Annonce
Østjylland

Alternativet sætter fokus rent drikkevand

Jesper Arbo Frederiksen og resten af Alternativet inviterer til borgermøde om rent drikkevand. Arkivfoto: Morten Pape

Alternativet inviterer til borgermøde om drikkevand 6. juni på Fælleden. Formålet er både at oplyse og blive oplyst, siger Jesper Arbo Frederiksen fra partiet.

SKANDERBORG: 6. juni inviterer Alternativet, der i år for første gang stiller op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune, til borgermøde om vores drikkevand. Baggrunden er bekymring, siger byrådskandidat Jesper Arbo Frederiksen.

Han har kigget på en lang række vandprøver, alle offentligt tilgængelige, fra adskillige vandboringer i kommunen, og han betegner billedet som lidt rystende.

- Jeg har fået at vide, at jeg ikke må sige, at drikkevand er forurenet, når det overholder de grænseværdier, der er opsat, men i min optik er drikkevand ikke rent, når det er pesticidrester eller nitrit i det, siger han.

Det offentlige møde, der finder sted på Fælleden, skal oplyse både politikerne og de fremmødte.

- I Alternativet vil vi gerne høre, hvad folk mener om drikkevandssituationen. Og vi vil også gerne give folk en status på, hvordan vores drikkevand rent faktisk har det, for vi tror, at der er mange, der ikke er klar over det. I et notat fra 2015 skriver Skanderborg Kommune således, at der er fund af pesticider i 24,4 procent af de aktive vandværksboringer i kommunen. Ved folk det, spørger Jesper Arbo Frederiksen.

På mødet vil Jesper Frederiksen blandt andet tale om det fænomen, han kalder "mørketal".

- Ifølge loven skal private boringer, der ikke leverer vand til mere end ni husstande, ikke testes. Det betyder, at 25-30 procent af de private boringer ikke er underkastet nogen form for kontrol. Det er, mener jeg, bestemt ikke holdbart, siger Jesper Arbo Frederiksen.

Annonce

De taler på borgermødet

Børge Sommer, tidl. embedslægeWalter Brüsch, tidl. statsgeolog

Claus Vangsgaard, Danva

Jesper Arbo Frederiksen, byrådskandidat Alternativet Skanderborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bears har en amerikaner i overskud

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce