Annonce
Østjylland

Ambassadør med meget på tapetet

<p>Det seneste halve år har Heidi Zilmer været i gang med at genskabe ?tapetet i den villa, den verdenskendte designer PH boede i. Arkivfoto</p>

Malermester Heidi Zilmer blev udnævnt til ambassadør for Odder Kommune ved årets Odder Galla.

Ved den store prisuddeling i Spektrum Odder fredag aften blev den 40-årige maler Heidi Zilmer udnævnt til ambassadør for Odder.
Heidi Zilmer, her med et af sine specialfremstillede tapeter ?i baggrunden, er ny ambassadør for Odder Kommune. Arkivfoto
En sådan ambassadør er ikke en diplomat, men en der på fornem vis repræsenterer Odder i forskellige sammenhænge.
Tidligere er bl.a. sportsfolkene Thomas Mogensen og Juliane Elander udnævnt ligesom skuespilleren Jens Jørgen Spottag er Odder-ambassadører.
Ambassadør-rollen er absolut ikke fremmed for Heidi Zilmer, der bor i Hølken på en landejendom, hvor hun også har værksted.
Hun optræder ofte som ambassadør for maler-faget, særligt de gamle metoder og dyder, men også som ambassadør for håndmalede tapeter, som hun har gjort til en kunstart for sig selv.
Ude i verden er Heidi Zilmer også ambassadør for nordisk håndværk og den særlige nordiske stil inden for boligindretning.
Hun har været med i fremstød i bl.a. Italien, Japan og Kina. Generelt er hun kendt i Europa for sin høje håndværkermæssige kunnen og har flere gange haft praktikanter fra bl.a. Holland og Spanien til at arbejde på værkstedet i Hølken.
Inden for det seneste halve år har Heidi Zilmer flere gange været i landsdækkende medier.
Først for at være med til at genskabe et tapet i designikonet Poul Henningsens hus i Gentofte. PH's villa, som han selv tegnede, blev opført i 1937 og fredet i 1995.
I 2014 købte Realdania By & Byg huset og har nu restaureret huset fra kælder til kvist. Inde i et skab fandt man nogle få kvadratmeter ret så medtaget tapet påtrykt nøgne damer i rød farve.
Tapetet blev i øvrigt kreeret af maleren Albert Naur. Det tapet har Heidi Zilmer genskabt, men det har på ingen måde været let.
»Rent teknisk har det været sindssygt svært og voldsomt spændende og udfordrende. Havde jeg ikke haft et kæmpe netværk og kunnet trække på viden fra eksempelvis gamle malermestre og andre eksperter, så havde jeg ikke kunnet løse opgaven,« har Heidi Zilmer fortalt avisen.
Inden for de seneste dage har hun igen været i medierne, fordi det kendte designfirma Rosendahl har taget et af hendes design til sig til deres nye Juna tekstil kollektion. Dermed kan man finde Heidi Zilmers Antic Cross design i alle store butikskæder som Inspiration, Sinnerup, Kop & Kande, Magasin, Illums Bolighus m.v.
Annonce

Blåstempling af håndværk

Hun kalder det den største blåstempling af sit designarbejde, at en så stor virksomhed investerer i at producere og markedsføre det.
Designet ligner kunst, men Heidi Zilmer kalder sig ikke kunstner. Hun kalder sig håndværker.
Hun er uddannet bygningsmaler hos malermester Bent Skovsgaard i Odder og er meget taknemmelig for, at hun lærte håndværket fra bunden her.
Efterfølgende har hun taget den mest omfattende efteruddannelse, man kan tage som maler, diplom-maleruddannelsen, og Heidi Zilmer opnåede den bedste karakter i alle fag.
Som selvstændig har hun kastet sig ud i at lave håndmalede tapeter. Her kan man få lavet tapetet, der er en integreret del af stuen.
»Mine håndmalede tapeter er unik kunst og det kan tilpasses den konkrete stue,« siger Heidi Zilmer.
Annonce

Spænder vidt

Om sig selv fortæller hun, at det særlige ved hendes arbejde er, at hun spænder så vidt.
»Jeg arbejder med restaureringsarbejde. Her ser jeg teknikker og malearbejde udført for 2-300 år siden, og jeg lader mig inspirere af det. Jeg kan bruge noget af det i mine tapeter eller i mine designs, som jeg håber at komme til at udbrede noget mere,« siger Heidi Zilmer.
Der er en stigende efterspørgsel efter hende fra hele landet, alligevel afser hun tid til at være aktiv i lokalsamfundet som bl.a. medlem af Rotary.
Sammen med hendes to børn og manden nyder hun at bo i Hølken, hvor hun er på landet og tæt ved vandet.
En gang imellem tager hun sig tid til at se håndbold. Det er særligt, når hun kan se hendes bror Minik Dahl Høgh, der i mange år har været stjerne på ligaholdet i GOG, men som nu optræder for Århus Håndbold, på banen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce