indberetninger til eksempelvis fagforbund, så der tages højde for eventuelle helbredsskader på grund af indånding af asbeststøv. Indberetningerne gælder såvel de aktuelt implicerede håndværkere som de kommunale medarbejdere, der normalt har kælderen som en del af deres arbejdsplads, siger teamleder Henrik Kjærsgaard, der til hverdag har ansvaret for driften af Aarhus Rådhus.

Asbesten fjernes

Håndværkernes arbejde med udskifte rørene på Aarhus Rådhus begyndte for flere uger siden.

Indledningsvist blev der lavet en asbest-screening, der ikke afslørede forekomster af det helbredsskadelige materiale. Men mandag fandt håndværkere et asbest-lignende materiale i rørindpakning i kælderen, og det fik kommunen til at reagere ved at bestille en lyn-analyse.

Teamleder Henrik Kjærsgaard fra Aarhus Kommune brugte en del af tirsdag på at fortælle Arbejdstilsynet om et alarmerende fund af asbest under rør-arbejde i Aarhus Rådhus. Foto: Henrik Ask

Aarhus Kommune har nu indgået en aftale med en entreprenør, der skal fjerne asbesten.

- Vi begynder med felterne under rådhushallen og forhallen. Entreprenøren vil fjerne asbesten efter alle gældende retningslinjer og under de strengeste forholdsregler, så arbejdet med at udskifte vandrørene kan fortsætte, forklarer Henrik Kjærsgaard.

Aarhus Rådhus

Aarhus Rådhus er tegnet af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller. Det er betegnet som et hovedværk i dansk modernisme og står med et stilrent 1930 interiør.

Byggeriet af rådhuset begyndte i slutningen af 1930'erne. Rådhuset kom til verden på det areal, som husede Søndre Kirkegaard. Gravstederne blev med tilladelser fra de efterladte flyttet til Vestre Kirkegaard.

Der var rejsegilde for rådhusbygningen i december 1939. Den officielle indvielse fandt sted den 2. juli 1941 - året for byens 500 års jubilæum som købstad

Gulvet i rådhushallen og i vandrehallen er lavet af op til 7.000 år gammelt moseeg fra Silkeborg-egnen. Møbler og inventar er i stort omfang designet af møbelarkitekten Hans J. Wegner. Rådhuset er gennemtegnet ned til mindste detalje, selv dørhåndtag, nøglehuller og askebægre er tegnet.

Aarhus Rådhus blev fredet i 1995.

Teamlederen oplyser, at Arbejdstilsynet under tirsdagens besøg ikke fandt fejl den kommunale håndtering af situationen.

- Det er naturligvis en tilfredsstillelse, at vi har grebet situationen an efter bogen, understreger Henrik Kjærsgaard.

Annonce

Omfattende sanering

Den aktuelle udskiftning af vandrørene på rådhuset sker i kølvandet på et langvarigt forløb, hvor kommunens teknikere har kæmpet for at slippe helt af med legionella-bakterier i vandet på det kendte rådhus.

Kort om asbest

Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Det først forbud mod asbest kom i 1972 og er siden blevet forbudt gradvist. Først i 2005 blev der totalt forbud mod import og produktion af asbest og asbestholdige produkter i Danmark.

Når man arbejder med asbest, spaltes det til mikroskopiske, aflange fibre, der kan indåndes som støv. På den måde kan asbestfibrene trænge ud i lungerne. Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke, og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte. 

Der er desuden væsentlig mistanke om, at asbest medvirker til kræft i svælg, tyk- og endetarm og i mavesækken.

Kræft i hinder eksempelvis omkring lunger opdages normalt først 30-60 år efter, man har været udsat for asbest. Det er grunden til, at man stadig ser mange tilfælde af denne type kræft, selv om asbest blev forbudt for mange år siden.

Størstedelen af rørsystemet på Aarhus Rådhus er 80 år gammelt. I løbet af årene er der lavet enkelte moderniseringer, men i efteråret blev det besluttet at udskifte rørene.

Tidsplanen fortæller, at rør-arbejdet skal afsluttes inden sommerferien. Men den tidsramme kommer i fare på grund af asbest-forureningen i rådhuskælderen.


Samtidig må vi i forbindelse med den resterende del af arbejdet løbende afsøge mulige forekomster af asbest. Sikkerheden har naturligvis førsteprioritet.

Henrik Kjærsgaard, teamleder


- Der kan arbejdes videre med rørsystemet i  andre dele af rådhuset. Men det er klart, at udskiftningen af rør forsinkes i den berørte del af kælderen. Samtidig må vi i forbindelse med den resterende del af arbejdet løbende afsøge mulige forekomster af asbest. Sikkerheden har naturligvis førsteprioritet, understreger Henrik Kjærsgaard.

Rør-arbejdet på Aarhus Rådhus er budgetteret til at koste 10 millioner kroner.

Den regning ender sandsynligvis med at stige på grund af asbest-problemerne.

I øjeblikket knokler håndværkere for at udskifte rør-systemet i Aarhus Rådhus. I den forbindelse er der fundet alarmerende forekomster af asbest i bygningens kælder. Fotografiet er taget på anden etage i rådhuset. Foto: Henrik Ask
Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce