Annonce
Portræt

- Alle tænker: Nogen må gøre noget. Men vi glemmer en vigtig ting

- Vi har fået opbygget en virkelig flot velfærdsstat. Men når vi opdager et problem, har vi en tendens til at reagere ved at kigge anklagende mod kommunen og det offentlige. Alle tænker: "Nogen må gøre noget". Men vi glemmer en vigtig ting. Vi er medmennesker, og hver gang vi beder det offentlige om støtte eller hjælp til et menneske, skal vi altid huske på, at det menneske også skal møde noget andet end systemet, siger Vibe Klarup. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Danmark er det land i Norden, der har fået flest nye unge hjem-løse. Vibe Klarup fra Hjem til Alle alliancen opfordrer til, at vi også selv inviterer de ensomme unge hjem at spise og med til fodbold.

Det går stærkt i Danmark. Men det går stærkt den gale vej. I dag er der dobbelt så mange unge hjemløse som for otte år siden, og Danmark har den tvivlsomme ære at være det land i Norden, der har oplevet klart den største stigning i antallet af unge hjemløse under 30 år. Det viser Kraka-undersøgelsen Hjemløsebarometeret, der udkom kort før jul.

Men vi skal ikke kun råbe op om, at kommunen må gribe ind. Vi skal også selv gøre noget. Invitér en ung hjemløs på middag eller med til træning i din fodboldklub, lyder budskabet fra Vibe Klarup, der er direktør for Hjem til Alle Alliancen, som arbejder for at bekæmpe ensomhed og hjemløshed blandt unge under 30 år.

- Vi har fået opbygget en virkelig flot velfærdsstat. Men når vi opdager et problem, har vi en tendens til at reagere ved at kigge anklagende mod kommunen og det offentlige. Alle tænker: "Nogen må gøre noget". Men vi glemmer en vigtig ting. Vi er medmennesker, og hver gang vi beder det offentlige om støtte eller hjælp til et menneske, skal vi altid huske på, at det menneske også skal møde noget andet end systemet.

Har personen adgang til fællesskaber med almindelige mennesker, så han eller hun ikke bare bliver klienter i et system? Det mener jeg, vi har forsømt, siger 50-årige Vibe Klarup.

I 2017 blev hun direktør for Hjem til Alle Alliancen, og hun er en stærk fortaler for, at frivillige og civilsamfundet tager større del i løsningen af sociale opgaver. Ikke, fordi der skal skæres ned på sosu'er og socialpædagoger. Slet ikke. Men systemet og den offentlige hjælp skal suppleres af engagerede frivillige.

Hvorfor er det vigtigt? Er hjælpen mere ægte, når den kommer fra et menneske, der ikke er ansat til at yde den?

- Det er mere ligeværdigt. Når man møder et andet menneske, mødes man om det at være menneske i stedet for, at den ene er modtager af en offentlig ydelse eller hjælp, som den anden tildeler. Det tænker jeg, er ret afgørende, siger Vibe Klarup.

Hovedparten af de unge hjemløse er også ensomme og mere sårbare end tidligere ungdomsgenerationer. De har ofte ikke et netværk eller en familie, som kan hjælpe dem, og de er afhængige af, at almindelige mennesker fra civilsamfundet inviterer dem med i fællesskaber, spiseklubben eller til fodboldtræning i den lokale idrætsforening.

Annonce

Vibe Klarup Voetmann

Født på Bornholm, vokset op i Fuglebjerg som den ældste af tre søskende. Begge forældre er folkeskolelærere.

Er den første med en universitetsuddannelse i sin familie. Cand.scient.adm. fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi på Roskilde Universitet 1990-1996. Hun ville gerne uddanne sig til noget med samfund og politik. Det er især hendes far, der har inspireret hende til at være aktiv og tage del i debatten.

Hun er mor til Lærke på 17 år, Ellen på 15 og Karoline på 13 år. Adspurgt, om det ikke er hårdt med tre teenagepiger, svarer hun, at de er skønne. Hun er i dag skilt fra pigernes far og er gift igen.

Vibe Klarup er medforfatter til bogen "Rodskud: Venligboere, nærvarme og trivselstanter – hvordan lokale fællesskaber genskaber velfærden" fra 2017. Hun er bl.a. medlem af regeringens Ytringsfrihedskommission, af Folkemødets bestyrelse og af repræsentantskabet for Kofoeds Skole.

Voldsramte børn på kontoret

Det er ikke tilfældigt, at Vibe Klarup appellerer til danskerne om selv at yde en indsats. I seks år har hun været formand for regeringens Frivilligråd, og hun har tidligere været direktør for Danner og Psykiatrifonden. Politisk arbejde for det frivillige Danmark er blevet hendes karrierevej, selv om hun oprindeligt tog en rigtig embedsmandsuddannelse på Roskilde Universitet.

- Jeg har været glad for alle mine job, men det var først, da jeg blev direktør i Danner, at jeg fik fornemmelsen af at være kommet hjem. Jeg kunne kombinere min viden om strukturer, organisation og økonomi med en væsentlig sag. Og jeg kunne gøre det i et miljø, hvor jeg hver dag mødte de mennesker, som vi arbejdede for at hjælpe. De børn, der havde været udsat for vold, sad på mit kontor og legede med traktor. Det var hver dag med til at bekræfte mig i, at jeg var med til at gøre en forskel og var med til at skabe et bedre samfund. Det er fantastisk berigende, siger hun.

Brug for et godt arbejdsliv

For nogle år siden blev hendes karriere bogstaveligt talt sat på et sidespor, da hun flyttede med hele familien til Sønderborg, fordi hendes daværende mand havde fået job i Danfoss. Det endte med at blive det helt store familieprojekt, hvor de voksne fik rusket op i deres snævre københavner-synsvinkel, og børnene fik nogle dejlige år.

- Det var sundt for mig, og vi mødte mange skønne mennesker. Mine børn elskede at bo der, og det var så spændende at bo i en egn med en særlig historie og en helt anden fornemmelse af at være dansk, fortæller Vibe Klarup.

Efter tre år flyttede familien dog tilbage til København, fordi det var svært for Vibe Klarup at få et job i det sønderjyske, der kunne matche det, hun havde haft i København.

- Jeg havde brug for at få et godt arbejdsliv igen, siger hun.

Det fandt hun i Hjem til Alle Alliancen. Et arbejdsliv, hvor hun kan være med til at skaffe tag over hovedet og et meningsfuldt fællesskab for de cirka 2.300 unge, der skønnes at være hjemløse i dagens Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce