Annonce
Østjylland

Alle tiders dronning i alle tiders ferieby

Dronning Margrethes tre-trins raket i Dronningens Ferieby startskud til masser af royal glans over Djursland.

Formanden for Scleroseforeningen, Christian L. Bardenfleth, hentede inspiration i forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidts meget roste tale ved gallamiddagen i anledning af dronning Margrethes 75 års fødselsdag i april, hvor statsministeren slog fast, at majestæten er dronning til alle tider - og alle tiders dronning - da hun mandag tog hul på et par dage, der virkelig kaster royal glans over Djursland.

Besøget gjaldt i første omgang Dronningens Ferieby, som ikke alene har dronningen som protektor, men som også i går kunne markerere sit 25 års jubilæum og at de 44 yderst handicapvenlige feriehuse er blevet renoveret for ikke færre end 38 millioner. Samtidig benyttede Scleroseforeningen lejligheden til at overrække foreningens meget unikke gave i anledning af 75 års fødselsdagen - et ti kvadratmeter stort portræt, som kunstneren Mads Hjort - der som kunstner kalder sig Hjortefar - har lavet af 3364 stofpuder i 21 farver. De mange stoffarver er lavet på baggrund af fotograf Rigmor Mydtskovs nærmest ikoniske portræt af dronningen - og der gik et sus gennem konferencesalen i feriebyen, da dronningen og kunstneren efter lidt bøvl med teknikken, fik det store klæde, der dækkede for gaven, til at falde til jorden.

Mange af feriebyens gæster var i regnvejret på plads i kørestole foran feriebyen allerede en time før Krone 121 - en skinnende sort Bentley, der regnes for at være dronningens egen - rullede ind på pladsen med PET-vagterne i ledsagerbilen. Hun steg ud til hyldest og vinken med flag - og kvitterede med royale vink, inden hun tog imod blomsterbuketten fra seks-årige Lykke May fra Homå, der var mere end stolt over at have fået æren.

Annonce

Tirsdag får andre chancen, når regentparret sejler i chalup fra kongeskibet Dannebrog ind i Ebeltoft Vig og tager hul på sommertogtets første besøg, der nok drejer sig om Syddjurs, men alligevel sluttes af med souper tirsdag i Grenaa Havn, hvortil kongeskibet må sejle, fordi der ikke er vand nok i Ebeltoft Trafikhavn.

I Dronningens Ferieby gik turen efter ankomst videre til et af de renoverede feriehuse, hvor det skarpe royale øje hurtigt øjnede, at der både var en blåt bånd til at holde styr på fotografer og den skrivende presse - og et rødt lige ved indgangen.

»Jeg går ud fra, at det er det røde bånd, der skal klippes,« lød det fra dronningen, der kvikt og uden megen betænkningstid tog saksen i brug og markerede, at alle 44 feriehuse nu er blevet renoveret for de mange millioner, som Scleroseforeningen har samlet ind hos flere af de store, danske fonde.

Derefter gik turen videre til konferencesalen, hvor de inviterede gæster i ventetiden havde set film om, hvordan det store portræt er blevet til. På filmen ser man, hvordan stoffet Hallingdal 65 produceres til Kvadrat i Ebeltoft - og kunstneren Hjortefar udtrykte meget stor glæde over at have fået muligheden for at arbejde med værket.

»Det har været en meget stor fornøjelse at lave værket til dette spændende sted,« sagde Hjortefar - efter man havde set filmklip, hvor endog en hane i hans kunstnerhjem spankulerer hen over kunststykket.

»Der er blevet banket og klippet i én uendelighed og jeg har heldigvis haft stor hjælp af min kæreste Maria i det år, det har taget. Nu kan jeg helt ærligt sige, at vi er glade for at få dronningen ud af stuen og op at hænge her,« sagde Hjortefar.

Formanden for Scleroseforeningen, Christian L. Bardenfleth, var som sagt meget glad for, at dronningen i et travlt program kunne finde tid til at kaste glans over de tre sammenfaldende begivenheder.

»Dette vidunderlige sted har givet tusinder af gæster gode ferieoplevelser - både til gæster med sclerose eller andre handicap - og til familiemedlemmer uden. Feriebyen har gæster året rundt og hører til i den europæiske top, og nu kan man se, at mange ting er blevet forandret til det bedre på 25 år, ligesom der heldigvis er blevet slidt godt på husene, så renoveringen var nødvendig og tiltrængt. Nu kan vi leve op til ordene om »ferie uden forhindringer«. Vi har huse, der lever op til dagens standard - og lidt til,« sagde formanden - og konstaterede med venlig hilsen til Helle Thorning-Schmidt - at »alle tiders dronning var på besøg i alle tiders ferieby«.

Han glædede sig over, at man i Scleroseforeningen havde været både heldige og dygtige nok til at samle de mange penge fra fonde.

»Uden dem var renoveringen ikke blevet til noget. Men vi har da stadig fremtidsplaner. Vi vil gerne bygge en stor aktivitetshal, så vi kan udvide sæsonen og de fantastiek huse ikke skal stå tomme om vinteren. Samt fem nye storhuse, så vi kan tilbyde nye aktiviteter. Grunden er der lige ved siden af - nu mangler vi bare pengene,« sagde Christian L. Bardenfleth.

Derfter kunne gæsterne opleve en minikoncert ved violinist Philippe Benjamin Skow, hvorefter der var champagne og canapeer, inden dronningen returnerede til den sorte Bentley og et tiltrængt hvil inden morgendagens strabadser i Syddjurs.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Østjylland

Fik bøde for mørke belægninger på gulv: Nu har navnkundig restaurant vasket den sure smiley væk

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce