Annonce
Biler

Amerikaner-klubberne dominerer

Ejerne af amerikanerbiler fylder mest i klublandet herhjemme. Dem er der hele 63 af. Foto: Johnny B. Rasmussen
Der er flest klubber for amerikanerbiler fulgt af VW-klubber herhjemme. Men fortsat flere bilentusiaster mødes på tværs af mærker eller i facebookgrupper.
Annonce

Der er nu noget særligt ved at mødes med andre bilentusiaster, sparke dæk og vende verdenssituationen. Det er der stadig mange danskere, der mener.

Faktisk findes der herhjemme hele 311 motorhistoriske klubber og foreninger for de to- og firehjulede, og ud af dem er 241 direkte mærkeklubber. Det viser en opgørelse fra Motorhistorisk Samråd, der har lavet et større detektivarbejde for at komme ud i alle afkroge.

Men flere og flere klubber organiserer på tværs af mærker og optager medlemmer med både veteraner, nyere klassikere som youngtimere og motorcykler. Bare der er interesse og entusiasme. Samtidig kommer der flere mere uformelle sammenslutninger, hvor man koordinerer over Facebook uden vedtægter og paragraffer og f.eks. mødes ved store træf som det ugentlige ved Kalø på Djursland, der foregår hver tirsdag i sommerhalvåret og kan samle flere tusinde besøgende på gode sommerdage.

Det er dog ikke til at komme uden om klubberne for amerikanerbiler, som der findes 63 af herhjemme, og er organiseret under paraplyen ”Forenede Danske Amerikanerklubber”. Her fylder især det store fælles arrangement, kaldet ”Viking Run”, som foregår på Roskilde Dyrskueplads hvert andet år.

Det tiltrækker i stor stil entusiaster fra især Sverige, hvor der er en stor fanskare til amerikanerbiler og hele kulturen omkring dem. Næststørst er VW-klubberne med 22 af slagsen, og hvor det klart afspejles, at modelprogrammet er stort, og at mærket har været på banen herhjemme længe og har godt fat i danskerne.

VW, her en Boble fra sidste års træf på Wedelslund, har mange modeller og antallet af klubber kommer på andenpladsen med 22 af slagsen. Foto: Jens Overgaard
Annonce

Amerikansk livsstil

Der er flere årsager til, at det især er amerikanerbilerne, som fylder, vurderer Johnny B. Rasmussen, som er sekretariatschef hos Motorhistorisk Samråd.

- Der er meget populærkultur forbundet med amerikanerbilerne, hvor man jo bl.a. hører musik fra 1950’erne, så man her bliver trukket mere ind i et helt univers. Det fylder ikke så meget ved de franske eller engelske biler. Man ser jo f.eks. ikke så mange franske bilentusiaster gå rundt med alpehue og baguettes, siger Johnny B. Rasmussen.

Han peger dog på, at man ikke skal underkende de engelske bilmærker, som der findes rigtigt mange af, og som der er mange klubber for, mens VW-klubberne giver sig selv.

- Folkevognsboblerne var jo utroligt populære herhjemme. Så der vil altid være interesse for disse, konstaterer han.

Der findes dog også en række VW-klubber for nyere modeller.

Annonce

Puch er blevet kult

Mærkeklubberne er over en kam en broget skare og tæller helt ned fra fem og op til flere hundrede medlemmer. Her er der 119 mærkeklubber, der er medlem af motorhistorisk samråd. Der er hele 29 blandede klubber, som tæller mange mærker, og hvor Dansk Veteranbil Klub er langt den største med over 5000 medlemmer og også en af de ældste, da den blev stiftet i 1954.

Motorcykel- og knallertklubber finder vi 70 af, hvor Nimbusklubberne er i front med hele 27 af slagsen. Tallet for de tohjulede er kraftigt stigende, da knallertklubber, specielt for Puch er i kraftig fremmarch. Den tendens ses i tv-serien ”Ingemann og Vestkysten”, hvor journalist Peter Ingemann er på knallerttur langs Vestkysten, herunder hans besøg i klubben ”Maxi Maniacs” i Esbjerg.

Det er ifølge motorhistorisk samråd en kultur, vi skal vænne os til, og som startede med filmen ”Polle fra Snave”, der suste rundt på en Puch Maxi med den obligatoriske mælkekasse på bagagebæreren.

Mangfoldigheden inden for klassiske biler er stor, og mange klubber organiserer på tværs af mærkerne. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Annonce