Annonce
Debat

Alvorsord mod hærværket

Arkivfoto: Torkil Andersen
Annonce

Søndagens artikler om udbredt hærværk i det østjyske rummede et par besynderligheder.

For det første er det underligt, at hærværk overhovedet finder sted. Tyveri kan man trods alt forstå - det handler om at skaffe sig værdier. Men hærværk. Hvad er pointen i at ødelægge bare for at ødelægge?

For det andet er det underligt, at mens hærværksstatistikken rasler ned i andre egne af landet, så er hærværksmændene lige så flittige som altid i det østjyske. Den sidste besynderlighed har politiet et bud på en forklaring på: Nemlig, at boligforeningerne er blevet opfordret til at melde selv det mindste tilfælde af hærværk til politiet.

Men hvad skal det overhovedet nytte at melde det, når hærværksmændene åbenbart har frit spil ved skolen, idrætsklubben og en daginstitution i Tranbjerg samt i Toveshøjbebyggelsen, som søndagsavisen fortalte?

Anmeldelserne er nyttige, for de giver politiet et billede af, hvilket omfang et problem har og hvor problemet findes, samt - må man håbe - påvirker politiets prioriteringer af, hvor der skal patruljeres, og hvad der skal efterforskes. Og politiet har åbenbart skruet op for patruljeringen i Tranbjerg i jagten på de lømler, som for eksempel igen og igen smadrer idrætsforeningens toiletvogn.

Desværre er vandalerne i Tranbjerg stadig på fri fod. Ligesom de skiderikker, der i flere år har hærget Toveshøj. Så det er nærliggende at kræve mere politi med fokus på hærværksbøller. Men det er næppe den rigtige løsning. Politiets ressourcer er i forvejen knappe, og skulle det være muligt at frigøre kræfter, er der andre felter, som trænger til ekstra fokus. For eksempel indsatsen mod de tricktyve, som lister sig ind til og gør livet utrygt for de ældre. Eller opklaring af de grove tyverier fra butikker, hvor personalet har rigtig gode signalementer af forbryderen ... som vi tidligere har fortalt om.

Til gengæld kan vi menige borgere formentlig selv hjælpe med at begrænse hærværket. Tag Tranbjerg, for eksempel. Her må være nogle voksne mennesker, som ved, hvem der står bag ødelæggelserne i lokalsamfundet. Det er deres borgerpligt at forsøge at tale vandalerne til fornuft, så de stopper deres hærgen. Og hvis det ikke lykkes, må de hjælpe politiet med navne og adresser.

I Toveshøj tager lokalsamfundet selv affære, men på en anden måde. Her betaler beboerne i bebyggelsen for et avanceret videoovervågningsanlæg, som forhåbentlig kan skræmme lømlerne fra at hærge som hidtil - eller afsløre hvem der står bag ødelæggelserne. Det forstår sig, at de griber til den løsning, som ventes at tjene sig ind i længden. Men hvor er det ærgerligt, at voksne alvorsord ikke slår til her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce