Annonce
Aarhus

Alle har hørt om de såkaldte superspredere - men hvad er en superspreder egentlig?

Vi har hørt meget om superspredere, men hvad er det egentligt? Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, giver sit bud. Foto: Helle Arensbak
Coronapandemien giver forskerne mulighed for at kigge på en lang række ny data, der kan gøre dem klogere på, hvordan virus spredes. Noget tyder på, at en superspreder, og en superspreder-begivenhed kan foregå på flere forskellige måder.

AARHUS: Alle har hørt om de såkaldte superspredere, man for alt i verden skal undgå, hvis man ikke vil smittes med coronavirus.

Men er det en person, der smitter mange fordi han eller hun er meget aktiv og møder mange mennesker, eller er der tale om særligt smitsomme personer?

- Noget tyder på at det kan være en kombination af begge dele. Generelt er smitsomheden ikke voldsom høj. Husstandssmitten er helt nede på 10-15 procent. Men så er der de her superspreder-begivenheder, siger Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital.

Annonce

Om sig

Hovedstaden Seoul i Sydkorea var udsat for en særlig - nå ja, imponerende er måske ikke det rigtige ord, men det lykkedes for en enkelt person at smitte næsten 100 personer på en enkelt  rundtur til en række karaokebarer i Seouls homoseksuelle miljø.

- Der er en af de mest veldokumenterede begivenheder. Det har nok været en meget uheldig kombination, hvor en smittet person, der ikke har har haft symptomer selv, har udskilt rigtig meget virus og været virkelig om sig på alle måder, siger Christian Wejse.

Der er flere veldokumenterede eksempler på superspreder-begivenheder.

- Der kan også være tale om et sted,  hvor der er mange mennesker samlet, og hvor der er flere smittede personer tilstede, så summen af mange smittekæder tilsammen gør det til en superspreder-begivenheder, siger han.

Annonce

Mange bække små

Et eksempel er fodboldkampen mellem Atletico Madrid og Liverpool.

- Der bragte man rigtig mange formodentligt meget smitsomme spaniere til en fodboldkamp, så man virkelig fik spredt smitten på trods af, at det foregik udendørs, så man jo egentlig ikke burde have et ret stort smittepotentialitet. Men fordi der var så mange personer samlet, så fik man alligevel en superspreder-begivenhed, siger han.

Selvom Christian Wejse helst var fri for corona, så giver virussen læger og forskere unikke muligheder. Blandt andet for testning af lægemidler. Foto: Jens Thaysen

Man siger, at der ikke er noget, der er så skidt at det ikke er godt for noget. Så langt vil epidemiologen ikke gå, men den øgede coronasmitte i Danmark giver forskerne nye muligheder.

- Vi så helst, at det ikke var sådan, men når det nu skal være, står vi klar med rigtig mange undersøgelser, vi slet ikke havde nogle patienter til. Blandt andet nogle meget interessante afprøvninger af lægemidler, og anden forskning vi kan lave, fordi der igen er patienter, vi får data fra, siger Christian Wejse.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Debat

Nu går det løs på lygtepælene: Valgplakaterne skal op, og det skal være efter reglerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce