Annonce
Erhverv

Analyse: God coronanyhed til 600.000 danskere

Vi har hurtigt vænnet os til at have coronapasset klar, når vi besøger en restaurant eller - som her - en biograf. Med en ny aftale slipper over 600.000 danskere for at lade sig teste for at opnå et gyldigt coronapas. Arkivfoto: Tom Little/AFP/Ritzau Scanpix

Det er et sælsomt syn at gå på restaurant i øjeblikket. Folk ankommer med en smartphone i strakt arm for at vise deres coronapas, inden tjeneren overhovedet når at spørge.

Det er betingelsen for genåbningen af store dele af oplevelsesindustrien, og danskerne har tilsyneladende accepteret besværet med at fremvise coronapas alverdens steder.

Men passet er ingenting værd uden en negativ coronatest, og her opstår problemet. En test i hals eller næse kan udløse hele og halve timers venten i lange køer i det fugtige forårsvejr. Det er alt for besværligt, og restauratørerne mærker tydeligt, at mange gæster dropper deres besøg på forhånd.

Annonce

Restauranterhvervet forventer, at branchen mister 1,5 milliarder kroner i omsætning alene i maj, især fordi de spontane besøg på et spisested ikke kan lade sig gøre, medmindre danskerne konstant bliver testet og får fornyet coronapasset.

Det er der nogen, der gør, men andre er afskåret, fordi de skal køre langt for at finde et teststed eller ikke kan afsætte tiden til at stå i kø.

Grafik: Ritzau


Aftalen om yderligere genåbning af Danmark, som et stort flertal af Folketingets partier blev enige om natten til tirsdag, rummer derfor én detalje, som med et trylleslag kan sende langt flere gæster ud at spise, i biografen og til fodboldkampe:

At man fremover slipper for at lade sig teste, når der er gået 14 dage siden det første vaccinestik. Over 600.000 danskere er stukket første gang, men venter på det sidste stik, og de skal ikke længere stille sig i testkøen for at forny coronapasset. Det sker helt automatisk.

Dermed er andelen af den danske befolkning, der kan færdes nogenlunde ubesværet rundt, vokset markant, men det udløser ikke ubetinget glæde i oplevelsesindustrien.

For uanset coronapasset er branchen stadig underlagt de hidtil skrappeste restriktioner. Der skal stadig bæres mundbind, og der er krav om afstand mellem gæsterne, loft over antallet af gæster og indskrænket åbningstid.

Det kan være svært at forstå, når de mest sårbare grupper i samfundet for længst er vaccineret, og når coronapasset anerkendes som et rimeligt sikkert bevis på, at man ikke udgør en smittefare.

I det lys er der lang tid til august, hvor coronapas og mundbind ser ud til at skulle udfases. Især fordi regeringens rådgivere anbefaler et stop for generelle hjælpepakker til erhvervslivet allerede ved udgangen af juni.


Dermed er andelen af den danske befolkning, der kan færdes nogenlunde ubesværet rundt, vokset markant, men det udløser ikke ubetinget glæde i oplevelsesindustrien.


Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg


Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce