Annonce
Debat

Alternativet mener: Finansloven set fra børneperspektiv

"Alternativet vil vi sige, det er en ok finanslov set med børneøjne. Vi havde dog gerne set, at vi var nået helt i mål med minimumsnormeringerne i børnehøjde. Om vi skal juble eller græde er også med forbehold for det udspil, regeringen vil komme med i forhold til udsatte børn", skriver Mira Issa Bloch. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

DEBAT: Hvis man er barn i Danmark, skal man så juble eller græde over finansloven? Eller skal nogle børn græde og andre juble?

Nogle børn skal måske også bare være moderat tilfredse. De fleste børn, der er i daginstitutionerne lige nu, kan ikke juble, for de skal stadigvæk en tid leve med lave normeringer. De børn, der kommer til i daginstitutioner om nogle år, kan moderat glæde sig over et første vigtigt skridt. Total jubel kan ingen børn udtrykke endnu, før vi i sidste ende kommer helt i mål med reelle minimumsnormeringer i børnehøjde.

For at nå i mål med minimumsnomeringer i børnehøjde er det godt, der står i finansaftalen, at normeringer på længere sigt skal kunne ses på hver enkelt institution, og det kommer der hjælp til. Dog er det redskab, der udvikles centralt, kun en opfordring til kommunerne at bruge, så det vil vi i Alternativet følge tæt, at de gør ude lokalt i kommunerne. I dag er det helt uigennemskueligt, hvordan normeringerne er på de enkelte institutioner, og det skal der laves om på.


Det ligger mig nemlig inderligt på sinde, at alle børn skal have mulighed for en god og tryg


De udsatte børn kan juble forsigtigt og med forbehold. Der er nemlig sat fokus på dem. I finanslovsteksten står der, at "vi skal passe bedre på udsatte og anbragte børn, så de får den hjælp, de har brug for, så tidligt som muligt. Vi skal sikre stabilitet i de udsatte børns liv og en tryg relation til voksne, de kan stole på. Vi skal understøtte en god overgang til voksenlivet for anbragte børn. De mest udsatte børn skal have en stærkere stemme og klarere rettigheder".

Der står dog ikke konkret, hvad der skal gøres. Regeringen vil komme med et udspil herom, som skal forhandles med Folketingets partier. Det vil vi følge tæt og komme med input til.

Så er der disse børn her, som kan glæde sig over hjælp: Til børn, der har været udsat for digitale krænkelser, afsættes der fire millioner kroner til området. Til børn, hvis mor er sårbar og isoleret, er der afsat 2,5 millioner kroner til bydelsmødrene, der skal bygge bro. Der er desuden afsat penge til foreningen Baba til glæde for de børn, hvor det er godt at motivere fædre til handlekraft og aktiv deltagelse i deres børns liv samt i samfundet.

Særligt de børn i Vestjylland og dem, der har forældre, som har penge til indgangen, kan juble over tilskud på fire millioner kroner til Naturkraft i Ringkøbing. Det er et naturcenter på i alt 45 hektar med en oplevelsesarena på fem hektar.

Børn i daginstitutioner kan også juble over, at der er penge til huskunstner, penge til nye bøger og levende musik.

Sidst, men ikke mindst, er der nogle kvoteflygtningebørn, der kan juble over aftalen om en reserve på 40 millioner kroner til 500 kvoteflygtninge. Alternativet vil kæmpe for, at pengene bliver brugt næste år.

I Alternativet vil vi sige, det er en ok finanslov set med børneøjne. Vi havde dog gerne set, at vi var nået helt i mål med minimumsnormeringerne i børnehøjde. Om vi skal juble eller græde er også med forbehold for det udspil, regeringen vil komme med i forhold til udsatte børn. Det ligger mig nemlig inderligt på sinde, at alle børn skal have mulighed for en god og tryg barndom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Sport

Kommentar: Knips, knips. Bakken Bears har i det skjulte skrevet dansk sportshistorie

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce