Annonce
Aarhus

Alle områder i spil i ny vindmølleplan

<p>Kæmpevindmøller påvirker omgivelserne med lyd og skygge, ligesom de påvirker det landskabelige indtryk. Derfor er en grundig planlægning nødvendig. Arkivfoto: Jørgen Kirk</p>

Aarhus Kommune gør nyt forsøg på at finde placeringer til vindmøller. Endnu ingen forslag til hvor de skal rejses.

I 2030 skal Aarhus Kommune være CO2-neutral.

Kæmpevindmøller påvirker omgivelserne med lyd og skygge, ligesom de påvirker det landskabelige indtryk. Derfor er en grundig planlægning nødvendig. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Det har byrådet bestemt, og hvis målet skal nås, kræver det, at samme byråd baner vejen for meget mere vedvarende energi end i dag.

Fire møller kan erstatte 24

I 2013 var der i Aarhus Kommune opstillet 24 landvindmøller der producerede ca. 20.000 MWh pr. år. Med udskiftning til nye møller vil den eksisterende produktion fra de 24 gamle møller kunne klares med fire stk. 125 meter møller.
En 125 meter landvindmølle producerer ca. 6.800 MWh om året og en 150 meter vindmølle ca. 11.000 MWh. En havvindmølle kan producere ca. det dobbelte i forhold til en landvindmølle.

Deltagere i kommunens netværksgrupper var for en uge siden på udflugt for at se på kæmpevindmøller. De stoppede ved Lisbjerg Erhvervspark, hvor arkitekt Christina Friis-Hasché pegede på et område syd for Djurslandmotorvejen mod E45, hvor kæmpevindmøller kan stå og overholde afstandskravet til naboer. Foto: Aarhus Kommune

Energien kan komme fra solceller. Den kan også komme fra vindmøller. Mange vindmøller.

Annonce

»Skal Aarhus være CO2-neutralt, så skal der ske en indsats på mange, forskellige parametre. Ud af et forventet energiforbrug på 8.600 GWh i 2030 sikrer energi fra vind og biomasse, at Aarhus Kommune opnår 50 procent CO2-neutralitet. 18 procent forventes at komme fra vindenergi. Og hvis 18 procent af forbruget skal dækkes af vind, vil det kræve 226 landvindmøller med en højde på 125 meter,« siger arkitekt Christina Friis-Hasché, projektleder i Teknik og Miljø.

Så mange vindmøller er det ikke realistisk at rejse i et område så tæt befolket som Aarhus Kommune.

»Vi kan købe energi fra vindmøller andre steder, fra Norge eller Vestkysten for eksempel. Der er fortalere for at købe alt udenbys. Andre mener, at vi i Aarhus selv skal tage en del af byrden for at nå vores mål om at blive CO«-neutral,« siger Christina Friis-Hasché.

Hvor stor den del bliver - hvor mange vindmøller, Aarhus Kommune skal have - er der endnu ikke taget stilling til. Derfor kan Christina Friis-Hasché ikke sige noget konkret om, hvor møllerne skal stå.

»Alt er i spil. Vi har en målsætning om CO2-neutralitet, men vi har ingen målsætning om hvor mange vindmøller, der skal rejses inden for kommunens grænser. Der er mange forskellige interesser, der skal varetages. Blandt andet hensynet til borgerne, landskabelige interesser, kulturhistoriske interesser med mere. Det handler om, hvordan vi skal vægte de forskellige interesser,« siger Christina Friis-Hasché.

Som led i planlægningen af nye vindmøller har Aarhus Kommune nedsat en række såkaldte netværksgrupper. En af dem har undersøgt de placeringshensyn, den anser for vigtige, når nye vindmøller skal rejses.

Dialog med naboer

Gruppen anbefaler blandt andet, at nye vindmøller opføres i områder, hvor de generer meget få naboer. Andet, der - ifølge gruppen - bør tages hensyn til, er beskyttelse af de eksisterende landskabs- og naturværdier samt landsbyernes kvaliteter.

Gruppen anbefaler også, at man på et tidligt tidspunkt går i dialog med naboerne.

I dag er reglerne lempet, så vindmøller kan placeres tættere på motorveje. Det vil forvaltning og byråd især kikke på mulighederne for.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stiften borede i OL's kønstest allerede i 1970'erne: Kvinders køn har altid givet problemer i topsport

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce