Annonce
Kultur

Albus har taget hul på første kapitel

Uddelingen af årets Orla Priser trak mange børn til Dokk1 på børnelitteraturfestivalen Albus' anden dag. Festivalen varer til og med søndag og har mere end 80 arrangementer på programmet. Arrangørerne regner med at omkring 5.000 vil gæste festivalen. Foto: Axel Schütt

Den internationale børnelitteraturfestival Albus er i fuld gang. Arrangørerne regner med at omkring 5.000 gæster kommer forbi Dokk1 i løbet af festivalen, som løber til og med søndag.

AARHUS: Torsdag så den internationale festival for børnelitteratur, Albus, dagens lys. Her kan publikum møde både danske og internationale forfattere og illustratorer og deltage i mere end 80 arrangementer på Dokk1.

På festivalens første to dage er det primært været skolebørn, som har lagt vejen forbi Dokk1. Biblioteket har haft besøg af både 9. klasser til workshop i poetry slam og børnehavebørn, som så Egon Mathisens klassiker "Mis med de blå øjne" udfolde sig Børnekulissens udgave.

I weekenden er festivalen for børn, unge og voksne - alle som synes, at litteratur er spændende, fortæller Sif Lüscher Rauff, projektleder på Albus.

Hun håber, at festivalen kan være med til at vise omverdenen, hvor stor børnelitteraturens verden er.

- Den kan sagtens bære en fire-dages-festival med spækket program. Normalt er børnelitteratur noget, der kommer som et appendiks og er mindre velanset, men vi vil gerne sætte børnelitteraturen forrest, understreger hun.

Under Aarhus 2017 gæstede den engelske børnelitteraturfestival, Hay Festival, Aarhus, og det gav blod på tanden til at lave en lokal pendant, som kunne blive en tilbagevendende begivenhed.

- Med Hay fik vi vist, at vi godt kan lave en stor børnelitteraturfestival i Aarhus. Vi har fået meget opmærksomhed forærende med Hay. Næsten alle, vi har spurgt, har sagt ja til at komme. Mange lokale forfattere og illustratorer har glædet sig til, at det i år skulle blive vores egen festival. De ser det ikke bare som bibliotekernes festival, men en festival for alle, som arbejder med børnelitteratur her i Aarhus. I år kunne vi gøre det på vores egen måde, siger Sif Lüscher Rauff, der også var projektleder på Hay i 2017.

Annonce

Albus Festival

Albus er Aarhus Kommunes nye børnelitteraturfestival, der skal finde sted hvert andet år på Dokk1.

Albus står for Aarhus Litterære Børne- og Unge Scene.

Festivalen begyndte torsdag og varer til og med søndag. Der er over 80 arrangementer på programmet, der alle er gratis. Flere kræver dog billet.

Udvalgte arrangementer lørdag:

Kl. 10.30-11.15: Se hvordan illustrator Rasmus Bregnhøi giver Betty-figuren liv. For 3-6-år.Kl. 10.30-13.30: Eksklusiv skriveworkshop med den populære fantasyforfatter Malene Sølvsten. For 12-16 år.Kl. 10.30-11.00: Lyt og byg. Vi læser højt og ser hvor gode vi er til at bygge det vi hører om. For alle.Kl. 11.30-12.30: Den anerkendte forfatter Teri Terry er født i Frankrig, bosat i England, opvokset i hele verden - og nu kommer hun til Aarhus. For 12 år og op.Kl. 12.00-12.30: Mød Vitellos far, Kim Fupz Aakeson, der fortæller om Vitellos fødsel og læser nogle af hans sjoveste påhit højt. For alle.Kl. 13.30-14.30: Lav fantastiske fugle med illustrator Cato Thau-Jensen. For familier.

Udvalgte arrangementer søndag:

Kl. 10.00-12.00: Lav din egen Vitello-film. For 5-12 år.Kl. 10.30-11.30: Livetegning med den tyske illustrator Ole Könnecke. For 3-8 år.Kl. 10.30-11.30: Morten Ramsland læser højt af sine fantastiske fortællinger for børn, "Uhyrlige historier". For 5 år og op.Kl. 11.00-12.00: Forfatter Sabine Lemire og illustrator Rasmus Bregnhøj fortæller om tegneserien "Mira". Fra 8 år og op.Kl. 12.00-13.45: Oplev filmatiseringen af Lene Kaaberbøls fantasybog "Skammerens datter" i Albus bio. Filmen er tilladt fra 11 år. Oplev Lene Kaaberbøl efter filmen, kl. 14-15.

Se det fulde program på www.aakb.dk/temaer/albus-festival

Katrine Kallestrup fra Skæring Skole er udnævnt til læserambassadør under børnelitteraturfestivalen Albus. Udover at være praktisk gris kommer hun også med læseranbefalinger til andre børn og interviewer forfattere. Foto: Axel Schütt

Børn tages alvorligt

Det imponerende program inviterer til at møde kendte forfattere som Kim Fupz Aakeson og Lene Kaaberbøl, men lægger også op til, at børn, unge og deres familier deltager aktivt.

- Noget af det, som den her festival skal kunne, er at inddrage børn og gøre dem til en aktiv del af festivalen. Samtidig vil vi gerne vise, at børnelitteratur er mange forskellige ting. Her kan du bygge lego, mens du lytter til en historie, men du kan også komme ind og tegne eller høre en forfatter læse op. Vi vil gerne vise at litteratur kan opleves på mange forskellige måder, siger Sif Lüscher Rauff.

Albus har startet konkurrencen "Hvem vil være litterær" blandt 5. klasser i Aarhus Kommune. De konkurrerer om, hvem der ved mest om nogle udvalgte bøger.

- Vi kan se, at det får nogle andre til at læse. Drenge synes, det er rigtig fedt, når det er en konkurrence, så vi vil gerne prøve at lave et varieret program, siger projektlederen.

- Vi vil gerne tage børnene alvorligt på en anden måde. Hay var en fantastisk festival, men der var ikke så meget fokus på, hvad børnene syntes var spændende. Det var mere en litteraturfestival i traditionel forstand. Børn er forskellige, og vi vil gerne lave et program for alle, lyder det.

Illustratoren Kamila Slocinska har stået for festivalens finurlige logoer. - Jeg bliver så glad hver gang, jeg hendes illustrationer. De er helt fantastiske. Det betyder meget for festivalen at have en stærk visuel indentitet. Den er genkendelig og skiller sig ud. Det er jeg stolt af, siger projektleder Sif Lüscher Rauff.

Unge læserambassadører

I den ånd har Albus også udnævnt 15 børn og unge til læseambassadører. De hjælper til med praktiske ting under festivalen, kommer med læseranbefalinger til andre børn og interviewer forfattere.

En af læserambassadørerne er 13-årige Katrine Kallestrup, der går i 7. klasse på Skæring Skole.

- Jeg synes, at det er et fedt projekt, og det er sjovt at prøve noget anderledes, siger hun.

Katrine Kallestrup læser meget i perioder.

- Hvis jeg finder en god bog, så læser jeg den hurtigt, siger hun, der er vild med fantasybøger.

Tidligere på dagen havde hun uddelt en af de prestigefyldte Orlapriser. Forude venter et interview med forfatteren Kim Fupz Aakeson, der blandt andet har skrevet de populære Vitello-bøger.

- Jeg er lidt spændt, for han er en person, som mange har en relation til, men jeg tror, at det bliver en meget god oplevelse, siger Katrine Kallestrup.

Albus varer fire dage, men sigtet med festivalen rækker længere. Den er en del af en større læsestrategi om, at børn i Aarhus Kommune skal opdage glæden ved at læse

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce