Annonce
Debat

Alternativet i Skanderborg: Vi skal bygge til genbrug

DEBAT: I Skanderborg har vi vedtaget, at vi skal genbruge byggematerialerne, når vi nedriver bygninger. Men det er ikke nok i sig selv. Hvis vi skal bruge vores materialer bedre, skal vi tænke genbrug allerede, når vi bygger – og ikke først, når vi river ned. Sådan bliver vores byggeri grønnere.

I Danmark står byggeriet for 35 procent af al vores affald. Samtidig står byggeriet for 20 procent af Danmarks CO2-udledning. Derfor er det vigtigt, at vi genbruger vores byggematerialer for at spare miljøet og klimaet for unødig skade.

Som udgangspunkt mener Alternativet, at vi skal renovere i stedet for at rive ned, hvis det kan spare på vores ressourceforbrug og giver mening. Men sommetider bliver vi nødt til også at rive ned. Derfor er det godt, at vi i Skanderborg Kommune har vedtaget en politik om, at vi ved nedrivninger så vidt muligt skal genbruge enten af kommunen selv eller af andre. Den politik fik for nylig sin premiere på et byrådsmøde, da vi skulle beslutte at nedrive to bygninger.

Annonce


Hvis vi allerede fra start tænker på, at vores byggematerialer skal holde i årtier og genanvendes i stedet for at blive skiftet ud, så har vi taget et vigtigt skridt mod et mere bæredygtigt og klimavenligt byggeri.


Alligevel er det kun mursten fra én af bygningerne, der umiddelbart bliver genbrugt. Fordi kvaliteten af det andet sæt mursten var for dårlig og derfor ikke kunne genanvendes.

Alternativet ønsker, at vi skal kunne genbruge vores byggematerialer mest muligt. Derfor er vi nødt til at tænke genbrug ind allerede, når vi bygger – og ikke først, når vi river ned.

Materialerne skal have en kvalitet, der gør, at de ikke bliver engangs-byggeklodser. Det vil vi arbejde for sker i alt kommunalt byggeri.

Men desværre kan det ikke altid lade sig gøre at genanvende. Derfor skal vi også se bredere på genbrug af byggematerialer og sørge for at give nyt liv til gamle mursten, der måske ikke længere kan bruges som mursten. De skal selvfølgelig bruges et andet sted, hvor det giver mening. På den måde kan vi reducere spild mest muligt i byggesektoren.

Hvis vi allerede fra start tænker på, at vores byggematerialer skal holde i årtier og genanvendes i stedet for at blive skiftet ud, så har vi taget et vigtigt skridt mod et mere bæredygtigt og klimavenligt byggeri.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Hvad nu, Venstre: Ahlers exit er en katastrofe

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce