Annonce
Sport

Amerikansk ejer af dansk fodboldklub: - Jeg har aldrig oplevet et land med flere fridage

FC Helsingør rykkede i 1. division for næsen af Aarhus Fremad. Trods "den danske model" som klubbens ejer er kritisk over for. Foto: Ole Nielsen.
Halvandet år som ejer af FC Helsingør har på godt og ondt gjort amerikaneren Jordan Gardner meget klogere på europæisk fodbold

FODBOLD: Da FC Helsingør lørdag eftermiddag sikrede sig oprykning fra 2. division, så fulgte en gruppe amerikanske forretningsmænd i San Francisco, tidlig morgen amerikansk tid,  spændt med via livestreaming. En af dem var Jordan Gardner, der er bestyrelsesformand og medejer af FC Helsingør.


Hvis du går til en kamp i Danmark, så ser det ud som et spil bordtennis.

Jordan Gardner


Annonce

Jordan Gardner har netop i den amerikanske podcast "Fútbol with Grant Wahl" fortalt om sine oplevelser med at overtage FC Helsingør, og han lægger ikke fingrene imellem, når han beskriver de meget store kulturelle forskelle. Blandt meget andet peger Jordan Gardner på "The Socialist Model" i Danmark, hvor alle tilsyneladende er - og helst skal være - helt lige.

- Hvis du har en spiller, der  måske er kreativ, en målscorer, der er lidt blæret, så vil danskerne prøve at holde det nede og fraråde den slags opførsel. Det er derfor, at hvis du går til en kamp i Danmark, så ser det ud som et spil bordtennis, siger Jordan Gardner i podcasten.

Talenter til udlandet

Han mener at den danske model betyder, at man ikke udvikler profiltyper som Ronaldo, eller fremmer talent og hurtighed nok.

- Hvordan udviklede Danmark så Brian og Michael Laudrup, spørger Grant Wahl i podcasten, hvilket får Jordan Gardner til at medgive, at det danske landshold har høj klasse. Han hæfter sig dog også ved, at alle de gode unge danske spillere nu sælges til udlandet, hvor de for ti år siden efter hans vurdering spillede for FC København.


Der er meget modstand mod os som amerikanske ejere, mod amerikanske trænere og endda mod amerikanske spillere.

Jordan Gardner


Den amerikanske podcast tegner et klart billede af nogle af forskellene på dansk og amerikansk fodboldkultur. Jordan Gardner synes, at han har fået meget værdifuld viden om europæisk og især dansk fodboldkultur. Selv om han nogle gange er blevet meget overrasket.

- Jeg har aldrig oplevet et land, der har så mange fridage. Danskerne har en utrolig høj livskvalitet og spillernes prioritet nummer et, to, tre og fire er familie, fortæller han, og forklarer, at det gør det svært at drive en professionel fodboldklub med store krav til spillernes engagement.

Annonce

Fjendtlig modtagelse

For Jordan Gardner og den amerikanske ejergruppe er udvikling og videresalg af spillere et nøglepunkt, selv om man i denne sæson har haft oprykning som en klar førsteprioritet.

FC Helsingørs bestyrelsesformand fortæller også, at han og de øvrige amerikanere i FC Helsingørs administration har fået en ret fjendtlig modtagelse.

- Der er meget modstand mod os som amerikanske ejere, mod amerikanske trænere og endda mod amerikanske spillere, siger han.

Oprykningen har ikke ændret billedet meget ifølge Jordan Gardner.

- For at gøre en lang historie kort: Når det kommer til stykket, så er vi udlændinge i et fremmed land. Alle er glade for oprykningen og det, der følger med, men jeg tror ikke, der er meget kærlighed til overs for vores ejerskab, og sådan er det hvis man er en udenlandsk ejergruppe, desværre, siger han i podcasten.

Han forsvarer i podcasten de upopulære beslutninger, han som bestyrelsesformand var nødt til at træffe ret kort efter ejerskiftet. Det var nødvendigt, for klubben var angiveligt på randen af konkurs, da den amerikanske gruppe overtog den.

- Det er ikke raketvidenskab. Man går ind og behandler klubben som en professionel forretning. De brugte penge som slik. Den måde, pengene fløj ud af døren, da vi købte klubben, det var helt utroligt, siger han.

Annonce

Affyringsrampe

Den nye ejergruppe havde oprindeligt en plan om at gøre FC Helsingør til en europæiske affyringsramper for unge amerikanske talenter. De første unge amerikanere havde dog svært ved at gøre sig gældende, og Jordan Gardner erkender at niveauet for europæisk fodbold, også i lavere rækker, er højere, end han havde troet.

Ejergruppens mål er stadig at udvikle og videresælge talenter, men nu ikke kun amerikanske spillere. I første omgang har covid-pandemien dog skabt usikkerhed om alting, fortæller Jordan Gardner. Planen var blandt andet at sælge mindst ét talent til sommer, men det bliver nu tidligst aktuelt om et halvt års tid.

Annonce

Store ambitioner

I podcasten fortæller Jordan Gardner også, at ejergruppen vil sælge FC Helsingør, hvis tidspunktet er det rigtige, men det er ikke lige her og nu. FC Helsingørs bestyrelsesformand har selv en ambition om at stå i spidsen for en af Europas førende klubber inden for de næste fem år.

Du kan høre podcasten her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce