Annonce
Mærk Aarhus

Alle børn har ret

Foto: Mærk Aarhus
De fleste ved det. De kender dem. Børnenes Kontor i Aarhus. Byens pølsevogne og en enkelt kaffevogn, men kender man egentlig historien bag? Hvorfor hedder det Børnenes Kontor? Er det ikke bare en pølsevogn? Mærk Aarhus undersøger – og fortæller

Siden 2018 har den daglige leder og den eneste ansatte i Børnenes Kontor heddet Hanne Lange. Hendes arbejdsplads er hele Aarhus, men hendes kontor har adresse på Sdr. Ringgade 35. Et lille kontor, hvor hun hver dag arbejder for, at hjælpe børn der mistrives i Aarhus.

- Jeg gør ikke det her alene. Så mange fantastiske mennesker hjælper mig, fortæller Hanne.

Særligt i forbindelse med den største opgave af dem alle: uddelingen af julehjælp.

Det vender vi tilbage til.

I det daglige er Hannes opgave at sørge for, at den institution, som det blev beskrevet ved etableringen i 1943, holdes ved lige.

- Det kommer bag på de fleste, når jeg begynder at fortælle, hvordan mange familier og børn i Aarhus har det. Jeg ser mange ting, som ingen andre ser. Jeg hører om behov, som jeg ikke tror, folk kender til. Fattigdom og mistrivsel. Det gør ondt langt ind i maven. Der er brug for os, men der er brug for mere. Så meget mere, fortæller Hanne.

Mange hjælper til

Der er syv pølsevogne og en enkeltkaffe-bar rundtom i Aarhus – alle med navnet Børnenes Kontor på. Det er overskuddet af lejen fra disse otte vogne, som hver er forpagtet af individuelle, der betaler alle udgifter til drift samt løn til den daglige leder. Alt, hvad der ellers skal til for at få enderne til at hænge sammen og for at hjælpe endnu flere, skal ansøges hos diverse fonde og sponsorer.

- Hver gang man køber en pølse ved en af vores vogne, er man indirekte med til at hjælpe børnene. Uden salg af pølserne – og kaffen, og hvad der ellers er på menukortet– var der ingen drift af vognene, og så var der intet Børnenes Kontor. Så hver pølse tæller, smiler Hanne.

- Der er mange, der gerne vil hjælpe. Vi er heldige. Mange både store og små virksomheder kontakter os, når de har varer i overskud eller med en lille bitte ubetydelig fejl, som dog gør, at de ikke kan sælge dem. Hvis vi kan bruge dem, må vi få dem. Legetøj. Tøj. Småmøbler. Computere. Og vi sætter så stor pris på alt! Dog kan det jo være svært at betale eksempelvis medicin med.

- Vi bliver ofte kontaktet af forældre, der står på et apotek og ikke ved, hvad de skal gøre. De har ikke pengene til at betale medicin til deres børn. Her prøver vi at hjælpe.

Mange ansigter

- Det er jo vigtigt at sige, at det naturligvis ikke er alle, der kan få hjælp hos Børnenes Kontor. Man skal være trængende og samtidig udfordret af sygdom eller handicap Det bliver helt enkelt individuelt undersøgt, når man ansøger om hjælp, understreger Hanne, som også selv sidder med den del.

- Verden har mange ansigter, og her ser vi dem alle. Både dem, der virkelig har brug for en håndsrækning, men også dem, der ønsker at hjælpe.

Hanne har en bestyrelse bag sig. Hun er ikke alene om at tage de mange beslutninger, men hun er alene om at få det hele til at virke i hverdagen og er også den eneste på lønningslisten. Men hun mangler timer. Timer til at skaffe flere penge, så Børnenes Kontor kan hjælpe flere. Behovet er der.

Det rammer

- Jeg elsker mit job. Gjorde man ikke det, kunne man ikke det her, for her er der virkelig ikke tale om et 8-16-job.

Hannes job er både at være ”vicevært” og skaffe håndværkere, når noget går i stykker i en af vognene. At drive og udleje Børnenes Kontors feriekoloni ved Ajstrup Strand. At tale med alle dem der søger hjælp. At skaffe midler til arbejdet samt at lave alt administrativt - for nu bare at nævne noget af det.

- Man er på hele tiden, og det er svært at lukke ned og holde fri, fortæller Hanne, hvis øjne smiler, når hun fortæller de historier, der giver hendes job mening.

- Forældre, der er havnet i en frygtelig situation og bare ikke ved, hvordan de kommer videre. Det er børnene, det går ud over. Igen. Det kan mit hjerte ikke bære, og selvom vi har et godt system i Danmark, falder der nogle uden for. Og det er nogle af dem, vi forsøger at hjælpe her. Dog har vi på ingen måde midler nok.

En enig mor mangler en seng til sit barn. Der mangles legetøj. Tøj til at have på kroppen. Alene faren mangler penge til mad. Det er alle historier, Hanne hører hele tiden – hver dag – hver uge. Året rundt.

Børnenes Kontor yder hjælp til økonomisk trængte enlige med børn, der ud over at være på kontanthjælp, i ressourceforløb eller lignende pludselig rammes af sygdom, handicap eller andet.

Her er alle børn lige

Det er ikke mindst i forbindelse med julen, at børnefamilierne er trængte. Børnenes Kontor har i mange år ydet julehjælp til økonomisk trængte enlige med børn. Her hjælpes med julemad, gaver, bamser, juletræer og partier af varer, der doneres i løbet af året.

- Bestyrelsen og deres familier og et stort hold af frivillige tager en fridag fra deres arbejde og hjælper til. Alle er rørte over den taknemmelighed som alle der får julehjælp, giver udtryk for. Det er en hjertevarm og dejlig dag hvor stemningen er helt speciel, udtaler Hanne.

Men der er også gratis ferieophold på Feriekoloni Mariendal ved Ajstrup Strand, som for mange år siden blev doneret til netop Børnenes Kontor.

- Her har børn, der ellers ikke har mulighed for at komme på ferie, netop den mulighed. Og det er et helt særligt syn, fortæller Hanne.

- Børnene kommer hjemmefra. Bare en kort stund. De bliver ligestillet med de andre børn. Ingen ser ned på dem. De mangler ikke noget. Her er de frie og kan lege – på lige vilkår. Der skabes venskaber – måske for førstegang. Det er den største glæde.

Fremtiden

Spørger man Hanne, hvad hun kunne drømme om, skulle man tro, at svaret ville være at kunne hjælpe flere børn. Og det er det helt sikkert også, men hun tænker mere i hvordan. Hun tænker i, hvordan hendes arbejdsuge kan bruges bedst og skaffe mest.

Tankerne fra Hanne er om man kunne forstille sig at Børnenes Kontor havde flere ansatte. Flere til at skaffe midler via fonde og firmaer.

- Hvis vi nu var flere, - det ville gøre en verden til forskel. Tænk, hvad vi kunne udrette. Det kunne være et stort marked. Banko i Ridehallen. Happenings, der kunne samle penge ind. Vi kunne sælge alverdens ting og sager. Vi kunne samle ind og tjene penge, der ville kunne gøre en forskel for så mange, lyder det.

Donationer

Hanne har masser af idéer, men ikke mere tid.

- Det er jo bestemt ikke, fordi folk ikke byder ind. Det gør de. Så mange, og jeg er virkelig dybt taknemmelig, men opgaverne er mange.

Der kommer naturligvis penge ind fra de otte pølsevogne, og Aarhus Kommune byder hvert år ind med et mindre beløb – alt andet finder Hanne selv igennem netværk, donationer fra firmaer og private, firmaforedrag og legater.

- Jobbet givermening. Virkelig, men det er også hårdt. Hvis der var flere kræfter, kunne der ganske simpelt gøres mere – for byens børn.

- Mange, rigtig mange, giver os så meget. Og tak er virkelig kun et fattigt ord, men det skal også administreres, og der er kun mig til det.

Hanne smiler. Ingen er i tvivl om, at hun elsker sit job. Hun gør en forskel. Og det er hun nødt til. Børnenes Kontor er nødt til det – for der er brug for det. De betyder alverden, så måske alle skulle købe en hotdog på vej hjem for at holde liv i den meget fine humanitære organisation, der har mere end 75 år på bagen.

Børnenes Kontor i Aarhus hjælper med

– Julehjælp til økonomisk trængte enlige med børn

– Ferieophold for børn

– Økonomiskstøttetiltrængte enlige med sygdom eller handicap

– Hjælp til voldsudsatte kvinder

– Hjælp til langtidsindlagte børn og deres forældre

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe