Annonce
Aarhus

Alle har hørt om de såkaldte superspredere - men hvad er en superspreder egentlig?

Vi har hørt meget om superspredere, men hvad er det egentligt? Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, giver sit bud. Foto: Helle Arensbak
Coronapandemien giver forskerne mulighed for at kigge på en lang række ny data, der kan gøre dem klogere på, hvordan virus spredes. Noget tyder på, at en superspreder, og en superspreder-begivenhed kan foregå på flere forskellige måder.
Annonce

AARHUS: Alle har hørt om de såkaldte superspredere, man for alt i verden skal undgå, hvis man ikke vil smittes med coronavirus.

Men er det en person, der smitter mange fordi han eller hun er meget aktiv og møder mange mennesker, eller er der tale om særligt smitsomme personer?

- Noget tyder på at det kan være en kombination af begge dele. Generelt er smitsomheden ikke voldsom høj. Husstandssmitten er helt nede på 10-15 procent. Men så er der de her superspreder-begivenheder, siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Om sig

Hovedstaden Seoul i Sydkorea var udsat for en særlig - nå ja, imponerende er måske ikke det rigtige ord, men det lykkedes for en enkelt person at smitte næsten 100 personer på en enkelt  rundtur til en række karaokebarer i Seouls homoseksuelle miljø.

- Der er en af de mest veldokumenterede begivenheder. Det har nok været en meget uheldig kombination, hvor en smittet person, der ikke har har haft symptomer selv, har udskilt rigtig meget virus og været virkelig om sig på alle måder, siger Christian Wejse.

Der er flere veldokumenterede eksempler på superspreder-begivenheder.

- Der kan også være tale om et sted,  hvor der er mange mennesker samlet, og hvor der er flere smittede personer tilstede, så summen af mange smittekæder tilsammen gør det til en superspreder-begivenheder, siger han.

Annonce

Mange bække små

Et eksempel er fodboldkampen mellem Atletico Madrid og Liverpool.

- Der bragte man rigtig mange formodentligt meget smitsomme spaniere til en fodboldkamp, så man virkelig fik spredt smitten på trods af, at det foregik udendørs, så man jo egentlig ikke burde have et ret stort smittepotentialitet. Men fordi der var så mange personer samlet, så fik man alligevel en superspreder-begivenhed, siger han.

Selvom Christian Wejse helst var fri for corona, så giver virussen læger og forskere unikke muligheder. Blandt andet for testning af lægemidler. Foto: Jens Thaysen

Man siger, at der ikke er noget, der er så skidt at det ikke er godt for noget. Så langt vil epidemiologen ikke gå, men den øgede coronasmitte i Danmark giver forskerne nye muligheder.

- Vi så helst, at det ikke var sådan, men når det nu skal være, står vi klar med rigtig mange undersøgelser, vi slet ikke havde nogle patienter til. Blandt andet nogle meget interessante afprøvninger af lægemidler, og anden forskning vi kan lave, fordi der igen er patienter, vi får data fra, siger Christian Wejse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

AGF

Ny storaktionær i AGF forklarer aktieopkøb: - Klubben har et kæmpe potentiale

Annonce