Annonce
Aarhus

Analyse: Her er valgets vindere og tabere i Aarhus

Valgets helt store vinder er Jacob Bundsgaard, der med sikkerhed får fire år mere på borgmesterposten. Foto: Scanpix

AARHUS: Selv om valget kun rykkede meget lidt rundt på partiernes størrelser i det kommende Aarhus Byråd, kan man alligevel udpege vindere og tabere.

SF er måske lidt overraskende den største vinder. Partiet gik 2,4 procentpoint frem og øgede sin byrådsgruppe fra to til tre medlemmer. For partiet er det efter magre år lidt af en genkomst. Og det endda på et tidspunkt, hvor mange forudså, at Alternativet ville hente en del af sin opbakning blandt potentielle SF-vælgere. SF er nu tilbage i positionen som storebror blandt borgmesterens og Socialdemokratiets allierede.

Alternativet er både vinder og taber

Med 4,9 procent af stemmerne får partiet, første gang det stiller op, valgt et medlem ind i byrådet. Forventningerne var imidlertid sat noget højere, og Alternativet flirtede med, at det gik efter at blive stort nok til at det kunne sikre sig en rådmandspost.

Den gik ikke - og Alternativet i Aarhus kan sikkert give skylden for, at det ikke blev til mere end et enkelt byrådsmedlem, til partiets ledelse i København, der den seneste uge har været i medierne med dårlige sager - som for eksempel den med den interne opfordring til at sende billeder af egne kønsorganer til en collage.

Blandt de rigtige tabere er de konservative de største. Partiet mistede tæt på hver tredje vælger og er nu nede på blot 4,2 procent af stemmerne. Det betyder, at det mister den ene af sine to pladser i byrådet, så Marc P. Christensen bliver alene om at forfægte de konservative synspunkter i byrådet. Det er en hård skæbne for et parti, der for ikke så forfærdelig mange år siden havde hævd på at være byrådets borgerlige modspil til Socialdemokratiet.

På landsplan gik de konservative en anelse frem, så årsagen til tilbagegangen i Aarhus må søges lokalt. En stor del af forklaringen er formentlig, at erhvervsmanden Steen Stavnsbo, der trak mange stemme ved valget for fire år siden, ikke genopstillede.

Valgets anden åbenlyse taber er Enhedslisten, der tabte 2,2 procentpoint og et af sine nuværende tre byrådsmedlemmer. Formentlig fordi det i høj grad er Enhedslisten, der har blødt vælgere til Alternativet. Tilbagegangen betyder, at Enhedslisten kan glemme alle drømme om en rådmandspost.

Valgets helt store vinder er Jacob Bundsgaard, der med sikkerhed får fire år mere på borgmesterposten. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Blå bloks ene vigtige mandat

Selv om Liberal Alliance gik svagt tilbage, bevarede partiet det mandat, det sikrede sig for fire år siden og mistede undervejs, da Lars Boje Mathiesen brød med partiet og gik til Nye Borgerlige. Set med lokale LA-briller er det formentlig lidt af en sejr, at det trods alt er repræsenteret i det kommende byråd.

For Dansk Folkeparti var valget et nederlag af de mindre med en tilbagegang på 0,9 procentpoint til 6,4 procent af stemmerne. Partiet kan så notere sig at tilbagegangen var mindre end det, Dansk Folkeparti oplevede på landsplan - og det kan glæde sige over fortsat at have to medlemmer i byrådet, hvoraf Jette Skive efter alt at dømme kan fortsætte som rådmand.

Venstres situation ligner Dansk Folkepartis. Det store borgerlige parti tabte næste to procentpoint af stemmerne og fik kun 15,3 procent - men dog uændret seks pladser i byrådet. Absolut ikke prangende for et parti, der i storhedstiden under Louise Gade kunne mønstre 11 mandater i byrådet og i størrelse matchede Socialdemokratiet.

Nu var det på et hængende hår og formentlig kun på grund af det valgtekniske samarbejde, at Venstre reddede sit sjette mandat.

I en periode med mange møgsager især i den socialdemokratisk ledede Teknik og Miljø virker det næsten uforståeligt, at det største oppositionsparti, Venstre, ikke har kunnet profitere mere af det. Det bør give Venstre og partiets leder, Bünyamin Simsek, noget at tænke over.

Konservative er blandt de største tabere. Partiet har mistet tæt på hver tredje vælger og er nu nede på 4,2 procent af stemmerne. Foto: Kim Haugaard

Helt overordnet er det den samlede blå blok, der er valgets store taber, og det var da også præget af et mindre granatchok efterhånden som valgresultatet materialiserede sig tirsdag aften og nat.

Blå bloks tilbagegang fra 11 til 10 af byrådets 31 medlemmer har nemlig langt større effekt, end man umiddelbart kan se.

Den betyder ikke alene at blå blok bliver tredjevælger i stedet for andenvælger til en rådmandpost. Det betyder også, at rød blok snupper flere udvalgsposter og alle lønnede bestyrelsesposter.

Det kan meget hurtigt give en fornemmelse i blå blok af at man er kørt helt over.

Og helt overordnet er valgets store sejrherre borgmester Jacob Bundsgaard, hvis popularitet er hovedårsagen til, at Socialdemokratiet formåede at bevare status quo samtidig med at rød blok blev styrket.

Borgmesterens - og de øvrige kandidaters personlige stemmetal kender vi først onsdag omkring kl. 19.30 - og indtil da bliver neglene formentlig bidt lidt kortere blandt en del af kandidaterne.

Ikke mindst hos Venstre kan det blive lidt af en gyser: Alle partiets seks nuværende byrådsmedlemmer, Bünyamin Simsek, Gert Bjerregaard, Lene Horsbøl, Hans Skou, Theresa Blegvad og Henrik Arens genopstillede.

De bliver åndet i nakken af nye kandidater som Heidi Bank, Peter Sporleder og måske også af en genopstået Kate Runge. Det vil være en overraskelse, hvis ikke en eller flere af dem bliver valgt ind.

Helt usikkert er det også, hvem der bliver Alternativets første byrådsmedlem - og hvem der følger den radikale Rabih Azad-Ahmad ind i det nye byråd. Socialdemokraternes nye byrådsgruppe kommer givet til at indeholde mange kendte ansigter, men der kommer også nye ind. En af dem kunne være tidligere byrådsmedlem og rådmand, Lone Hindø.

Der venter endnu en dag med vindere og tabere.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce