Annonce
Danmark

Analyse: Nu har Sydbank sat gang i noget stort

Opkøbet af Alm. Brand Bank giver Sydbank nyt materiale at arbejde med, og det er også helt nødvendigt. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Noget måtte der ske. Bankerne i Danmark tjener alt for få penge, for renterne er i bund, og både private og virksomheder holder på pengene. Bankerne har altså for lidt at lave, og samtidig skal de investere store summer i it-systemer og hvidvaskkontrol.

Derfor var det et spørgsmål om tid, før nogle af bankerne - tvunget af omstændighederne - skulle finde sammen i en ny runde fusioner og overtagelser.

Langå Sparekasse og Sparekassen Djursland tog hul på festen og lancerede en fusion før sommerferien, og Sparekassen Vendsyssel tog for nylig springet og gik sammen med Salling Bank.

Men jorden ryster for alvor, når Danmarks fjerde største bank, Sydbank, lægger et milliardbeløb på bordet for at sætte fut i forretningen, og det skete torsdag med nyheden om købet af Alm. Brand Bank.

Netop Alm. Brand Bank er et godt eksempel på, hvor trægt tingene går i den finansielle sektor. Banken har i årevis været et misfoster i forsikringskoncernen, men det har ledelsen i Alm. Brand længe nægtet at indse. Bankdelen har kostet milliardtab, imens topchefen Søren Boe Andersen stædigt holdt fast i at skabe et finansielt supermarked med både forsikrings- og bankydelser på hylderne.

Sidste år blev han fyret efter 18 år i spidsen for Alm. Brand, og den nye ledelse har haft en mere konsekvent tilgang. Derfor er det ingen overraskelse, at Alm. Brand Bank skulle sælges, og forsikringsselskabet kunne glæde sig over, at bankens 55.000 kunder var en lækkerbisken at få fingre i for andre banker.


Tilbage står Jyske Bank og dens topchef Anders Dam med et problem. Et opkøb af Alm. Brand Bank havde også sendt ny energi ind i Silkeborg-banken


Ifølge netmediet Finans’ kilder har også Ringkjøbing Landbobank og Jyske Bank været interesseret i at købe Alm. Brand Bank, men Sydbank endte altså som vinder. Med flere bejlere bliver prisen selvfølgelig sendt i vejret, og alt tyder på, at Alm. Brand har fået en særdeles attraktiv pris for sin bank. I runde tal betaler Sydbank over 32.000 kroner pr. bankkunde, og det lyder umiddelbart dyrt.

Men opkøbet giver Sydbank nyt materiale at arbejde med, og det er nødvendigt, hvis man skal udvikle sig i en tid, hvor renten er omkring nul procent, og ejerne konstant efterlyser handling hos ledelsen.

Det er mindre end en måned siden, at en Danske Bank-analytiker vakte opsigt med et forslag til Jyske Bank: Banken skulle sælge sin realkreditforretning og bruge pengene på at købe bl.a. Alm. Brand Bank for skabe det fokus, som aktionærerne savner. Den chance blev forspildt, og nu står Jyske Bank og dens topchef Anders Dam med et problem.

Et opkøb af Alm. Brand Bank havde også sendt ny energi ind i Silkeborg-banken, der bøvler med indtjeningen og aktionærer, der ikke kan forstå, at Jyske Bank-aktiens værdi er så lav.

Småbankerne kom først. Nu har Sydbank-topchef Karen Frøsig sat gang i en magtkamp i toppen af dansk bankvæsen.

Lyt til Erhvervsklubben

Sydbanks overtagelse af Alm. Brand Bank behandles også i denne uges udgave af podcasten Erhvervsklubben, der er klar fredag kl. 14.

  • Find den i Nyhedskiosken eller på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcast.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Annonce