Annonce
Aarhus

Alternativet søger kandidater til Aarhus Byråd

Partiet Alternativet har tidligere været på gaden i Aarhus for at søge underskrifter, da man stillede op til Folketinget. Nu søger man kandidater, der vil stille op for partiet til byrådsvalget om mindre end et år. Arkivfoto: Flemming Krogh

Det nye parti forventer at få tre-fem mandater i Aarhus Byråd, vil formentlig støtte Jacob Bundsgaard som borgmester og håber på at få en rådmandspost.

Kunne du tænke dig at blive medlem af Aarhus Byråd og måske endda få et job som rådmand med store muligheder for at påvirke Aarhus?

Det er intet mindre end det, det unge parti Alternativet nu lokker med.

Alternativets lokalafdeling i Aarhus er i fuld gang med at gøre partiet og lokale kandidater klar til det kommende kommunalvalg i november 2017. Målet er at komme i byrådet i Aarhus for første gang. Partiet har haft indledende samtaler med en række byrådsaspiranter.

- Vi fik 8-9 procent af stemmerne i Aarhus ved folketingsvalget i 2015 og mener, at 10 procent af stemmerne må kunne lade sig gøre at få til byrådsvalget, fordi Aarhus er en progressiv by. 10 procent svarer til 3-4 mandater i byrådet, så måske rækker det også til en rådmandspost, siger forperson for lokalforeningen, Carsten Borup.

En rådmandspost er i sidste ende afhængig af om man støtter det borgmesterbærende parti. Og det er Carsten Borup åben for.

- Nu vil vi godt have sammensat holdet først, inden vi vælger, men vi er ikke utilfredse med Jacob Bundsgaard som borgmester, siger Carsten Borup, der dog skal mødes med alle de nuværende partiers formænd i byrådet i løbet af foråret for at tale om, hvad de eventuelt kan samarbejde om.

- Nogle vil nok foretrække kulturområdet, andre socialområdet eller Teknik og Miljø, men vi vil være interesserede i alle typer rådmandsposter, siger forpersonen.

Annonce

Brug for bredt udsnit

For at sikre et så bredt udsnit af befolkningen som kandidater, opfordrer Alternativet i Aarhus alle typer medlemmer til at stille op.

- Vi har brug for unge og ældre, mænd og kvinder, arbejdere, funktionærer, akademikere, kulturfolk, socialarbejdere, butiksansatte, omsorgsmedarbejdere, selvstændige og iværksættere. Og det gælder også ledige, studerende og pensionister samt både etniske danskere og borgere med indvandrerbaggrund, siger Carsten Borup.

Uanset om det er livserfarne eller bare glade og interesserede mennesker, så er der plads til alle, fastslår partiet. Det mener ikke, at man på forhånd kan være uddannet til at blive politiker. Men dannes derimod undervejs.

- Og vi vil fra partiets og bevægelsens side sørge for personlig opbakning, lyder det fra kandidatudvalget.

20 kandidater er målet

Alternativet håber at kunne præsentere en liste på omkring 20 personer til valget. Ifølge Poul Burian fra partiets kandidatudvalg har man allerede god kontakt med omkring 10 interesserede.

- Vi har haft samtaler med hver enkelt for at vide, hvad de selv står for, og for at finde ud af, om de kan matche vores politik og den nye, alternative dagsorden, vi gerne vil sætte:

Har I så en tjekliste, så I ved, om kandidaterne vil føre partiets politik?

- Nej, så firkantet foregår det ikke. Vi spørger til, hvilke værdier, de har og hvilke ting i partiprogrammet, de er særligt interesserede i, og hvad deres stærkeste felt er, forklarer Poul Burian.

Han fortæller, at partiet laver sideordnet opstilling, så det er den eller dem, der får flest stemmer, der kan ende i byrådet. Alternativet vil holde et opstillingsmøde 4. februar, og vil frem mod valget i november 2017 arbejde på et kommunalpolitisk program.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce