Annonce
Østjylland

Ambassadør med meget på tapetet

<p>Det seneste halve år har Heidi Zilmer været i gang med at genskabe ?tapetet i den villa, den verdenskendte designer PH boede i. Arkivfoto</p>

Malermester Heidi Zilmer blev udnævnt til ambassadør for Odder Kommune ved årets Odder Galla.

Ved den store prisuddeling i Spektrum Odder fredag aften blev den 40-årige maler Heidi Zilmer udnævnt til ambassadør for Odder.
Heidi Zilmer, her med et af sine specialfremstillede tapeter ?i baggrunden, er ny ambassadør for Odder Kommune. Arkivfoto
En sådan ambassadør er ikke en diplomat, men en der på fornem vis repræsenterer Odder i forskellige sammenhænge.
Tidligere er bl.a. sportsfolkene Thomas Mogensen og Juliane Elander udnævnt ligesom skuespilleren Jens Jørgen Spottag er Odder-ambassadører.
Annonce
Ambassadør-rollen er absolut ikke fremmed for Heidi Zilmer, der bor i Hølken på en landejendom, hvor hun også har værksted.
Hun optræder ofte som ambassadør for maler-faget, særligt de gamle metoder og dyder, men også som ambassadør for håndmalede tapeter, som hun har gjort til en kunstart for sig selv.
Ude i verden er Heidi Zilmer også ambassadør for nordisk håndværk og den særlige nordiske stil inden for boligindretning.
Hun har været med i fremstød i bl.a. Italien, Japan og Kina. Generelt er hun kendt i Europa for sin høje håndværkermæssige kunnen og har flere gange haft praktikanter fra bl.a. Holland og Spanien til at arbejde på værkstedet i Hølken.
Inden for det seneste halve år har Heidi Zilmer flere gange været i landsdækkende medier.
Først for at være med til at genskabe et tapet i designikonet Poul Henningsens hus i Gentofte. PH's villa, som han selv tegnede, blev opført i 1937 og fredet i 1995.
I 2014 købte Realdania By & Byg huset og har nu restaureret huset fra kælder til kvist. Inde i et skab fandt man nogle få kvadratmeter ret så medtaget tapet påtrykt nøgne damer i rød farve.
Tapetet blev i øvrigt kreeret af maleren Albert Naur. Det tapet har Heidi Zilmer genskabt, men det har på ingen måde været let.
»Rent teknisk har det været sindssygt svært og voldsomt spændende og udfordrende. Havde jeg ikke haft et kæmpe netværk og kunnet trække på viden fra eksempelvis gamle malermestre og andre eksperter, så havde jeg ikke kunnet løse opgaven,« har Heidi Zilmer fortalt avisen.
Inden for de seneste dage har hun igen været i medierne, fordi det kendte designfirma Rosendahl har taget et af hendes design til sig til deres nye Juna tekstil kollektion. Dermed kan man finde Heidi Zilmers Antic Cross design i alle store butikskæder som Inspiration, Sinnerup, Kop & Kande, Magasin, Illums Bolighus m.v.

Blåstempling af håndværk

Hun kalder det den største blåstempling af sit designarbejde, at en så stor virksomhed investerer i at producere og markedsføre det.
Designet ligner kunst, men Heidi Zilmer kalder sig ikke kunstner. Hun kalder sig håndværker.
Hun er uddannet bygningsmaler hos malermester Bent Skovsgaard i Odder og er meget taknemmelig for, at hun lærte håndværket fra bunden her.
Efterfølgende har hun taget den mest omfattende efteruddannelse, man kan tage som maler, diplom-maleruddannelsen, og Heidi Zilmer opnåede den bedste karakter i alle fag.
Som selvstændig har hun kastet sig ud i at lave håndmalede tapeter. Her kan man få lavet tapetet, der er en integreret del af stuen.
»Mine håndmalede tapeter er unik kunst og det kan tilpasses den konkrete stue,« siger Heidi Zilmer.
Annonce

Spænder vidt

Om sig selv fortæller hun, at det særlige ved hendes arbejde er, at hun spænder så vidt.
»Jeg arbejder med restaureringsarbejde. Her ser jeg teknikker og malearbejde udført for 2-300 år siden, og jeg lader mig inspirere af det. Jeg kan bruge noget af det i mine tapeter eller i mine designs, som jeg håber at komme til at udbrede noget mere,« siger Heidi Zilmer.
Der er en stigende efterspørgsel efter hende fra hele landet, alligevel afser hun tid til at være aktiv i lokalsamfundet som bl.a. medlem af Rotary.
Sammen med hendes to børn og manden nyder hun at bo i Hølken, hvor hun er på landet og tæt ved vandet.
En gang imellem tager hun sig tid til at se håndbold. Det er særligt, når hun kan se hendes bror Minik Dahl Høgh, der i mange år har været stjerne på ligaholdet i GOG, men som nu optræder for Århus Håndbold, på banen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Dansk-thailandsk ægtepar åbner takeaway-restaurant: Vi vil lære Odders borgere at spise på thailandsk

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce