Annonce
Aarhus

Ambitiøst: Fire Aarhus-gutter redder verdenshavene

Nick Nykjærn (th), Jacob Phan Christensen (tv) og Rasmus Terkelsen (i brun jakke) er studerende på erhversakademiet, hvor de arbejder med firmaet A Better Ocean. De har fået kammeraten Tobias Ørskov Madsen, der læser jura, med i projektet. Foto: Flemming Krogh
Fire studerende går helhjertet ind i deres nystartede firma, A Better Ocean - og til kamp for at fjerne plastic-affald i verdenshavene.
Annonce

AARHUS: På en ferietur til Asien blev de to kammerater, Nick Nykjær og Jacob Phan Christensen, overraskede over de mængder af plasticaffald, der flød på de ellers dejlige og eksotiske strande.

Billederne af de store mængder plasticaffald sad i deres baghoveder, da de vendte hjem til deres studier på Erhvervsakademi Aarhus, hvor der skulle udtænkes idéer til et større skoleprojekt.

- Sammen med resten af de studerende på vores hold, skulle vi bidrage til emner, der egnede sig til et nyt projekt. Vi foreslog mobning som emne, men da nogle af de andre på holdet foreslog plastic i verdenshavene, endte vi med at vælge det emne, som vi var blevet optaget af på vores rejse, fortæller Nick Nykjær.

Snart var skitsen til firmaet A Better Ocean tegnet op. Det skulle være en virksomhed baseret på partnerskaber med danske virksomheder, som ville bakke op om projekter i udlandet, hvor lokale renser op på strandene.

Projektet minder om den måde private kan blive fadder til forældreløse børn i Afrika på. Hvor man betaler et fast, månedligt beløb.

A Better Ocean

En samarbejdspartner på Filippinerne har skrevet en artikel om A Better Oceans 'clean-up' i samarbejde med The University of the Visayas-Maritime College. Det kan man læse om her:

https://www.coast.ph/uncategorized/03/ccef-conducts-coastal-cleanup-with-a-better-ocean-university-of-the-visayas-and-biasong-talisay/?fbclid=IwAR0Ke-UIa24Mrs75sdjZa6IcucEBJ4RzJYz1_0u6b8FGr86PMyBU6XPteWY

Annonce

Hurtig opstart

For at afprøve deres idé rejste Nick Nykjær og Jacob Phan Christensen til Vietnam i efterårsferien sidste år. Jacob Phan Christensen har i øvrigt rødder i landet og fik derved skabt nogle kontakter i landet.

- Vi havde nogle t-shirts i bagagen med teksten ’A Better Ocean’. Dem delte vi ud dernede, og snart fik vi skabt kontakt til lokale i området. På kort tid samlede vi 100 kilo plasticaffald sammen på én strand, siger Nick Nykjær, med stor entusiasme i stemmen.

Erfaringerne fra turen gav ekstra motivation. Snart kom Rasmus Terkelsen, som også er studerende på erhversakademiet og Tobias Ørskov Madsen med i A Better Ocean.

Tobias Ørskov Madsen læser jura, og kom med i firmaet, da A Better Ocean skulle have et CVR-nummer.

- Selvom vi stadig har kontorplads her på erhversakademiet, er A Better Ocean et rigtigt firma nu. I løbet af den måneds tid, vi har været i gang, har vi tegnet 15 abonnementer med firmaer, der er villige til at bakke op om projektet, siger Nick Nykjær.

Nu skal nye strandrensninger startes op. To er allerede undervejs.

- Sri Lanka og Fillippinerne er de to lande, vi tager fat på nu. Målet er, at der tilsammen samles 2,5 tons plasticaffald ind med hjælp fra en række frivillige i landene, forklarer Tobias Ørskov Madsen, som følger sine studier sideløbende med arbejdet i A Better Ocean.

Annonce

Undervisningsmateriale til børn

Det nystartede firma i Aarhus sørger for løn til en håndfuld lokale, som skal klare de praktiske opgaver - herunder organiseringen af frivillige.

På Fillippinerne har man allerede kontakt til et lokalt college, som A Better Ocean forventer kan stille med 50 frivillige. Skraldeindsamlingen kommer til at foregå over én dag på to strande tæt på hovedstanden, Manilla.

Arbejdet med at involvere beboere i indsamlingerne er A Better Oceans primære opgave. Men de fire forkæmpere for verdenshavene har andre ambitioner.

- Det er en udfordring at forklare de lokale om problemet med plastic-affald. Især de ældre generationer har svært ved at forholde sig til problematikken. Derfor er det især de unge, som vi er ved at lave undervisningsmateriale til, siger Tobias Ørskov Madsen.

En tegnefilm for børn er ved at være færdig. Filman handler om ulemperne ved at smide affald i havene, som et eksempel på, hvordan man kan sætte ind med forebyggelse i landene.

Annonce

Mest for virksomheder

Når et firma vælger at bidrage til A Better Ocean får firmaet et diplom og klistermærker, som kan bruges til at profilere sig med.

Nogle af de firmaer, som allerede har tegnet et abonnement, er selv direkte afhængige af renere verdenshave, hvor man får bremset op for mikroplast i fisk og andre organismer.

- Letz Sushi er et eksempel på et firma, som vi har lavet en aftale med. De lever af at sælge friske og sunde fisk, så det var oplagt for dem, forklarer Nick Nykjær, der afviser, at lave partnerskaber med private.

Vi må ikke ringe til private mennesker, når vi skal indgå nye partnerskaber. Men vi overvejer at lave en ’donerings-knap’ på hjemmesiden, så private mennesker kan bidrage til vores projekt, siger Nick Nykjær, som snart er flyvefærdig som markedsføringsøkonom, ligesom to af de andre i firmaet.

Fremtiden for de tre markedsføringsøkonomer ser lys ud. Måske ender de med at få et levebrød ud af A Better Ocean allerede inden, de står med deres eksamensbeviser i hånden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Kultur

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Aarhus har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Annonce