Annonce
Debat

Alternativet i Skanderborg foreslår: Giv de unge en arbejdsgruppe og lad os lytte til dem

"Vi kan ikke hjælpe de unge uden først at lytte til dem og forstå problemerne fra deres synsvinkel. Derfor foreslog Alternativet på et byrådsmøde for nylig, at den nye strategi om unge-trivsel skal startes ved at snakke med de unge i Skanderborg Kommune", skriver Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen og Mira Issa Bloch. Privatfoto

DEBAT: Hvis en ven eller bekendt har det hårdt, er plaget af stress, ensomhed eller depression, så ville de fleste nok tale med dem. Spørge, hvordan de har det, hvad problemet er, og ikke mindst, hvad man kan gøre for at hjælpe. Det ville være naturligt at forsøge at sætte sig ind i den andens situation, inden man begynder at planlægge løsninger for dem.

Den samme næstekærlighed og respekt vil Alternativet vise overfor de unge, der mistrives i Skanderborg Kommune.

Flere undersøgelser viser, at børn og unge mistrives i stigende grad. Særligt hårdt har det været under det seneste års nedlukninger. Hver fjerde ung føler sig mere stresset end før nedlukningen.

Annonce


Konkret foreslår vi, at byrådet retter henvendelse til eleverne i de ældste klasser i folkeskolen og gymnasieeleverne for at høre, hvad de selv mener, der er grunden til de opsigtsvækkende dårlige trivselstal, og hvad de mener, vi kan gøre for at skabe en positiv forandring.


22 procent af unge mellem 16 og 24 år var enige eller delvist enige i at føle sig ensomme under den første nedlukning – et tal, der før krisen allerede var alt for højt med 10-14 procent. Og det blev kun værre under vinterens nedlukning, hvor hele 66 procent adspurgte studerende i en undersøgelse fortalte, at de følte sig ensomme.

Derudover døjer unge i større grad end andre befolkningsgrupper med angst og depression.

Der er altså meget at tage fat på for at hjælpe de unge til at trives bedre. Og selvom vi ikke kan løse alt her i Skanderborg, så kan vi gøre meget.

Men vi kan ikke hjælpe de unge uden først at lytte til dem og forstå problemerne fra deres synsvinkel. Derfor foreslog Alternativet på et byrådsmøde for nylig, at den nye strategi om unge-trivsel skal startes ved at snakke med de unge i Skanderborg Kommune.

Konkret foreslår vi, at byrådet retter henvendelse til eleverne i de ældste klasser i folkeskolen og gymnasieeleverne for at høre, hvad de selv mener, der er grunden til de opsigtsvækkende dårlige trivselstal, og hvad de mener, vi kan gøre for at skabe en positiv forandring. Vi mener, at vi skal spørge dem om deres tre bedste forslag til, hvad vi kan gøre for at skabe bedre trivsel. Vi politikere får på den måde en masse gode input, vi kan kan bruge i nye tiltag.

Derudover mener vi, at vi skal nedsætte en arbejdsgruppe bestående af et repræsentativt udsnit af kommunens unge, som skal rådgive de kommunale politikere om, hvordan man sikrer de unges sociale trivsel i forbindelse med genåbningen efter covid-19, det råd kunne så også fortsætte efterfølgende for at sikre unges trivsel nu og på sigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce