Annonce
Østjylland

Ambitiøst badeanlæg på ø-havn er forsinket et år

Sidste sommer mødte Horsens Folkeblad Henning Nørbæk på nogenlunde samme placering som denne på Endelave Havn. Dengang troede han på, at øens nye ambitiøse badeanlæg kunne tages i brug i sommeren 2020. Sådan blev det ikke. Men anlægget er værd at vente endnu et år på, mener han. Foto: Morten Pape
Endelavitter og turister må vente endnu et år, før de kan springe i bølgerne, sætte kajakker i vandet og nyde solnedgangen fra en kommende multi-badebro.

Endelave: "Næste sommer kan turister og ø-boere på Endelave formentlig springe i bølgerne fra et nyt, stort bade-anlæg ved øens havn."

Sådan lød indledningen på en artikel i Horsens Folkeblad i juli 2019 om en kommende multifunktionel badebro på den lille Kattegat-ø.

Indledningen tåler en gentagelse, for arbejdet med anlægget er siden blevet netop et år forsinket.

Annonce

Det fortæller Henning Nørbæk, tidligere kulturchef i Horsens Kommune og mangeårig fritidshusejer på Endelave.

Han er en af drivkræfterne i badeanlæg-projektet, som støttet af 1,8 millioner kroner fra fonde og foreninger skal være med til at skabe endnu mere liv på havneområdet.

For øen, som denne sommer er blevet løbet over ende af besøgende, kunne anlægget have været et plus. Men myndigheders godkendelse er trukket kraftigt ud, forklarer Nørbæk, som kalder forløbet kritisabelt.

Lang sagsgang suger engagement

- Projektet lå først et halvt år i Kystdirektoratet, uden at der blev kigget på det. Angiveligt fordi de har mange af den type sager til behandling for tiden. Siden kom den i høring hos mange parter. Kun én gjorde indsigelse, men det var så til gengæld Miljøstyrelsen, der gerne ville have en væsentligheds-vurdering i forhold til, hvordan anlægget vil påvirke plante- og dyrelivet omkring Endelave, som er Natura 2000-område med særlig beskyttelse, siger han.

Nørbæk mener, at det er fint, at man gerne vil beskytte naturen omkring Endelave, men sagsgangen har været tungere end rimeligt er for frivillige kræfter, mener han.


I det store billede er det problematisk. Hvis man gerne vil have, at frivillige borgere skal drive projekter, suger det engagement ud af folk.

Henning Nørbæk


- I det store billede er det problematisk. Hvis man gerne vil have, at frivillige borgere skal drive projekter, suger det engagement ud af folk, at der er så lang håndterings- og behandlingstid. Det er måske mere håndterbart, hvis det er offentlige myndigheder over for offentlige myndigheder, eller en stor virksomhed mod systemet. For frivillige kræfter er det problematisk, at det tager så lang tid, mener han.

Annonce

Badeanlægget blev tegnet om

Badeanlægs-byggeriet, der består af en række platforme, der forbindes med broer, skal række ud fra en mole på havnefronten og blandt andet give mulighed for kajaksejlads, dykker-aktivitet, badning og at nyde udsigten fra en solnedgangsplatform.

Sådan har ambitionen hele tiden været, men byggeplanen er blevet tegnet om og justeret for at imødekomme myndighederne, og hvor der før var tre store platforme, er det nu kun to.

Det kommende badeanlæg består af plateauer i vandet, som er forbundet med broer. Anlægget rækker så langt ud i Kattegat, at vandhunde både kan springe i på det dybe og trippe ned i det lave vand i lagunen ved havnen. Man kan også bruge stedet som base for undervandsjagt og kajaksejlads og fra en solnedsgangs-platform se den røde kuppel sænke sig i bølgerne stik vest. Illustration: Gruppen bag badeanlægget

Det reviderede udspil er blevet godkendt, og dermed mangler mest af alt en byggetilladelse fra Horsens Kommune.

Derefter skal byggeriet i udbud, og - om alt går vel - står det klar til brug, når næste års højsæson begynder i juni.

Det er værd at vente på, mener Henning Nørbæk.

Annonce

Mere kvalitet til Endelave

- Projektet vil give mere kvalitet til oplevelsen af Endelave - både for endagsturister, sejlere, fritidshusejere og lokalbefolkningen. Vi har stenstrande i dag, men vi har ikke et sted, hvor man samles om at bade, at sejle kajak, gå på undervandsjagt og alt det andet, der bliver mulighed for. Det bliver det gode samlingsted på havnen, forudser Henning Nørbæk.

Han uddyber, at badeanlægget spiller sammen med endelavitternes generelle forsøg på at gøre mere væsen af sig. Som turistdestination og bosted.

Tiltag som Aktiv Ø, der er et væld af tilbud om gratis aktiviteter i sommer- og efterårsferien samt vandreruten Kaninoen er noget af det, øboerne skilter med.

- For os handler det om at få flere til at bruge øen, og om at fastholde erhvervsliv og arbejdspladser herovre, siger Henning Nørbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce