Annonce
Aarhus

Partiernes kampform: Socialdemokratiet er det øverste dyr i fødekæden og dermed sin egen værste fjende

Intet tyder på, at der kan rokkes ved taburetten under Jacob Bundsgaard (S) ved det kommende kommunalvalg. Foto: Jens Thaysen

Af politisk redaktør, Jesper Bech Pedersen:


AARHUS: Socialdemokratiet har været aldeles flyvende under hele coronakrisen, hvor danskerne har samlet sig omkring statsminister Mette Frederiksen som kaptajnen, der styrede skibet gennem en national sundhedskrise. Hun har ikke kunnet sætte en fod forkert.

Nu er corona om ikke fortid, så i hvert fald ikke længere altdominerende i den offentlige debat. Og fra at være hele Danmarks Mor Mette, vader statsministeren nu rundt i døde mink og slettede sms'er.

Annonce

Får det så en afsmittende betydning på valget i Aarhus?

Tjaa ... lærebøgerne siger, at landstendenserne altid slår igennem med 50 procent ved kommunalvalgene, og sagen om de aflivede mink har så afgjort potentiale til at ende som den største politiske skandale siden tamilsagen.

Når det er sagt, så er det Mettes mink.

Jacob Bundsgaard og resten af de lokale socialdemokrater i Aarhus har ikke noget med sagen at gøre, og Aarhus er ikke landbrugsland.

Så medmindre det hele eksploderer i dagene lige op til valget, så vil sagen mest af alt være irriterende for de lokale kandidater, fordi den skygger for det, de gerne vil tale om.

Partiernes kampform

Op til valget tager Stiften temperaturen på de enkelte partiers kampform.

Vi opsummerer partiets tilstand lokalt, men også på landsplan, fordi de nationale tendenser som en tommelfingerregel slår igennem med halv kraft ved kommunalvalg.

Vi bringer analyserne i den rækkefølge partiernes listebogstav kommer i alfabetet, og var der en, du ikke fik læst, linker vi til dem her i faktaboksen på stiften.dk:

Inden for de århusianske bymure står Socialdemokratiet til endnu et knusende godt valg.

Selv om de færreste måske kan pege på, hvor S decideret har profileret sig gennem de seneste fire år, så er det ligeledes svært at pege på, hvor de lokale 'sosser' for alvor har dummet sig.

Jo jo, der er da kæmpemæssige problemer på eksempelvis voksenhandicapområdet, der er kriminelt underfinansieret og hører under social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S). Men det er samtidig et strukturelt problem, som ikke er begrænset til Aarhus Kommune. Landet over mangler der penge - og her kunne man så spørge den socialdemokratiske regering, hvorfor den ikke åbner pengepungen.

Internt i Aarhus lader den socialdemokratiske byrådsgruppe til at være i harmoni. Ikke mindst siden Kristian Würtz tidligere på måneden annoncerede, at han stopper i politik og dermed ikke tager kampen med den politiske ordfører Anders Winnerskjold om hvem af de to, der skal være førstebejler til en rådmandspost.

Skal man pege på et problem for Socialdemokratiet, så er det, at succesen nærmest kommer af sig selv.

Aarhus er en socialdemokratisk højborg og har altid været det. Siden 1919, hvor man overgik til folkevalgte borgmestre, har det været én lang ubrudt række af socialdemokrater bortset lige fra da Louise Gade (V) snuppede nøglerne til rådhuset ved valget i 2001 for en enkelt periode.

Ved valget i 2017 fik Socialdemokratiet 13 mandater, hvilket svarer til 42 procent af sæderne i byrådssalen.

Er modstanderen et serie-5 hold, som man kan banke uden at varme op, så er det næsten menneskeligt umuligt ikke at sænke skuldrene bare lidt.

Jesper Bech Pedersen, politisk redaktør på Århus Stiftstidende

Socialdemokraterne selv vil hævde, at de arbejder benhårdt for at bevare føringen, men Venstre har alligevel lidt ret, når partiet beskylder Socialdemokratiet for at køre på autopilot.

De, der dyrker sport, kender til det. Møder man en modstander, der er lige så god eller bedre end en selv, så vokser man med opgaven. Bliver knivskarp i de kampafgørende situationer. Det er man nødt til, hvis man agter at vinde.

Er modstanderen derimod et serie-5-hold, som man kan banke uden at varme op, så er det næsten menneskeligt umuligt ikke at sænke skuldrene bare lidt.

Socialdemokratiet kan i princippet nøjes med at køre på 80-90 procent, og partiets dominans gør samtidig, at man skal være varsom med at melde hårdt ind med nye idéer. Man har jo netop størrelsen til at virkeliggøre visionerne, så bordet fanger i højere grad, end hos de øvrige partier.

Jo fjernere man er fra magten, jo lettere er det at optræde visionært. På den måde er Socialdemokratiet i virkeligheden sin egen værste fjende på grund af sin størrelse.

Men eftersom et kommunalvalg ikke nyder samme opmærksomhed som et folketingsvalg, så kører også en del vælgere på autopilot, og hvis man står i stemmeboksen, og tænker, at det da egentlig går meget godt, så er det nærliggende at sætte kryds ved byens borgmester, som måske oven i købet er det eneste navn på listen, man kender.

Det er det, man kalder borgmestereffekten, og her høster Jacob Bundsgaard tonsvis af personlige stemmer - næsten 40.000 ved valget i 2017.

13 mandater er også det tal, partiet sætter næsen op efter ved dette valg. Og der håbes på 14.

Uanset hvad, så er flertallet på ingen måde i fare. Det trofaste støtteparti SF står ligeledes til et godt valg, og de to partier kan godt tilsammen lande på 16 mandater og dermed sidde med flertallet alene.

Skulle det blive nødvendigt med en håndsrækning, så kommer hverken Enhedslisten eller Radikale til at konstituere sig med de blå.

Dermed tyder intet på, at Jacob Bundsgaards position som borgmester på nogen måde kan blive truet ved dette valg.

Hvilket jo er lidt kedeligt, så hvis vi afslutningsvist skal pege på en enkelt ubekendt, der måske kan rokke ved båden, så kan borgmester Jacob Bundsgaard have forregnet sig, når det kommer til modstanden mod yderligere fortætning i midtbyen.

Aarhus er pinedød nødt til at øge udbuddet af boliger for at undgå at blive en rigmandsghetto, hvor almindelige mennesker ikke har råd til at bo, lyder borgmesterens argumentation.

Det kan være rigtigt nok ud fra en erhvervsøkonomisk udbud/efterspørgsel tankegang, men nede i maven på mange århusianere føles det som om, en byggebacille er ved at æde byens identitet til fordel for moderne, skyggekastende kasser.

Er modstanden mod nye højhuse så indgroet at den kan flytte stemmer? Borgmesteren tror næppe, det får den store betydning, men det skal blive interessant at se, hvor dybt utilfredsheden egentlig stikker i folkedybet.

Hvem skal du stemme på

Hvilken byrådskandidat flugter mest med dine holdninger og interesser? Det kan du finde ud af ved at tage kandidattesten på stiften.dk/kommunalvalg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce