Annonce
Østjylland

Allingåbro-brandfolk modtager særlig hæder: Reddede syv liv ved dødsbranden på Farsøhthus

Fire brandfolk fra Allingåbro er blevet tildelt et nyindstiftet hædersbevis for deres heltemodige indsats i forbindelse med dødsbranden på Farsøhthus. Ud over de fire brandfolk, der var ved branden som de første, deltog også en tankvogn fra Allingåbro, en tanksprøjte med fem brandfolk fra Fjellerup, et slukningstog fra Hornslet og en redningsstige fra Grenaa i rednings- og slukningsarbejdet på plejecentret. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det var en helt ekstraordinær indsats, de først ankomne brandfolk leverede, da en dødsbrand fredag 3. august raserede plejecenter Farsøhthus i Allingåbro. Det fastslår Beredskab & Sikkerhed, som nu har tildelt fire brandfolk et nyindstiftet hædersbevis.

Allingåbro: Fredag 3. august 2018 vil for altid stå som en sorgens dag i Allingåbro.

Den dag raserede en voldsom brand byens plejecenter og forårsagede tre menneskers død. Men havde det ikke været for de fire lokale deltidsbrandfolk, der ankom til brandstedet som de første, så kunne det hele være endt langt mere tragisk.

Sådan lyder konklusionen fra beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Beredskab & Sikkerhed, efter hele brandens forløb og de mange deltagende brandfolks indsats er blevet evalueret til bunds.

- Jeg er ufattelig stolt. Det er jo mennesker, der har det her som deres deltidsbeskæftigelse. De har 234 timers uddannelse i brandslukning, og så har de sindssyg mange års erfaring. Det, de lavede den aften, var så topprofessionelt, og det fortjener så meget ros og respekt, siger Kasper Sønderdahl.

Annonce
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Var fremme på fire minutter

Den automatiske brandalarm på Farsøhthus lød fredag 3. august klokken 17.30. Bare fire minutter senere - altså et helt minut før, de senest skulle have forladt brandstationens garage - var det første køretøj fremme ved plejecentret.

I køretøjet sad 95 års brandmandserfaring i form af dagens holdleder 44-årige Mikkel J. Schmidt og brandmandskollegerne 41-årige René Salling Rasmussen, 57-årige Jan Lindrup Nielsen og 75-årige Hans Steffensen.

Allerede i dét øjeblik, holdet forlod brandstationens garage og kunne se røgfanen stå op af byens plejecenter, blev der tilkaldt yderligere assistance. Og ved ankomsten til Farsøhthus kort efter, kunne de fire brandfolk konstatere, at ilden havde bredt sig med høj fart, så flammerne stod ud ad vinduer i både gavl og hen ad siden på den bygningsfløj, der ligger nærmest vejen.

- Det ville være en helt naturlig reaktion at køre frem mod flammerne for at sætte ind dér. Men holdlederen ved, at han skal køre frem til bygningens kontaktpunkt, og fordi han følger den instruks, kommer de om på bagsiden af bygningen, hvor de kan se, at der står tre personer i umiddelbar livsfare på en altan, forklarer Kasper Sønderdahl om det syn, der mødte de fire brandmænd ved ankomsten til plejecentret.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Hurtig og effektiv evakuering

En af brandmændene satte hurtigt en stige op til altanen, hvorved to af de tre personer blev reddet ned. Hans to kolleger søgte op ad stigen iført røgdykkerudstyr, mens holdleder Mikkel Schmidt løb gennem bygningen for at rekognoscere. Med fælles hjælp lykkedes det røgdykkerne og dagens holdleder, at hjælpe den tredje samt en fjerde beboer ud fra de røgfyldte lokaler.

Herefter rykkede røgdykkerholdet ned ad gangen, hvor ilden var. Den ene røgdykker slog ilden tilbage, mens den anden kunne lave en lynhurtig eftersøgning i de lejligheder, hvor der ikke var ildebrand. I den forbindelse, blev der reddet yderligere tre beboere ud.

Sammenlagt havde de første fire mand på stedet held til - på ufattelig kort tid - både at holde ilden tilbage og foretage en livreddende evakuering af syv personer, der alle var i overhængende og umiddelbar livsfare, fortæller Kasper Sønderdahl.

- Det berører mig dybt, at der sidder pårørende i dag, der ikke har deres familiemedlemmer mere. Vores gutter gjorde alt, hvad de kunne. Det er deres fortjeneste alene, at der ikke er flere, der omkom ved den brand, og det synes jeg er så meget anerkendelse og respekt værd, fastslår han.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

En sag uden fortilfælde

I alt var 23 deltidsbrandfolk fra Allingåbro, Fjellerup, Hornslet og Grenaa involveret i redningen og brandslukningen på plejecenter Farsøhthus fredag 3. august. Men ikke en eneste af de 23 brandfolk har ifølge beredskabsdirektøren nogensinde før været med til at redde så mange mennesker ud på så kort tid.

Og ingen har tidligere leveret en lignende indsats, som den Mikkel Schmidt, René Salling Rasmussen, Jan Lindrup og Hans Steffensen leverede i løbet af de første livsvigtige minutter.

- Alle vores brandfolk er uddannede til at gå ind i en brændende bygning og løfte én eller måske to borgere ud. Men at komme ind på et brændende plejecenter og redde så mange, som er i overhængende fare, ud!?! Det er ekstraordinært, lyder det fra Kasper Sønderdahl.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Får helt ny hædersbevisning

Derfor har Beredskab & Sikkerheds beredskabskommission på anmodning af beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl indstiftet hædersbeviset "Hædersbevis af 2018".

Et hædersbevis, som i forbindelse med lørdagens fejring af Allingåbro Brandstations 90 år jubilæum blev overrakt til hver af de fire deltidsbrandfolk.

- Vores tanke er, at man skal kunne tildeles det her hædersbevis i dét tilfælde, at man har leveret en ekstraordinær og heltemodig indsats, som dén vi så i Allingåbro 3. august. Hvis jeg skal være ærlig, så håber jeg, vi aldrig kommer til at opleve en lignende situation igen, siger Kasper Sønderdahl.

Udover hæderen fra Beredskab & Sikkerheds egne rækker er de fire brandfolk også blevet indstillet til Den Danske Redningsberedskabspris 2018. Modtageren af den pris vil dog først blive udpeget i oktober til næste år.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce