Annonce
Debat

Ambitioner for alle - også dem som har det svært

debat besparelser ungeproduktionsskoleungeuddannelsenedskæringernex

For første gang i 24 år er det ikke længere målet, at 95 procent af alle unge skal fuldføre en ungdomsuddannelse. Uddannelsesminister Merete Riisager mener nemlig, at færre unge fremover skal på skolebænken. Riisager synes, det er tilstrækkeligt, at 90 procent af de unge gennemfører en ungdomsuddannelse, inden de fylder 25. Ministerens ræsonnement er efter sigende, at flere unge får en bedre start på voksenlivet ved ikke at blive 'presset' gennem uddannelsessystemet.

Det må siges at være nye toner, og det er muligvis isoleret set positivt, at unge, som mistrives, skal have mulighed for at gå andre veje.

Men det, Merete Riisager foreslår, skaber ulighed og skævvrider samfundet. Uddannelsesministeren sagde i forbindelse med forslaget: "Vi hjælper ikke de skoletrætte og udsatte unge ved at kaste dem rundt mellem særlige uddannelser og offentlig forsørgelse, når de i virkeligheden har brug for en struktureret arbejdsdag". Den 'hjælp', Merete Riisager tilbyder til de unge, er i højere grad en bjørnetjeneste end reel hjælp. Det er NETOP de udsatte unge, som skal støttes igennem uddannelse. For dropper vi ambitionerne på de udfordrede unges vegne, risikerer vi at skabe et elitesamfund, hvor de unge, der har opbakning og ressourcer, får gode uddannelser, og de, som ikke har, bliver tabt på gulvet.

Vi mener bestemt ikke, at alle skal være akademikere. Men vi mener, at alle skal have en uddannelse. I Danmark har vi gennem årtier hjulpet unge med at bryde den negative sociale arv ved at have høje forventninger og ambitioner om uddannelse på deres vegne. Med regeringens forslag bliver det desværre nemmere at lade udsatte unge droppe ud af deres uddannelser med den begrundelse, at de er 'skoletrætte'. Så selvom Riisager camouflerer forslaget som en hjælp, ligner det i vores øjne endnu et forsøg på at svinge sparekniven over for dem, som i forvejen har det svært.

Vi mener modsat Riisager og co., at man skal have ambitioner også på skoletrætte unges vegne, for det er typisk dem, som har mest brug for samfundets støtte. Vi ser, modsat regeringen, de udsatte unge som uslebne diamanter og ikke som en stor økonomisk belastning, som det er nemmere at kaste under bussen end at løfte i flok.

Vi siger fra over for forslaget, som tager et skridt imod et ulige samfund, hvor hele socialklasser i yderste potens risikerer at blive smidt af uddannelsestoget, blot fordi det var nemmere og billigere lige nu.

Der er ingen, der har sagt, at det er nemt at have et af verdens bedste velfærdssystemer, og i stedet for at forsøge at afvikle det, skal vi investere i det. Derfor tager vi afstand fra Merete Riisagers forslag om lavere ambitioner på vegne af ungdommen.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce