Annonce
Østjylland

Alken kæmper stadig for sin lokalbutik

Forretningen har i forvejen stor opbakning fra borgerne i Alken, der også har stor indflydelse på sortimentet. Foto: Lea Nielsen

Købmandsgruppen har søgt penge til et socialt projekt, der også kan skabe arbejdspladser til udviklings-

hæmmede

Annonce

Købmand Birgit Pohle har i efteråret meddelt, at hun vil sælge butikken i Alken og arbejdet med at finde en afløser og bevare den lokale butik har stået på siden med en ihærdig indsats fra byens borgere.

Købmandsbutikken er det lokale samlingssted og borgerne er gode til at bakke op og de er klar til at arbejde ihærdigt for at bevare den. Foto: Lea Nielsen

Købmandsgruppen, der blev nedsat efter et fælles møde med borgerne i området, havde håbet, at en ny købmand ville dukke op, men det er endnu ikke sket.

Birgit Pohle har drevet butikken i 28 år, men ønsker nu at afhænde den på grund af sygdom i familien. Foto: Lea Nielsen

»Butikken bliver nu sat officielt til salg, og så er der stadig mulighed for, at en interesseret købmand melder sig på banen,« siger Estrid Bek, der er med i Købmandsgruppen,

»Men vi arbejder også med alternative planer, som vil blive præsenteret for alle interesserede borgere i området på et fælles møde i Alken Mejeri på søndag.«

Den anden plan handler om at gøre købmandsbutikken til et socialt projekt. Et samarbejde mellem frivillige, kommunen og med ansættelse af udviklingshæmmede. En slags socialt projekt, der både vil gøre det muligt at bevare købmandsbutikken og give udsatte borgere et arbejde med mening.

Købmandsgruppen har søgt om fem millioner kroner fra en særlig fond under Socialministeriet til nye, sociale løsninger, og hvis Socialministeriet vender tommelen op, skal der udarbejdes et detaljeret projektforslag.

»Projektet har flere fordele. Det kan integrere udsatte borgere i vores lokalsamfund og det kan gøre det muligt at drive butikken videre i en samarbejde med lokale, frivillige, der vil lægge nogle timer i butikken. Det vil skabe nogle nye arbejdspladser og med tiden kan det udvikle sig. For eksempel til at der kan være torvedag, udbringning af varer til ældre og nye sortimenter i butikken, forklarer Estrid Bek.

Med i overvejelserne om butikkens fremtid har også været, om det kan drives udelukkende af frivillige fra byen.

»Men det har vi vurderet er for stor en mundfuld. Men hvis det kan gøres som projektet med udsatte borgere, er jeg sikker på, at der er mange, der gerne vil lægge et stykke frivilligt arbejde i det,« mener hun.

Købmandsgruppen har haft mange andre forslag med i overvejelserne, blandt andet om der kan indrettes butik i mindre målestok et andet sted, for eksempel i Mejeriet.

Ideen med at inddrage udviklingshæmmede i driften af butikken, synes Estrid Bek er rigtig god.

»Der vil være unikke muligheder for at en gruppe borgere med særlige problemer kan blive integreret i lokalsamfundet. Det vil være til gavn for alle, også en stor gevinst for Alken.«

Mødet i Mejeriet skal afgøre, hvilken model er der mest stemning for at arbejde videre med.

Ifølge Estrid Bek forventer Købmandsgruppen at få et svar fra Socialministereriet i april.

Borgerne er enige om, at det er vigtigt at bevare butikken, der har stor betydning for lokalsamfundet, og fordi den fungerer som det lokale samlingssted. Derfor er håbet om at bevare butikken bestemt ikke opgivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce