Annonce
Erhverv

Analyse: Mærsk har kurs mod magisk rekord - men kunderne bløder

Bare fyld den op! Evelyn Maersk i Hamborg, hvor containerskibet skal lastes, inden det fortsætter ud i verden med sin profitable last. Arkivfoto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix

Aldrig tidligere har en dansk virksomhed været i nærheden af at tjene over 100 milliarder kroner på et år. Men milepælen ser ud til at blive nået i 2021 af Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk.

Det står fast, efter at selskabet i sidste uge opjusterede forventningerne til årets resultat for tredje gang. Mærsk var for få år siden en underskudsforretning og har selv ikke i de bedste år ligget i nærheden af det overskud, som tegner sig i år.

- A.P. Møller-Mærsk sprænger altså den danske rekord for resultat efter skat, og der går formentlig mange år, før vi igen kan snakke om, at et dansk selskab tjener et 12-cifret beløb på ét enkelt år, konstaterer Sydbanks senioranalytiker Mikkel Emil Jensen i en aktiekommentar.

Annonce

Han forklarer, at opturen stort set kan forklares med fragtraternes himmelflugt, altså prisen for at få sejlet en container med et af Mærsks lyseblå skibe. Der er kaos i den globale forsyningskæde af en stribe årsager. Høj efterspørgsel kombineret med mangel på kapacitet og arbejdskraft, blokaden i Suez-kanalen i foråret og coronanedlukninger af store kinesiske havne er blot nogle af komponenterne, der forgylder Mærsk-aktionærerne i år.

Mærsk var for få år siden en underskudsforretning og har selv ikke i de bedste år ligget i nærheden af det overskud, som tegner sig i år.

Men som altid er der nogle, der skal betale regningen. I dette tilfælde er det virksomheder, der er afhængige af at transportere gods på verdenshavene, og de er forståeligt nok utilfredse med det nye niveau for fragtrater.

Juliana Drivhuse har sin fabrik i Odense, men fragter glas - som af gode grunde er en uundværlig komponent i et drivhus - fra Kina. I et usædvanlig bramfrit læserbrev i Børsen påpeger Juliana-direktør Nikolaj Stærmose, at ”de store containerrederier fylder deres skatkamre i en uhørt grad”, og prisstigningerne rammer direkte hans drivhuse. Alene i år bruger han 14 millioner kroner mere på søfragt end normalt.

"Til vores billigste drivhus på 10 kvadratmeter kan der være 83 sæt glas i én container. Det er en merpris pr. drivhus på ca. 1000 kroner eller 20 procent for den private forbruger. Som et lille kuriosum kan det nævnes, at fragtprisen nu overstiger værdien af det glas, der er i containeren", skrev Nikolaj Stærmose.

Masser af virksomheder deler Nikolaj Stærmoses oplevelse. Ikke alene er fragten dyr. Skibene er også forsinkede, fordi der er trængsel i verdens største containerhavne. Derfor arbejder virksomhederne på at blive mindre afhængige af leverancer fra - især - Fjernøsten. Det er slet ikke slut med at handle med Kina, men det er fornuftigt at have flere heste at spille på, lyder logikken.

Og det er især godt nyt for underleverandører i Europa, der pludselig har fået et stærkt kort på hånden - nemlig nærhed til markedet - efter en svær tid med stadigt hårdere konkurrence fra lande, der både er skarpe på prisen og kvaliteten.

Men Mærsk har ingen problemer. Torsdag steg kursen på Mærsks B-aktie 2,3 procent på børsen, og har man købt en aktie for et år siden, er investeringen mere end fordoblet siden da.

Mærsk har i øvrigt aldrig besvaret læserbrevet fra Nikolaj Stærmose i Odense, som derfor får det sidste ord:

"Det er jo ikke uetisk at tjene penge, og heller ikke at tjene mange penge, men man bør vel passe på ikke at blive grådig", advarede direktøren.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce