Annonce
Østjylland

Alternativ aflastning: Onsdagshygge ved Pandekagehuset

Et af dagens højdepunkter er den daglige træning, som denne onsdag består af en tur til stranden. Længst til venstre ses Tenna Ojczyk. Foto: Søren E. Alwan
Et sommerhus ved Rude Strand har i snart et år været base for en gruppe demente borgere, som mødes op til tre gange om ugen.

Rude Strand: - Lad os synge en sang, inden vi går til stranden. Hvad med "Marken er mejet"?

- Hvorfor vil du synge den? Høsten er sgu da forlængst overstået.

Der bliver både hyggesnakket, diskuteret, og somme tider også kommunikeret uden filter, når op til otte demente personer mødes ved Odder Kommunes sommerhus på Violvej. Men sikkert er det, at alle føler sig trygge og gerne følger med de ansatte, når dagens næste punkt er en gåtur til havet, i skoven, eller hvad der nu er på dagens program. For ud, det skal man, uanset om man er dårligt gående eller i fysisk topform, hvilket langt de fleste af de demensramte her tilsyneladende er.

Annonce
Somme tider kan man godt blive træt af modvind, men hvad pokker. Vi kan jo ikke forvente medvind hver dag.

Kaj Ernstsen, demensramt borger og ivrig bruger af Odder Kommunes aflastningstilbud ved Pandekagehuset

Slår græs og laver kaffe

Odder Kommunes tilbud om op til tre ugentlige "dag-ophold" á fem timer i Pandekagehuset på Violvej blev søsat i oktober sidste år, da ansatte i rehabiliteringteamet søgte og fik puljemidler fra Sundhedsstyrelsen.

Oprindelig var det meningen, at midlerne skulle bruges på et mobilt aflastningstilbud forstået på den måde, at let til moderat demente borgere tre gange om ugen skulle tilbydes en dagudflugt, hvor der indgik fysiske udfordringer.

- Vi fik pengene, men efter et møde med borgerne og deres pårørende kom vi frem til, at det ville være godt med en base. Det blev så sommerhuset her, fortæller Odder Kommunes sundhedskonsulent Katrine Aaen, som efter et år er superstolt af tilbuddet. Faktisk mener hun, at Pandekagehuset har tilført projektet så meget godt:

- I fagsproget kaldes det hverdagsrehabilitering, altså hjælp til at klare hverdagen. Den får borgerne masser af her ved sommerhuset, hvor kollegerne sammen med borgerne sørger for, at der bliver lavet kaffe, slået græs, og hvad der nu ellers er af opgaver i et fritidshus. Desuden kan vi gå indenfor, hvis det regner alt for meget, siger hun og bliver suppleret af fysioterapeut Jarno Falkø, en af de fire ansatte, som er tilknyttet projektet:

- Ja, vi har ly for regn, men grundlæggende er vi ude hele året. Derfor har vi også varme kedeldragter til alle borgere. De hænger endnu oppe på loftet, men kommer snart ned. For ud - det skal vi hver dag og uanset vejret.

Plads til en morfar

Ud over Jarno Falkø tæller personalet ved Pandekagehuset også en sosu-assistent, en pædagog og en ergoterapeut, som på skift henlægger deres arbejdsdag til det hyggelige hus ved stranden alt efter, hvor mange borgere, der melder deres ankomst. Tilbuddet er åbent tre ugentlige hverdage klokken 10-15, og dagen starter altid med kaffe og et par sange.

Efter den fysiske træning spiser deltagerne frokost, og hvis nogen er trætte, rummer huset et stilleværelse, hvor man kan snuppe sig en "morfar" i en stol og med et tæppe over sig. Jarno Falkø fortæller, at man nærmest kan mærke roen falde over borgerne, når de sætter sig tilrette i en stol.

Han er overbevist om, at kombinationen af fysik træning, og hjemlig hygge i Pandekagehuset forlænger borgernes mulighed for at klare sig i eget hjem med støtte fra pårørende.

- Desuden giver det her tilbud de pårørende lidt luft derhjemme, og det skal man på ingen måde underkende, siger han og afbryder snakken, fordi en af borgere har bevæget sig for langt væk fra gruppen.

- Det kræver stor opmærksomhed at arbejde med demente, og derfor er vi meget glade for de fire frivillige, som hjælper til. Vi kunne sagtens bruge flere, fortæller Katrine Aaen og understreger også, at tilbuddet om dage i Pandekagehuset kun gælder borgere med let til moderat demens. Når tilstanden forværres, henvises borgerne til et andet tilbud.

Pandekagehuset

Det lille hus, som tre gange om ugen er base for en gruppe demente borgere fra Odder Kommune, har tilhørt kommunen i mange år.

Det fortæller tidligere borgmester og nuværende byrådsmedlem Elvin Hansen (S), der har boet i Odder Kommune hele livet.

- Jeg husker ikke årstallene, men Violvej 2 har været på listen over kommunale ejendomme, siden området blev købt op og udstykket til sommerhusgrunde. Oprindelig var det meningen, at huset skulle sælge, men da det ikke blev til noget, blev det i stedet base for den busbørnehave, som i årtier fandtes på Egholmgård. Så vidt jeg ved, bruges det i dag kun af Daghjemmet, siger Elvin Hansen.

Mere ydylliske omgivelser kan man næsten ikke finde. Og så ligger huset på Violvej. Foto: Søren E. Alwan
Jørn Mortensen, der er ramt af demens, er kommet i Pandekagehuset i snart et års tid. - Jeg håber, at al den friske luft og træning kan holde min demens lidt i ave, siger han. Foto: Søren E. Alwan
Det er tydeligt, at turen til stranden er blevet gået mange gange, men derfor kan der godt være udfordringer. Men så hjælper borgerne hinanden. Foto: Søren E. Alwan
Klar til den store formiddagstur til vandet. Foto: Søren E. Alwan
Man skal være fysisk selvhjulpen for at blive en del af projektet ved Rude Strand. Rollator til de store gåture accepteres dog. Her er det fysioterapeut Jarno Falkø, der følges med Kaj Ernstsen. Foto: Søren E. Alwan
Træning af både krop og sjæl: en terning kastes, hvorefter borgerne skal lave strækøvelser lige så mange gange, som øjnene på tegningen viste. Foto: Søren E. Alwan
Klar til afgang. Det meste af dagen tilbringes udenfor, og der gåes mange ture. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce