Annonce
Navne

Altid mod på mere

75 år. Balletdanser, teaterinstruktør, skuespilchef og kulturredaktør på TV2 er blandt de titler, der har stået på Lone Bastholms visitkort. I dag fortæller hun om mange af erfaringerne i sine foredrag. Arkivfoto

Få har været så vidt omkring i kulturlandskabet som Lone Bastholm, som fylder 75 år i dag, fredag 11. september.

Få har været så vidt omkring i kulturlandskabet som Lone Bastholm, som fylder 75 år i dag, fredag 11. september. I en imponerende karriere i dansk kulturs tjeneste har hun bevist, at hun har haft begavelse, kløgt og veludviklet praktisk sans til både teori og praksis.

Det hele startede med dansen. Efter studentereksamen uddannede hun sig til klassisk danserinde, både i København og i Paris, hvor blandt andre Harald Lander og en række russiske balletpædagoger var hendes lærere. Hun var smuk, lys og elegant, og dansede blandt andet på Pantomimeteatret. Men hun havde mod på mere og i årene omkring 1960 uddannede hun sig til skuespiller ved teaterskolen i Odense.

Dog var hun hurtigt på farten igen, for privatlivet førte hende i en periode til Norge. Her begyndte hun at studere teaterhistorie, et fag, hun også beskæftigede sig med, da hun vendte tilbage til Danmark. Den glimrende formidlingsevne, som hun senere har fået meget ud af, blev slebet til, da hun en periode i 1970'erne redigerede radioens »Dramatisk Forum«. Hun begyndte også at instruere på scener over hele landet i fint afbalancerede forestillinger, ikke mindst nogle af tidens kvindepolitiske.

Blandt de væsentligste opgaver var radioteaterudgaven af »Tribadernes nat«, »Til Fædra« på Det Kongelige Teater og endda i Paris - den franske version af »Fra regnormenes liv«, alle skrevet af den svenske dramatiker og forfatter P.O. Enquist, som hun var gift med en årrække.

I forbindelse med sin fremragende erindringsbog »Et andet liv« var Enquist, som under ægteskabet havde et alvorligt alkoholproblem, fuld af lovord over for sin tidligere hustru: Med hans egne ord her i avisen »gennemled« hun »de forfærdelige år, og på en fuldstændig heroisk måde.«

1978-86 var hun skuespilchef på Det Kongelige Teater. Skuespillerne havde selv ønsket hende i stillingen på grund af hendes store viden og øvrige menneskelige egenskaber. Et job, hun bestred med sin berømmede arbejdsomhed, men som hun forlod for i stedet at blive kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, den by, hun elsker mest af alle.

Efter to år vendte hun tilbage som programchef og senere kulturredaktør på det TV2, som stadig var ungt. Seerne stiftede blandt andet bekendtskab med hendes kultiverede, vidende fremtoning i programmet »Scene 22.30«. Hvad blev der egentlig af den slags kulturprogrammer?

Nu bruger hun tiden til foredrag om det, hun ved noget om: Teater, medier og den tredje alder, for eksempel. Allerede som barn lærte hun at elske og respektere Grønlands kultur, og det store land mod nord er også på programmet. Hun har tillige iscenesat et par forestillinger i forbindelse med en kulturfestival på Akershus i Oslo, ligesom hun så sent som i foråret oversatte den svenske forfatter Margareta Strömstedts »Natten før de hængte Ruth Ellis« til dansk for Gyldendal.

»Hvad fremtiden har at byde på, ved jeg ikke,« siger Lone Bastholm i anledning af sin runde dag. »Men - hvis jeg er heldig nok - har jeg ikke tænkt mig at ligge på den lade side, selv om de stegte duer ikke længere flyver ind i munden på én.«

Med tanke på Lone Bastholms respektindgydende virketrang og talenter, er der vist ingen fare for lediggang. Duerne skal hun nok selv stege.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce