Annonce
Aarhus

Ambitiøst: Fire Aarhus-gutter redder verdenshavene

Nick Nykjærn (th), Jacob Phan Christensen (tv) og Rasmus Terkelsen (i brun jakke) er studerende på erhversakademiet, hvor de arbejder med firmaet A Better Ocean. De har fået kammeraten Tobias Ørskov Madsen, der læser jura, med i projektet. Foto: Flemming Krogh
Fire studerende går helhjertet ind i deres nystartede firma, A Better Ocean - og til kamp for at fjerne plastic-affald i verdenshavene.

AARHUS: På en ferietur til Asien blev de to kammerater, Nick Nykjær og Jacob Phan Christensen, overraskede over de mængder af plasticaffald, der flød på de ellers dejlige og eksotiske strande.

Billederne af de store mængder plasticaffald sad i deres baghoveder, da de vendte hjem til deres studier på Erhvervsakademi Aarhus, hvor der skulle udtænkes idéer til et større skoleprojekt.

- Sammen med resten af de studerende på vores hold, skulle vi bidrage til emner, der egnede sig til et nyt projekt. Vi foreslog mobning som emne, men da nogle af de andre på holdet foreslog plastic i verdenshavene, endte vi med at vælge det emne, som vi var blevet optaget af på vores rejse, fortæller Nick Nykjær.

Snart var skitsen til firmaet A Better Ocean tegnet op. Det skulle være en virksomhed baseret på partnerskaber med danske virksomheder, som ville bakke op om projekter i udlandet, hvor lokale renser op på strandene.

Projektet minder om den måde private kan blive fadder til forældreløse børn i Afrika på. Hvor man betaler et fast, månedligt beløb.

A Better Ocean

En samarbejdspartner på Filippinerne har skrevet en artikel om A Better Oceans 'clean-up' i samarbejde med The University of the Visayas-Maritime College. Det kan man læse om her:

https://www.coast.ph/uncategorized/03/ccef-conducts-coastal-cleanup-with-a-better-ocean-university-of-the-visayas-and-biasong-talisay/?fbclid=IwAR0Ke-UIa24Mrs75sdjZa6IcucEBJ4RzJYz1_0u6b8FGr86PMyBU6XPteWY

Hurtig opstart

For at afprøve deres idé rejste Nick Nykjær og Jacob Phan Christensen til Vietnam i efterårsferien sidste år. Jacob Phan Christensen har i øvrigt rødder i landet og fik derved skabt nogle kontakter i landet.

- Vi havde nogle t-shirts i bagagen med teksten ’A Better Ocean’. Dem delte vi ud dernede, og snart fik vi skabt kontakt til lokale i området. På kort tid samlede vi 100 kilo plasticaffald sammen på én strand, siger Nick Nykjær, med stor entusiasme i stemmen.

Erfaringerne fra turen gav ekstra motivation. Snart kom Rasmus Terkelsen, som også er studerende på erhversakademiet og Tobias Ørskov Madsen med i A Better Ocean.

Tobias Ørskov Madsen læser jura, og kom med i firmaet, da A Better Ocean skulle have et CVR-nummer.

- Selvom vi stadig har kontorplads her på erhversakademiet, er A Better Ocean et rigtigt firma nu. I løbet af den måneds tid, vi har været i gang, har vi tegnet 15 abonnementer med firmaer, der er villige til at bakke op om projektet, siger Nick Nykjær.

Nu skal nye strandrensninger startes op. To er allerede undervejs.

- Sri Lanka og Fillippinerne er de to lande, vi tager fat på nu. Målet er, at der tilsammen samles 2,5 tons plasticaffald ind med hjælp fra en række frivillige i landene, forklarer Tobias Ørskov Madsen, som følger sine studier sideløbende med arbejdet i A Better Ocean.

Annonce

Undervisningsmateriale til børn

Det nystartede firma i Aarhus sørger for løn til en håndfuld lokale, som skal klare de praktiske opgaver - herunder organiseringen af frivillige.

På Fillippinerne har man allerede kontakt til et lokalt college, som A Better Ocean forventer kan stille med 50 frivillige. Skraldeindsamlingen kommer til at foregå over én dag på to strande tæt på hovedstanden, Manilla.

Arbejdet med at involvere beboere i indsamlingerne er A Better Oceans primære opgave. Men de fire forkæmpere for verdenshavene har andre ambitioner.

- Det er en udfordring at forklare de lokale om problemet med plastic-affald. Især de ældre generationer har svært ved at forholde sig til problematikken. Derfor er det især de unge, som vi er ved at lave undervisningsmateriale til, siger Tobias Ørskov Madsen.

En tegnefilm for børn er ved at være færdig. Filman handler om ulemperne ved at smide affald i havene, som et eksempel på, hvordan man kan sætte ind med forebyggelse i landene.

Annonce

Mest for virksomheder

Når et firma vælger at bidrage til A Better Ocean får firmaet et diplom og klistermærker, som kan bruges til at profilere sig med.

Nogle af de firmaer, som allerede har tegnet et abonnement, er selv direkte afhængige af renere verdenshave, hvor man får bremset op for mikroplast i fisk og andre organismer.

- Letz Sushi er et eksempel på et firma, som vi har lavet en aftale med. De lever af at sælge friske og sunde fisk, så det var oplagt for dem, forklarer Nick Nykjær, der afviser, at lave partnerskaber med private.

Vi må ikke ringe til private mennesker, når vi skal indgå nye partnerskaber. Men vi overvejer at lave en ’donerings-knap’ på hjemmesiden, så private mennesker kan bidrage til vores projekt, siger Nick Nykjær, som snart er flyvefærdig som markedsføringsøkonom, ligesom to af de andre i firmaet.

Fremtiden for de tre markedsføringsøkonomer ser lys ud. Måske ender de med at få et levebrød ud af A Better Ocean allerede inden, de står med deres eksamensbeviser i hånden.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce