Annonce
Aarhus

Alle skyder på alle: Myndigheder i åben krig om letbanens godkendelse

Aarhus Letbane kører stadig testkørsel, mens den endelige tilladelse til at køre med passagerer venter på sig. Alt tyder på, at den kommer på onsdag, Foto: Mads Dalegaard/Scanpix

Mens århusianerne tripper for en tur med byens letbane, skændes transportminister Ole Birk Olesen (LA), borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Trafikstyrelsen og Aarhus Letbane så det brager. Forløsningen kommer - forhåbentlig - i denne uge.

AARHUS: Med lidt held kan de første passagerer sætte sig til rette i byens længe ventede letbane torsdag i denne uge. Knap tre måneder efter dagen hvor Aarhus Letbane officielt skulle have været indviet.

Som bekendt holdt den oprindelige dato for åbningen slet ikke. De sidste måneder har togene derfor kørt spøgelsestomme rundt i bybilledet uden den nødvendige godkendelse til at køre med passagerer.

Og selv om en gruppe borgere i weekenden forsøgte at hive byens elektrificerede prygelknabe ud af skammekrogen med en stor folkefest til ære for letbanen, så fortsætter det politiske slagsmål om ansvaret for den lange forsinkelse og de manglende godkendelser. Og det er en kamp med mange ringhjørner.

Under weekendens borgerdrevne happening på Havnepladsen, hvor letbanen skulle tales op af sølet, benyttede borgmester Jacob Bundsgaard (S) lejligheden til at sende en bredside af kritik af sted mod både Trafikstyrelsen og transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Vi oplever en styrelse, hvor der mangler politisk kontrol, og hvor magtarrogancen er så stor, at vi står tilbage med en følelse af, at vi ikke kan have tillid til styrelsen, sagde borgmesteren blandt andet.

Jacob Bundsgaard kræver desuden, at transportministeren træder ind i sagen og får hele forløbet undersøgt.

- Vores oplevelse er, at vi har leveret alt, hvad styrelsen har bedt om. Hver gang vi er kommet med noget, så er der stillet nye spørgsmål og anlagt nye kriterier. Dermed er målstregen flyttet hver gang. Det er kropumuligt at forstå, hvorfor det skal tage så lang tid, siger Jacob Bundsgaard.

En gruppe borgere holdt i weekenden fest for letbanen på Havnepladsen, hvor borgmester Jacob Bundsgaard holdt en kort tale. Borgmesteren er alt andet end tilfreds med Trafikstyrelsens manglende godkendelse og beskylder styrelsen for magtarrogance. Mads Dalegaard/Scanpix
Transportminister Ole Birk Olesen drages nu ind i forløbet om de manglende godkendelser af Aarhus Letbane. - Derfor er det vigtigt, at vi finder ud af, hvordan vi kan undgå tilsvarende problemer i fremtiden, siger ministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Transportminister: Utilfredsstillende forløb

Transportminister Ole Birk Olesen erklærede sig i weekenden parat til at evaluere forløbet omkring den udskældte Aarhus Letbane.

I en skriftlig kommentar kalder han forløbet "utilfredsstillende", men samtidig freder han Trafikstyrelsen og sender kritikken direkte tilbage i hovedet på Aarhus Letbane.

- Jeg vil tage initiativ til, at vi får en evaluering af forløbet, så vi får belyst, hvad årsagerne har været til, at Aarhus Letbane ikke har kunnet levere et materiale, der har kunnet godkendes, og hvordan vi kan undgå at opleve noget lignende en anden gang, skriver ministeren.

At Trafikstyrelsen skulle mangle politisk kontrol, køber transportministeren ikke. Den skal netop være politisk uafhængig og træffe sine afgørelser på et fagligt og ikke et politisk grundlag, mener ministeren.

Annonce

Styrelse: Dårligt arbejde af letbanen

Midt i den ophedede debat mellem borgmesteren og transportministeren, kom Trafikstyrelsen i weekenden selv - undskyld udtrykket - på banen.

Denne gang med en positiv melding om, at man "regner med" at kunne give Aarhus Letbane den manglende passagergodkendelse på onsdag.

- Det vil så betyde, at man formentlig kan gå i gang torsdag morgen med at køre med passagerer, siger vicedirektør i Trafikstyrelsen, Kaare Clemmensen.

Han afviser, at man i Trafikstyrelsen skulle udøve magtarrogance, som Aarhus' borgmester beskylder styrelsen for.

- Vi udøver ingen form for chikane, og vi gør alt, hvad vi kan for ikke at være arrogante. Processen har været meget smertefuld også for os og mine medarbejdere. Så vi vil selvfølgelig også reflektere over, om der er noget, vi har kunnet gøre anderledes i hele den her lange proces, siger vicedirektøren.

Han siger desuden lige ud, at Aarhus Letbane har gjort deres arbejde så dårligt, at selskabet selv er skyld i forsinkelserne.

- Letbanen havde selv lagt sig fast på et åbningstidspunkt 23. september, og så fremsendte de materiale meget sent i forhold til det, og det var så i en virkelig dårlig kvalitet. Det basale er, at de har ikke lavet deres del af arbejdet ordentligt. Det har de bare ikke, siger Clemmensen.

Annonce

Kører letbanen så torsdag?

Det store spørgsmål er nu, om letbanen så vitterligt kører med passagerer på torsdag. Det siger Trafikstyrelsen, at den "formentlig" gør.

Helt så optimistiske er man dog ikke hos Aarhus Letbane, der før har brændt nallerne på at melde en dato ud. Og selvom Trafikstyrelsen altså siger torsdag, vil Aarhus Letbane ikke sætte et endeligt tidspunkt for den første tur med passagerer.

- Det vil vi ikke sige noget om, før vi har den endelige godkendelse. Trafikstyrelsen har af flere omgange sagt, at man forventer en godkendelse på det og det tidspunkt, så vi melder intet ud endnu, sagde pressechef hos Aarhus Letbane, Jens Velling i weekenden til TV2 Østjylland.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce