Annonce
Debat

Alternativet i Skanderborg: Vi skal bygge til genbrug

Annonce

DEBAT: I Skanderborg har vi vedtaget, at vi skal genbruge byggematerialerne, når vi nedriver bygninger. Men det er ikke nok i sig selv. Hvis vi skal bruge vores materialer bedre, skal vi tænke genbrug allerede, når vi bygger – og ikke først, når vi river ned. Sådan bliver vores byggeri grønnere.

I Danmark står byggeriet for 35 procent af al vores affald. Samtidig står byggeriet for 20 procent af Danmarks CO2-udledning. Derfor er det vigtigt, at vi genbruger vores byggematerialer for at spare miljøet og klimaet for unødig skade.

Som udgangspunkt mener Alternativet, at vi skal renovere i stedet for at rive ned, hvis det kan spare på vores ressourceforbrug og giver mening. Men sommetider bliver vi nødt til også at rive ned. Derfor er det godt, at vi i Skanderborg Kommune har vedtaget en politik om, at vi ved nedrivninger så vidt muligt skal genbruge enten af kommunen selv eller af andre. Den politik fik for nylig sin premiere på et byrådsmøde, da vi skulle beslutte at nedrive to bygninger.


Hvis vi allerede fra start tænker på, at vores byggematerialer skal holde i årtier og genanvendes i stedet for at blive skiftet ud, så har vi taget et vigtigt skridt mod et mere bæredygtigt og klimavenligt byggeri.


Alligevel er det kun mursten fra én af bygningerne, der umiddelbart bliver genbrugt. Fordi kvaliteten af det andet sæt mursten var for dårlig og derfor ikke kunne genanvendes.

Alternativet ønsker, at vi skal kunne genbruge vores byggematerialer mest muligt. Derfor er vi nødt til at tænke genbrug ind allerede, når vi bygger – og ikke først, når vi river ned.

Materialerne skal have en kvalitet, der gør, at de ikke bliver engangs-byggeklodser. Det vil vi arbejde for sker i alt kommunalt byggeri.

Men desværre kan det ikke altid lade sig gøre at genanvende. Derfor skal vi også se bredere på genbrug af byggematerialer og sørge for at give nyt liv til gamle mursten, der måske ikke længere kan bruges som mursten. De skal selvfølgelig bruges et andet sted, hvor det giver mening. På den måde kan vi reducere spild mest muligt i byggesektoren.

Hvis vi allerede fra start tænker på, at vores byggematerialer skal holde i årtier og genanvendes i stedet for at blive skiftet ud, så har vi taget et vigtigt skridt mod et mere bæredygtigt og klimavenligt byggeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce