Annonce
Aarhus

Alle områder i spil i ny vindmølleplan

<p>Kæmpevindmøller påvirker omgivelserne med lyd og skygge, ligesom de påvirker det landskabelige indtryk. Derfor er en grundig planlægning nødvendig. Arkivfoto: Jørgen Kirk</p>

Aarhus Kommune gør nyt forsøg på at finde placeringer til vindmøller. Endnu ingen forslag til hvor de skal rejses.

I 2030 skal Aarhus Kommune være CO2-neutral.

Kæmpevindmøller påvirker omgivelserne med lyd og skygge, ligesom de påvirker det landskabelige indtryk. Derfor er en grundig planlægning nødvendig. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Det har byrådet bestemt, og hvis målet skal nås, kræver det, at samme byråd baner vejen for meget mere vedvarende energi end i dag.

Fire møller kan erstatte 24

I 2013 var der i Aarhus Kommune opstillet 24 landvindmøller der producerede ca. 20.000 MWh pr. år. Med udskiftning til nye møller vil den eksisterende produktion fra de 24 gamle møller kunne klares med fire stk. 125 meter møller.
En 125 meter landvindmølle producerer ca. 6.800 MWh om året og en 150 meter vindmølle ca. 11.000 MWh. En havvindmølle kan producere ca. det dobbelte i forhold til en landvindmølle.

Deltagere i kommunens netværksgrupper var for en uge siden på udflugt for at se på kæmpevindmøller. De stoppede ved Lisbjerg Erhvervspark, hvor arkitekt Christina Friis-Hasché pegede på et område syd for Djurslandmotorvejen mod E45, hvor kæmpevindmøller kan stå og overholde afstandskravet til naboer. Foto: Aarhus Kommune

Energien kan komme fra solceller. Den kan også komme fra vindmøller. Mange vindmøller.

Annonce

»Skal Aarhus være CO2-neutralt, så skal der ske en indsats på mange, forskellige parametre. Ud af et forventet energiforbrug på 8.600 GWh i 2030 sikrer energi fra vind og biomasse, at Aarhus Kommune opnår 50 procent CO2-neutralitet. 18 procent forventes at komme fra vindenergi. Og hvis 18 procent af forbruget skal dækkes af vind, vil det kræve 226 landvindmøller med en højde på 125 meter,« siger arkitekt Christina Friis-Hasché, projektleder i Teknik og Miljø.

Så mange vindmøller er det ikke realistisk at rejse i et område så tæt befolket som Aarhus Kommune.

»Vi kan købe energi fra vindmøller andre steder, fra Norge eller Vestkysten for eksempel. Der er fortalere for at købe alt udenbys. Andre mener, at vi i Aarhus selv skal tage en del af byrden for at nå vores mål om at blive CO«-neutral,« siger Christina Friis-Hasché.

Hvor stor den del bliver - hvor mange vindmøller, Aarhus Kommune skal have - er der endnu ikke taget stilling til. Derfor kan Christina Friis-Hasché ikke sige noget konkret om, hvor møllerne skal stå.

»Alt er i spil. Vi har en målsætning om CO2-neutralitet, men vi har ingen målsætning om hvor mange vindmøller, der skal rejses inden for kommunens grænser. Der er mange forskellige interesser, der skal varetages. Blandt andet hensynet til borgerne, landskabelige interesser, kulturhistoriske interesser med mere. Det handler om, hvordan vi skal vægte de forskellige interesser,« siger Christina Friis-Hasché.

Som led i planlægningen af nye vindmøller har Aarhus Kommune nedsat en række såkaldte netværksgrupper. En af dem har undersøgt de placeringshensyn, den anser for vigtige, når nye vindmøller skal rejses.

Dialog med naboer

Gruppen anbefaler blandt andet, at nye vindmøller opføres i områder, hvor de generer meget få naboer. Andet, der - ifølge gruppen - bør tages hensyn til, er beskyttelse af de eksisterende landskabs- og naturværdier samt landsbyernes kvaliteter.

Gruppen anbefaler også, at man på et tidligt tidspunkt går i dialog med naboerne.

I dag er reglerne lempet, så vindmøller kan placeres tættere på motorveje. Det vil forvaltning og byråd især kikke på mulighederne for.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce