Annonce
Debat

Ambitioner for alle - også dem som har det svært

debat besparelser ungeproduktionsskoleungeuddannelsenedskæringernex

For første gang i 24 år er det ikke længere målet, at 95 procent af alle unge skal fuldføre en ungdomsuddannelse. Uddannelsesminister Merete Riisager mener nemlig, at færre unge fremover skal på skolebænken. Riisager synes, det er tilstrækkeligt, at 90 procent af de unge gennemfører en ungdomsuddannelse, inden de fylder 25. Ministerens ræsonnement er efter sigende, at flere unge får en bedre start på voksenlivet ved ikke at blive 'presset' gennem uddannelsessystemet.

Det må siges at være nye toner, og det er muligvis isoleret set positivt, at unge, som mistrives, skal have mulighed for at gå andre veje.

Men det, Merete Riisager foreslår, skaber ulighed og skævvrider samfundet. Uddannelsesministeren sagde i forbindelse med forslaget: "Vi hjælper ikke de skoletrætte og udsatte unge ved at kaste dem rundt mellem særlige uddannelser og offentlig forsørgelse, når de i virkeligheden har brug for en struktureret arbejdsdag". Den 'hjælp', Merete Riisager tilbyder til de unge, er i højere grad en bjørnetjeneste end reel hjælp. Det er NETOP de udsatte unge, som skal støttes igennem uddannelse. For dropper vi ambitionerne på de udfordrede unges vegne, risikerer vi at skabe et elitesamfund, hvor de unge, der har opbakning og ressourcer, får gode uddannelser, og de, som ikke har, bliver tabt på gulvet.

Vi mener bestemt ikke, at alle skal være akademikere. Men vi mener, at alle skal have en uddannelse. I Danmark har vi gennem årtier hjulpet unge med at bryde den negative sociale arv ved at have høje forventninger og ambitioner om uddannelse på deres vegne. Med regeringens forslag bliver det desværre nemmere at lade udsatte unge droppe ud af deres uddannelser med den begrundelse, at de er 'skoletrætte'. Så selvom Riisager camouflerer forslaget som en hjælp, ligner det i vores øjne endnu et forsøg på at svinge sparekniven over for dem, som i forvejen har det svært.

Vi mener modsat Riisager og co., at man skal have ambitioner også på skoletrætte unges vegne, for det er typisk dem, som har mest brug for samfundets støtte. Vi ser, modsat regeringen, de udsatte unge som uslebne diamanter og ikke som en stor økonomisk belastning, som det er nemmere at kaste under bussen end at løfte i flok.

Vi siger fra over for forslaget, som tager et skridt imod et ulige samfund, hvor hele socialklasser i yderste potens risikerer at blive smidt af uddannelsestoget, blot fordi det var nemmere og billigere lige nu.

Der er ingen, der har sagt, at det er nemt at have et af verdens bedste velfærdssystemer, og i stedet for at forsøge at afvikle det, skal vi investere i det. Derfor tager vi afstand fra Merete Riisagers forslag om lavere ambitioner på vegne af ungdommen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce