Annonce
Erhverv

Alternativt netværk mødes

Maltfabrikken i Ebeltoft er de seneste år blevet genskabt som et kraftcenter for kunst, kultur og kreativitet. Foto: Esben Zøllner Olesen.

Erhvervsfolk, kunstnere og iværksættere fra Midt- og Østjylland mødes for at se om inspiration og værdi kan opstå.

Ebeltoft: Har en bankdirektør, en gallerist, en teaterchef og en koreograf noget til fælles? Kan personlige relationer på tværs af brancher skabe forandring og værdi?

Det er nogle af de spørgsmål, som det alternative netværk ART HACK har sat sig for at undersøge. Cirka 30 fremtrædende erhvervsfolk, kunstnere og iværksættere i Midt- og Østjylland er gået sammen i grupper for at besøge hinanden og udfordre arbejdsmetoder og vaner.

Håbet er at de forskellige fagligheder kan føre til en helt ny måde at samarbejde på tværs i regionen. 12. april er der stormøde på Slagteriet i Holstebro.

Annonce

Vil gerne udvide

ART HACK er skabt af Godsbanen i Aarhus, Maltfabrikken i Ebeltoft og Slagteriet i Holstebro - centre, som i forvejen er knudepunkter for mange typer brancher, kunstnere og projekter.

Formålet er at styrke relationer på tværs af geografiske og faglige skel. Netværket opstår i slipstrømmen af Europæisk Kulturhovedstad 2017, hvor det blev tydeligt, at øget samarbejde på tværs kan skabe vækst. Og hvis den vækst i regionen skal fortsætte, så er det vigtigt, at de enkelte aktører selv griber bolden og arbejder videre.

ART HACK er støttet af Region Midtjylland og Aarhus Kommune. Første omgang af projektet indebærer fire møder hos hver af de fire gruppemedlemmer.

Netværket har planer om at udvide over sommeren og fortsætte et nyt forløb med flere grupper i sensommeren 2018, hvor projektet også præsenteres på Kulturmødet på Mors.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce