Annonce
Østjylland

Allingåbro-brandfolk modtager særlig hæder: Reddede syv liv ved dødsbranden på Farsøhthus

Fire brandfolk fra Allingåbro er blevet tildelt et nyindstiftet hædersbevis for deres heltemodige indsats i forbindelse med dødsbranden på Farsøhthus. Ud over de fire brandfolk, der var ved branden som de første, deltog også en tankvogn fra Allingåbro, en tanksprøjte med fem brandfolk fra Fjellerup, et slukningstog fra Hornslet og en redningsstige fra Grenaa i rednings- og slukningsarbejdet på plejecentret. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Det var en helt ekstraordinær indsats, de først ankomne brandfolk leverede, da en dødsbrand fredag 3. august raserede plejecenter Farsøhthus i Allingåbro. Det fastslår Beredskab & Sikkerhed, som nu har tildelt fire brandfolk et nyindstiftet hædersbevis.

Allingåbro: Fredag 3. august 2018 vil for altid stå som en sorgens dag i Allingåbro.

Den dag raserede en voldsom brand byens plejecenter og forårsagede tre menneskers død. Men havde det ikke været for de fire lokale deltidsbrandfolk, der ankom til brandstedet som de første, så kunne det hele være endt langt mere tragisk.

Sådan lyder konklusionen fra beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Beredskab & Sikkerhed, efter hele brandens forløb og de mange deltagende brandfolks indsats er blevet evalueret til bunds.

- Jeg er ufattelig stolt. Det er jo mennesker, der har det her som deres deltidsbeskæftigelse. De har 234 timers uddannelse i brandslukning, og så har de sindssyg mange års erfaring. Det, de lavede den aften, var så topprofessionelt, og det fortjener så meget ros og respekt, siger Kasper Sønderdahl.

Annonce
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Var fremme på fire minutter

Den automatiske brandalarm på Farsøhthus lød fredag 3. august klokken 17.30. Bare fire minutter senere - altså et helt minut før, de senest skulle have forladt brandstationens garage - var det første køretøj fremme ved plejecentret.

I køretøjet sad 95 års brandmandserfaring i form af dagens holdleder 44-årige Mikkel J. Schmidt og brandmandskollegerne 41-årige René Salling Rasmussen, 57-årige Jan Lindrup Nielsen og 75-årige Hans Steffensen.

Allerede i dét øjeblik, holdet forlod brandstationens garage og kunne se røgfanen stå op af byens plejecenter, blev der tilkaldt yderligere assistance. Og ved ankomsten til Farsøhthus kort efter, kunne de fire brandfolk konstatere, at ilden havde bredt sig med høj fart, så flammerne stod ud ad vinduer i både gavl og hen ad siden på den bygningsfløj, der ligger nærmest vejen.

- Det ville være en helt naturlig reaktion at køre frem mod flammerne for at sætte ind dér. Men holdlederen ved, at han skal køre frem til bygningens kontaktpunkt, og fordi han følger den instruks, kommer de om på bagsiden af bygningen, hvor de kan se, at der står tre personer i umiddelbar livsfare på en altan, forklarer Kasper Sønderdahl om det syn, der mødte de fire brandmænd ved ankomsten til plejecentret.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Hurtig og effektiv evakuering

En af brandmændene satte hurtigt en stige op til altanen, hvorved to af de tre personer blev reddet ned. Hans to kolleger søgte op ad stigen iført røgdykkerudstyr, mens holdleder Mikkel Schmidt løb gennem bygningen for at rekognoscere. Med fælles hjælp lykkedes det røgdykkerne og dagens holdleder, at hjælpe den tredje samt en fjerde beboer ud fra de røgfyldte lokaler.

Herefter rykkede røgdykkerholdet ned ad gangen, hvor ilden var. Den ene røgdykker slog ilden tilbage, mens den anden kunne lave en lynhurtig eftersøgning i de lejligheder, hvor der ikke var ildebrand. I den forbindelse, blev der reddet yderligere tre beboere ud.

Sammenlagt havde de første fire mand på stedet held til - på ufattelig kort tid - både at holde ilden tilbage og foretage en livreddende evakuering af syv personer, der alle var i overhængende og umiddelbar livsfare, fortæller Kasper Sønderdahl.

- Det berører mig dybt, at der sidder pårørende i dag, der ikke har deres familiemedlemmer mere. Vores gutter gjorde alt, hvad de kunne. Det er deres fortjeneste alene, at der ikke er flere, der omkom ved den brand, og det synes jeg er så meget anerkendelse og respekt værd, fastslår han.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

En sag uden fortilfælde

I alt var 23 deltidsbrandfolk fra Allingåbro, Fjellerup, Hornslet og Grenaa involveret i redningen og brandslukningen på plejecenter Farsøhthus fredag 3. august. Men ikke en eneste af de 23 brandfolk har ifølge beredskabsdirektøren nogensinde før været med til at redde så mange mennesker ud på så kort tid.

Og ingen har tidligere leveret en lignende indsats, som den Mikkel Schmidt, René Salling Rasmussen, Jan Lindrup og Hans Steffensen leverede i løbet af de første livsvigtige minutter.

- Alle vores brandfolk er uddannede til at gå ind i en brændende bygning og løfte én eller måske to borgere ud. Men at komme ind på et brændende plejecenter og redde så mange, som er i overhængende fare, ud!?! Det er ekstraordinært, lyder det fra Kasper Sønderdahl.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh

Får helt ny hædersbevisning

Derfor har Beredskab & Sikkerheds beredskabskommission på anmodning af beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl indstiftet hædersbeviset "Hædersbevis af 2018".

Et hædersbevis, som i forbindelse med lørdagens fejring af Allingåbro Brandstations 90 år jubilæum blev overrakt til hver af de fire deltidsbrandfolk.

- Vores tanke er, at man skal kunne tildeles det her hædersbevis i dét tilfælde, at man har leveret en ekstraordinær og heltemodig indsats, som dén vi så i Allingåbro 3. august. Hvis jeg skal være ærlig, så håber jeg, vi aldrig kommer til at opleve en lignende situation igen, siger Kasper Sønderdahl.

Udover hæderen fra Beredskab & Sikkerheds egne rækker er de fire brandfolk også blevet indstillet til Den Danske Redningsberedskabspris 2018. Modtageren af den pris vil dog først blive udpeget i oktober til næste år.

Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Allingåbro Brandstation 90-års-jubilæum. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Aarhus

Pullert, hegn og politibil påkørt: Politiet jagtede spirituspåvirket bilist langs med åen

Annonce